avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Refuzul tatălui de a vizita copiii minori. Se ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Refuzul tatălui de a vizita copiii minori. Se schimbă ceva dacă instanța stabilește un program de vizitare?

Buna seara.
Dintr-o relatie de concubinaj de cateva luni au rezultat doi minori gemeni fetita si baiat. Momentan au 5 anisori. Din cauza certurilor si a comportamentului de neinteles al tatalui copiilor am ajuns in situatia in care l-am actionat in instanta doar pt pensia alimentara. Mentionez ca a recunoscut copii doar ca nu am fost si nu suntem casatoriti. Doar pensia alimentara o vireaza fabrica la care lucreaza in contul meu. Nu am stabilit custodia copiilor si nici nu am cerut-o.
As dori sa fac in asa fel in cat sa se ocupe de copii atat cat ii permite timpul. As vrea sa stiu daca in instanta in urma unei hotarari obtin un program de vizita al tatalui pt copii iar el refuza sa vina sa ii vada, exista vreo masura impotriva lui in acest sens? Daca programul ramane stabilit iar el refuza in continuare sa duca copii si la el si ii ignora atunci ii se poate face ceva daca ignora copii?
Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 8 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va puteti adresa instantei de judecata, in vederea stabilirii formei de exercitare a autoritatii parintesti.

Vizitarea se solicita de catre parat, prin cerere reconventionala.

Nu exista metode de constrangere, in vederea vizitarii minorilor, de catre tata.( vizitarea reprezinta o actiune voluntara, deliberata ).

Va sugerez ca dumneavoastra sa cereti sa fie acordata autoritatea parinteasca exclusiva, avand in vedere lipsa de implicare manifestata de fostul partener de viata.

Luati legatura cu acesta si promovati procesul.

Hotararea va este necesara pentru luarea deciziilor majore, din viata minorilor.

Dacă părinții au ajuns la o înțelegere privind exercitarea exclusivă, de către unul dintre ei, a autorității părintești asupra copilului minor, instanța deja sesizată cu o cerere în acest sens poate să dispună conform acordului părților – care poate lua forma unei tranzacții judiciare sau acord de mediere –, consfințind acest act printr-o hotărâre de expedient.

Se poate considera că există acord al părinților pentru exercitarea exclusivă, de către unul dintre ei, a autorității părintești asupra copilului dacă unul dintre aceștia și-a exprimat acest acord în fața instanței sau printr-o declarație expresă dată în mod expres, irevocabil, neechivoc și sub discernământ deplin și neviciat – acord urmat de acceptarea expresă sau tacită a celuilalt părinte – ori dacă un părinte a renunțat, în aceeași modalitate, la toate drepturile sale asupra copilului, permițând, astfel, celuilalt părinte – care acceptă expres sau tacit acest lucru – să dețină drepturile părintești legale depline asupra minorului.




2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deci aţi înţeles:NU puteţi să-l obligaţi să se ocupe de copii, în schimb, dacă odată îşi va aduce aminte că are copii şi cere program de vizită, ferească Cel de Sus să nu fiţi acasă la program, că poate lua şi acoperişul de deasupra capului dvs.
Adica?! Ce se intampla daca cere peogram de vizita si sa nu fiu acasa la program? Nu prea am inteles??
El e incapabil sa aibe grija de copii si fuge de responsabilitate, locuieste cu preasfänta măsa care il tine langa ea si mie sa imi fie frica ca vreodata cere vizita la copii?? Niciodata nu i-am interzis sa ii vada, probabil daca interziceam efectul era invers. Copii nici nu vor sa il vada, nu isi doresc sa stea cu el pt ca li groaza de tatal lor. Vroiam doar sa stiu unele detalii legate despre problema.
E ok, nu il poate obliga nimeni, am inteles. Si sa cer in instanta tutela exclusiva asupra copiilor ar fi cam tot degeaba. El oricum nu se intereseaza de ei si nu imi sta in cale cu absolut nimic orice hotarare as lua eu asupra copiilor.

Va multumesc frumos pentru raspuns. Multa sanatate va doresc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua stimată mămică.
Poate vă schimbaţi părerea despre utoritatea părintească unică dacă vreţi să plecaţi cu copiii în excursie peste graniţă şi tatăl lor se opune.Sau poate organizează şcoala un eveniment la care este necesară semnătura ambilor părinţi şi nu-l găsiţi pentru semnătură.

Alte discuții în legătură

Denigrarea celuilalt parinte, in fata copiilor annaluk annaluk Buna ziua, Sunt divortata de 1 an de sotul meu. Avem 2 copii, o fată de 13 ani si un baiat de 6 ani. Copiii au domiciliul la mine, dar custodia e ... (vezi toată discuția)
Program de vizitare minor giuliat giuliat Buna ziua , Am nevoie de un sfat din partea dvs va rog! Conform hotararii judecatoresti ,tatal minorului meu in varsta de 8 ani ,are program de vizitare ... (vezi toată discuția)
Modificare program vizita minor IngridIoana IngridIoana sunt mama unui baietel de 2 ani. in martie 2012 s-a stabilit in intstanta programul de vizita pentru minor in favoarea tatalui (el a fost cel care a cerut ... (vezi toată discuția)