Buna ziua ,am si eu o nelamurire.Muncesc de 3 ani la o societate comerciala in mediul rural ,cu contract de munca ( sunt platit la norma,insa pe contract sunt trecut cu minimul pe economie,si in loc de 8 ore ,muncesc 12,13 h/zi ,inclusiv sambata ).Din cauza unor probleme personale nu am putit ajunge intr-o zi la munca ,iar cand am ajuns ,a doua zi ,angajatorul mi-a cerut 33 lei pentru plata contributiilor pe acea zi(in 3 ani nu stiu daca am beneficiat de 30 de zile de concediu ) . Este ceva normal ? Cum as putea rezolva aceasta problema ?
Puteti sesiza ITM in scris cu nr. de inregistrare/ data despre conditiile de lucru si despre solicitarea angajatorului pentru plata contributiei respective. Sesizarea o puteti trimite prin posta cu confirmare de primire.
1. Angajatorul are obligatia sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii.
2. Începând cu data de 1 ianuarie 2004, activitatea privind declararea, constatarea, controlul, colectarea şi soluţionarea contestaţiilor pentru contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate şi contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi alte contribuţii datorate de persoanele juridice şi persoanele fizice care au calitatea de angajator sau entităţile asimilate angajatorului, denumite în continuare contribuţii sociale, se va realiza de către Ministerul Finanţelor Publice şi unităţile sale subordonate, care au şi calitatea de creditor bugetar.
Prin urmare, va trebui sa sesizati ANAF-ul si nu ITM- ului cu privire la solicitarea angajatorului de a va plati contributiile sociale.
3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Buna ziua
gicu05
Lucrez la o firma de constructi in Bucuresti contractul de munca a fost semnat in urma cu trei ani. Am luat legatura cu un inspector de la ITM si intrebarea ... (vezi toată discuția)