Buna seara,doresc sa merg la notar impreuna cu concubina mea (suntem impreuna de 14 ani) si sa fac un act de vanzare cu drept de habitat (pt.mine) ,asta deoarece mai mult de jumate din costurile casei (dupa cumparare s-au bagat mult mai multi bani decat costul initial,s-a mai construit un dormitor mare si o magazie de = 37 m2,o veranda rustica si s-a izolat casa )au fost suportate de ea.Concubina mea a avut un apartament de 2 camere in capitala (casa despre care vb e in provincie si sunt unic proprietar),ajutorul banesc de la ea provine din vanzarea acelui apartament,Vreau sa fac acest lucru pt. ca stiu ca un testament poate fi atacat si am o fata dintr-o casatorie anterioara (care de fapt nu este a mea ) si nu vreau sa las la voia intamplarii pe omul de langa mine daca mi se intampla ceva (e o diferenta mai mare de ani intre noi ). Toate actele sunt OK, dar bineinteles ca vreau ca aceasta vanzare (costurile aferente instrainarii,si celelalte taxe ) sa fie cat mai mici,vanzarea fiind intre noi doi.Am o varsta de 60 de ani, nu sufar de vreo boala care sa imi afecteze discernamantul,deci nici o piedica.Intrebarea mea este daca pot face aceasta vanzare sub minimul de grila (stiu ca sunt cazuri in care e permis,intre rude,etc ) si mai ales FARA certificat energetic ? M-am documentat si stiu ca V-C poate fi atacata numai de unul dintre noi ! Asa este,sau poate fi atacata si de rudele de gr,1 care ar fi avut dreptul prin mostenire. Multumesc mult P.S. Revin si motivez intrebarea mea deoarece am gasit intr-un topic urmatoarea exprimare :"Contractele de V-C incheiate in lipsa unui certificat energetic sunt supuse nulitatii relative si pot fi atacate in justitie de partile contractante ( Stiam asta ) sau DE TERTI !??? Cine pot fi acesti "terti "? Multumesc, din suflet astept un raspuns,pt. ca maine vreau sa merg la notar sa depun actele pt. extrasul de carte funciara
Orice fel de instrainare bun imobil este obligatoriu sa se faca cu depunerea certificatului energetic
Tertii sunt orice persoane care au drept la bunul instrainat
Care este motivul pentru care nu desfasuratri demersuri obtinere certificat energetic?
Pentru costuri scazute analizati varianta unei donatii cu clauza
Multumesc de raspuns, am uitat sa mentionez ca sunt (totusi) broker imobiliar atestat si am lucrat peste 10 ani in domeniu ! Ar fi trebuit sa stiti mai bine? ca mine ca donatiile se ataca cu mai mult succes ca orice !? De ce "tineti cu ursul" scuzati-mi expresia populara si imi spune-ti ca "orice instrainare de imobil este obligatoriu sa se faca cu depunerea unui certificat energetic ? Eu personal cred ca acest lucru a fost facut doar ca sa mai completam bugetul si sa dea de lucru la niste oameni. De ce ar fi necesar sa cheltui bani pe un certificat energetic in cazul meu ??? credeti ca gestul uman normal pe care vreau sa-l fac in acest caz ar putea fi refuzat de concubina mea ??? E u ma indoiesc de acest lucru,si apoi ce importanta ar avea care este coeficientul de performanta energetica care ar corespunde casei mele ? daca nu e bun ce sa fac,sa o demo;ez si sa construiesc alta ??? Cu stima si multumiri, daca cineva imi poate raspunde mai exact la intrebarea " in cazul vanzarii imobilului fara certificat energetic, in afara de noi doi (cumparator si vanzator) ar putea sa fie atacat si lovit de nulitate V-C din partea cui ar fi fost mostenitor de drept ? Multumesc anticipat
Donatia poate fi atacata de mostenitorii rezervatari,in ce priveste rezerva succesorala printr-o actiune in reductiunea liberalitatilor excesive,nici un notar nu are voie sa incheie un act de instrainare a unui imobil fara certificat energetic,este prevazut sub sanctiunea nulitatii actului.Consideratiile dvs.personale cu privre la necesitatea ceritifcatului energeitc nu au nicio valoare juridica.
Și vânzarea poate fi atacată, verificați întâi ce ați construit împreună și motivați bine actul de vânzare pe situația de fapt. Doar pentru că îi puneți numele act de vânzare nu îl salvează, îmi pare tot un act simulat raportat la situația reală. In opinia mea, juridic, nu schimba cu nimic faptul că se numește act de donație sau act de vânzare.
Verificați perioada de construcție, concubinaj, suprapuneți temporal banii din vânzarea imobilului de 2 camere cu îmbunătățirile că să că iasă un act bun.
Costul certificatului energetic e superficial raportat la costurile actului.
Că lucrător în imobiliare ar fi bine de știut că acest certificat energetic este prost datorita educației de a ne face treabă formal și de mântuială.
In domeniul meu ar însemna să recomand o vânzare în loc de donație. Ar fi un fel de făcut jobul așa, fara răspundere, fara implicare.
Rolul acestui certificat energetic e important în contextul prețului tot mai mare al energiei. Un certificat făcut bine, cu simt de răspundere, poate da o idee cumpărătorului despre investițiile imediate care i-ar aduce o economie pe termen mediu și lung.
Din păcate, nu suntem educați să ne facem treaba bine.
Referitor la costuri, dacă vă adunați riscul de a înstrăina printr-un act superficial documentat imobilul către concubina, puteți tăia și mai mult aceste costuri printr-o chitanța de mână sau alt act similar fara cheltuieli. nu va recomand, însă ați avea costuri mici.
Contract de donare
papoyashu
Buna ziua!
Am cumparat un teren extravilan in rate de la o cunostinta banii fiind achitati in rate.
Am mers impreuna la notar pentru a intocmii actele de ... (vezi toată discuția)
Testamentul
stelach
Buna seara
O persoana singura, necasatorita, fara copii, care detine un imobil , poate lasa prin testament bunul unei terte persoane , dupa vointa sa.Ce ... (vezi toată discuția)