avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vânzare-cumpărare sau contract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vânzare-cumpărare sau contract de întreținere? Vreau să investesc în apartamentul bunicii mele

Buna ziua ! Bunica mea are 83 de ani , are un apartament in care nu se poate locui si eu am fost de acord sa il fac locuibil , dar sa fie al meu . (Sa nu investesc bani pentru toata familia) Bunica mea sta in chirie si am fost de acord sa il refac ca sa poată renunța si ea la chirie . Doresc sa stiu care ar fi mai bun contractul de intretinere sau contract de vanzare-cumparare ? Precizez ca in acel apartament a stat un fiu de-al ei si apartamentu are si foarte multe datorii la uitilitati .Am încercat sa vorbesc cu un notar sa pot sa ii explic , dar toți sunt foarte ocupat i. Imi puteti da un sfat ? Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 5 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Alexandra11997 , utilizator 21:01, 5 Octombrie 2017
Cel mai sigur este contractul de vanzare-cumparare pur si simplu, fara clauze de rezerva uzufructului,uzului ori abitatiei sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere, caz contrar,poate fi considerata donatie si atacata de mostenitorii rezervatari(.fii)
Multumesc pentru raspuns , dar domnii notari din aceasta zona spun ca nu ar putea face contract de vanzare-cumparare daca nu ii deschidem un cont in care sa ii viram o suma de bani .si au mai spus ca nu poate sa vanda , daca nu are alta locuinta .
trandafir2, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa este. Cu siguranta apartamentul, chiar și în stadiul actual valorează mai mult de 50.000 lei. In atare situație, pentru că vânzarea să fie considerată valabilă, trebuie facuta dovada achitării prețului. Mai exact, trebuie să îi virati banii in contul bunicii.
Tin sa il contrazic pe domnul avocat, ca vânzarea nu este mai sigura. Nu exista act sigur, mai sigur sau mai putin sigur. Există acte care reflectă realitatea și acte încheiate în alte scopuri. Iar între părinți și copii, sau intre rude, vânzarea de fapt nu prea e vânzare pentru că parintii/bunicii in realitate nu iau bani de la copii sau nepoți.
Vânzare simpla, nici eu nu v-as face. Pentru ca odata va supărați pe bunica sau ea pe dvs si are ce plânge pe la notariat: ca notarul a lăsat o biata bătranica fără casa, ca a ajuns pe drumuri, ca o durea capul, ca nu a stiu ce semnează, ca vrea sa strice actul, ca ia pastile si nu vede, ca nu a primit nici un ban, ca notarul nu i-a explicat că își vinde casa, ca de fapt a dorit întreținere etc etc.
Mai bine încheiati fie un contract de donație cu uzufruct viager (Pentru ca, nu-i asa, mai bine o donație cinstită decât o vânzare mincinoasa) sau un contract de întreținere.
Multumesc pentru sfat ! Am sa iau o decizie cu bunica mea si sper sa nu intervină familia ! Multumesc !
trandafir2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare sau contract de donatie danYel19 danYel19 buna ziua bunicul sotie mele vrea sa ne doneze apartamentul , dar cum sa facem contractul ? de vanzare cumparare cu uzufruct-viager sau de donatie ? precizez ... (vezi toată discuția)
Cum pot schimba numele proprietarului unui imobil ? andrej andrej Buna ziua. Bunicii mei, care au peste 80 de ani fiecare, s-au decis sa treaca imobilul (apartament bloc) pe numele meu. Apartamentul nu are cadastru si ... (vezi toată discuția)
Mostenire apartament peterpan17 peterpan17 buna ziua. se de speța următoare: doi părinti tata A si mama B ; s-a căsătorit fiind ambii divorțați ; au o fata , acum majora (căsătorita ) , ... (vezi toată discuția)