Daca o societate incheie un contract cu alta societate (prestator) neplatitoare de tva (care la data terminarii contractului devine platitoare de TVA), se achita valoarea contractului cu TVA sau fara la finalizarea acestuia?
Depinde de contract si de facturile emise.
De exemplu, daca transferul dreptului de proprietate are loc la final iar pe parcurs s-au facturat avansuri (cu si fara TVA), acelea se storneaza asa cum s-au facturat fiecare (cu si fara TVA) iar factura finala e cu TVA, pentru intreaga valoare.
Alta situatie: un contract de prestari servicii (un program informatic modular de exemplu) care se intinde pe mai multe luni. Contractul prevede facturarea produselor informatice intermediare pe masura ce acestea sunt executate, pe baza de devize de lucrari. Cum transferul drepturilor si obligatiilor are loc in fiecare etapa intermediara, fiecare facturare e finala (fara sau cu TVA).
Din acest motiv pretul contractelor se stipuleaza: "x lei, exclusiv TVA".
La dvs. depinde ce a scris furnizorul in contract. Daca nu este trecut "exclusiv taxa", atunci pretul final ar trebui sa fie cel stipulat, inclusiv taxa.
Este vorba de lucrari care se platesc dupa receptie, cand societatea devenise platitoare de TVA (in ctr. incheiat se stipula plata fara tva). Se va intocmi act aditional pentru plata TVA.