Incepand cu anul 2010 am ajutat foarte mult o familie de batranei, vecini cu noi. I-am ajutat cu cumparaturi, cu facutul mancarii si a curateniei, tot ce presupune ingrijire. In 2011, doamna ne-a facut testament (mie si sotului) pe partea dansei, ca o recunoastere pt ajutorul acordat. Sotul dansei, bolnav de alzhaimer grav,imobilizat la pat; am obtinut hotarare de punere sub interdictie pt imposibilitate de ingrijire, urmand sa facem un contract de intretinere si pentru partea dansului prin curator. Aceste demersuri au fost intrerupe de decesul doamnei si la scurt timp si de decesul domnului. Mentionez ca nu mai au pe nimeni in viata.(fara copii, nepoti, frati, surori sau parinti) si in urma dansilor a ramas un apartamanet.
intrebarile mele sunt:
1. ce cota din apartament ne revine noua?
2. ce ar trebui sa fac pentru deschiderea succesiunii avand in vedere ca nu mai au mostenitori?(la notariat ne-au zis sa mergem pe instanta).
3. cum pot proceda sa achizitionez si cealalta jumatate a apartamentului?
trandafir2
Moderator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Chiar daca ati scris destul de consistent in mesaj, totusi lipsesc informatii juridice esentiale, in sensul continutului testamentului, a datelor mortii si alte date, si probabil din acest motiv nu s-a inghesuit nimeni sa va raspunda, insa in principiu:
1) Dvs va revine, in functie de cum este facut testamentul, patrimoniul dupa defuncta. Daca imobilul a fost bun comun, aparent va revine jumatatea doamnei decedate (zic aparent pentru ca trebuie vazut in concret).
2) Ar trebuit in primul rand sa acceptati succesiunea, fapt pentru care trebuia sa va deplasati la notar in termenul de optiune succesoarala.
3) Este mai complicat cu achizitonarea celeilalte jumatati daca mostenirea dupa batran este vacanta si practic mostenitor este orasul (comuna) respectiv.
Insa, indiferent de situatie fie mergeti la un notar, fie la un avocat, cu actele in mana, platiti o consultatie si rezolvati problema.
1. prin testament, doamna ne-a lasat toate bunurile ce vor ramane in urma dansei, inclusiv acest apartament care a fost bun comun. Doamna a fost cea care a decedat prima si la scurt timp- aprox 4 luni, a decedat si domnul.
2. ulterior decesului domnului am mers la notariat cu actele si mi s-a spus ca nu pot fi ajutata, sa merg pe instanta. Fara alte explicatii. au refuzat inclusiv eliberarea unui certificat care sa ateste calitatea de mostenitor. Daca am depasit acel termen de optiune succesorala(neimputabila mie), inseamna ca am pierdut ce mi s-a lasat prin testament de doamna?
trandafir2
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Am inteles, raspunsul ramane acelasi, iar cu privire la depasirea termenului de optiune succesorala, daca ati acceptat tacit mostenirea, efectele sunt aceleasi ca si acceptarea expresa, si banuiesc ca asta s-a intamplat, adica ati facut acte sau fapte pe care nu le puteati face decat in calitate de mostenitor asa incat nu cred ca veti avea probleme. Fata de atitudinea notarului nu am ce sa comentez aici pentru ca nu stim detalii, iar fata de posibilitatea solutionarii in instanta, la fel, trebuie inceput cu o vizita la avocat, si deja ma repet. O alta chestiune ar mai fi ca nu ati spus ce fel de testament v-a intocmit batrana defuncta, adica olograf sau autentic si pe de alta parte nu mai trebuie spus ca daca ati fi acceptat mostenirea testamentara in termen, situatia ar fi fost mai lejera in acest moment, insa acum asta este si mergeti inainte caci se rezolva.
Succesiune
DragosLazar
Am testamente particulare facute de doi batrani (care nu au avut copii ) Domnul mi-a lasat jumatate din apartament si o suma de bani iar doamna mi-a lasat ... (vezi toată discuția)
Testament
vicuta
O persoana din sat nu are copii,frati,parinti sau alte rude apropiate.Fiind vecini mergem des la acea persoana si o ajutam la nevoie. Aceasta apropiere a dus ... (vezi toată discuția)
Testament.
olive
buna seara din nou
revin cu o veche problema care pare ca nu se mai termina privind un testament
sa o iau cu inceputul
tatal meu a trait in concubinaj cu o ... (vezi toată discuția)