Buna seara, am câteva întrebări pentru dumneavoastră,câțiva locatari (un politist, un preot) de la etajul 4 dintr-un bloc cu 4 etaje (20 apartamente) doresc sa repare acoperișul pe motiv ca le ploua in casa, reparatia costa în jur de 40.000 lei si ar veni cam 2000 de lei de familie, o parte din locatari nu doresc acest lucru (parter, etajul 1 si 2) si ceilalți care doresc (etajul 4) ameninta cu datul în judecata, cum poate sa se apere in instanta un pensionar cu o pensie de 500 de lei (in cazul in care este dat in judecata) daca acestia îi cer sa plateasca pe luna sau îi baga restanta la intretinere o suma de 200-300 lei lunar pentru reparatie daca singura sursa de venit este de 500 lei din care trebuie sa plateasca si datorii si mancare ca sa supraviețuiască, mi se pare absurd sa obligi un om sa iti dea 200-300 lei pe luna din 500 lei, el din ce mai traieste, poate sa ceara in instanta sa plateasca o rata lunara sa zicem de 30-40 de lei sau poate sa refuze sa plateasca deoarece are un venit mic,, daca este pensionar pe caz de boala are dreptul la un avocat din oficiu? Mulțumesc.
Acoperisul imobilului de locuit in comun reprezinta parte comuna a carui intretinere si reparatie este obligatoriu de repartizat tuturor proprietarilor functie de cota indiviza
Sunt numeroase cazurile locatarilor fara venituri sau venituri mici,dar care sunt obligati sa achite cota individuala ce le revine la reparatia partii comune
De regula in astfel de cazuri asociatia de proprietari poate analiza responsabil situatia si poate dispune recuperarea sumei intr-un termen mai lung
"de regula" dar nu cred ca este cazul acum pentru ca nimeni nu pune bani in locul tau si asteapta sa îi recupereze pe o perioada mai lunga, acoperișul este acoperit cu țiglă, are cateva țigle deplasate, se putea repara daca se urca un meseriaș si le aseza, dar stim cu toții cât câștiga un preot si cat castiga un pensionar, se pare ca cetățeanul de rand nu mai are nici o lege care să-l sprijine in tara asta, primariile nu contribuie cu nimic pentru asociațiile de proprietari dar au pretentia sa platesti impozit de 150 de lei anual,deci dupa legea din România un pensionar cu 500 de lei pe luna trebuie sa achite 2000 lei in cateva luni altfel îi pune sechestru pe pensie.