Sentinta pronuntata intr-un caz de delapidare (art 295 NCP) si fals in inscrisuri sub semnatura privata a fost de pedeapsa cu inchisoarea de 11 luni si 10 zile, la care s-a aplicat amanarea aplicarii pedepsei principale pe un termen stabilit de 2 ani sub anumite conditii (supraveghere, vizite la serviciul de probatiune, munca neremunerata in folosul comunitatii etc.) Insa, aceasta hotarare nu este definitiva intrucat Parchetul a facut apel. Care sunt (sau ar putea fi) motivele pentru care Parchetul a facut apel, care pot fi consecintele apelului si ce cai de aparare are inculpatul prin avocatul sau? Exista posibilitatea ca Parchetul sa isi retraga apelul si in ce circumstante? Mentionez ca inculpatul este la prima abatere/nu are alte antecedente penale, si-a recunoscut si regreta toate faptele. (Inculpatul are 64 de ani, nu stiu daca acest lucru se ia in considerare sau nu). Inculpatul si-a achitat toate daunele financiare fata de partea vatamata. Multumesc anticipat.
Motivele de apel ale parchetului pot viza mai multe aspecte, respectiv, gresita aplicare a dispozițiilor legale, pedeapsa aplicată este prea mică, etc.
Motivele exacte le puteti afla de la dosarul cauzei,
Parchetul nu își retrage apelul, poate doar să nu mai susțină anumite motive de aplel, în funcție de circumstanțele cauzei.
Multumesc pentru raspuns. Deci, in aceasta situatie nu exista posibilitatea ca hotararea initiala sa ramana definitiva? In genere, cat timp poate dura un astfel de apel facut de Parchet pana sa se pronunte hotararea definitiva? Si ce cai de aparare are inculpatul in cazul de fata? Multumesc.
Motivele le veti vedea la dosar.
Daca vreti sa va aparati incercati sa va angajati avocat care sa stie sa va apere foarte bine deoarece este bine sa stiti ca aproximativ 70-80% din apelurile parchetului se admit.
De aceea trebuie sa va aparati foarte bine si nu neaparat ca ar avea parchetul in asa mare cota dreptate...
Daca se respinge apelul parchetului, se mentine hotararea primei instante.
Dupa ce se motiveaza hotararea o sa o primiti si dosarul pleaca la instanta de control judiciar care fixeaza termenul de judecata.
Inculpatul trebuie sa vada motivele de apel formulate de parchet, sa incerce sa le combata sustinand ca hotararea instantei de fond este legala si temeinica.
Din pacate, eu cam vad motivul pentru care parchetul a facut apel....
Nu stiu cum s-a ajuns la pedepsa de 11 luni, vad ca au fost 2 fapte in concurs.
Banuiesc ca s-a mers pe recunoastere si s-au retinut circumstante atenunate. Nu stiu daca avea calitatea de functionar public s-au au fost retinute si dispozitiile art. 308 c.p.
Problema pe care o vad este ca delapidarea se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Or, conform art 85 alin. 2 c.p. ”nu se poate dispune amânarea aplicării pedepsei dacă pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este de 7 ani sau mai mare”.
Probabil instanta de fond s-a raportat la limitele de pedepasa reduse in urma aplicarii 396 alin. 10 si a art. 76 c.p. fara sa tina cont de dispozitiile art. 187 c.p. care stabilesc ca ”prin pedeapsă prevăzută de lege se înţelege pedeapsa prevăzută în textul de lege care incriminează fapta săvârşită în forma consumată, fără luarea în considerare a cauzelor de reducere sau de majorare a pedepsei”.
In concluzie, opinez ca se va admite apelul.