avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de împrumut la notar, sau ce altă soluție ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de împrumut la notar, sau ce altă soluție este pentru recunoașterea contribuției la dobândirea unui apartament?

Bună ziua,
am făcut un credit ipotecar pentru achiziționarea unui apartament. Prietenul meu a făcut credit de nevoi personale pentru avans la credit și pentru amenajarea apartamentului.
În urma achiziționări prin credit apartamentul este doar pe numele meu.
Prietenul meu a contribuit cu avansul și va contribui în continuare cu banii din imprumut și muncă la amenajarea apartamentului. Ratele le plătim în mod egal dar în fața legii apartamentul îmi aparține doar mie și dacă ne căsătorim acesta este bun dobândit înaintea căsătoriei și este și ipotecat de bancă.
Care este cea mai bună metodă pentru a recunoaște legal contribuția prietenului meu? Un contract de împrumut? O căsătorie și apoi să trecem în cartea funciară a apartamentului că este domiciliu familial?
Este o altă metodă echitabilă mai bună decât acestea?
Mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 9 Octombrie 2017
AnitaS, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va casatoriti si ulterior incheiati o conventie matrimoniala de comunitate conventionala, prin care "aduceti" la comunitatea legala acel apartament. Din bun propriu il transformati in bun comun.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie vazut intai ce interdictii aveti in CF, ce acord va permite banca si, in functie de asta, ori conventie, ori dare in plata, ori altceva. Depindeti de permisiunea bancii.
Mulțumesc pentru răspuns!
Se poate trece în convenție apartamentul chiar dacă este ipotecat de către bancă?
Mulțumesc!
Cu acordul bancii, bunul poate deveni comun.
Inca odata, depinde de banca, de acordul ei, de cum ii prezentati situatia si avantajele.
Ultima modificare: Marți, 10 Octombrie 2017
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eu si prietenul meu (cadru militar) ... helen23 helen23 Va rog sa ma ajutați cu o nelămurire. Eu si prietenul meu ( cadru militar) necăsătoriți, dorim sa achiziționăm o locuința prin credit ipotecar, ... (vezi toată discuția)
Este posibila o reipotecare ? de novo de novo Am achizitionat in dec 2011 un apartament prin credit ipotecar. La momentul respectiv nu eram casatorit. Acum m-am casatorit si as dori sa stiu daca pot sa ... (vezi toată discuția)
Drepturi sot in caz de divort ursica ursica Sunt casatorita si impreuna cu sotul meu si cei doi copii minori locuiesc intr-un apartament din Bucuresti cumparat pe numele tatalui meu. Pentru ... (vezi toată discuția)