avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort intre doi Rezidenti SUA, unul fiind repatriat ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort intre doi Rezidenti SUA, unul fiind repatriat in RO iar celelat nu...

Sintem casatoriti de 23 de ani, nu avem nici un copil si nici ginduri de partaj. Casatoria a fost inregistrata in RO in 1986. Eu (sotul) am plecat in Octombrie 2008 din USA si m-am repatriat in RO in Nov 2008. Sotia, care locuieste la adresa avuta in comun in USA, nu a vrut sa se repatrieze si i-am respectat dorinta. Aici in RO vreau sa ma casatoresc cu altcineva si as vrea sa stiu cit de urgent care este procedura de divort. Mentionez inca o data ca nu exista probleme de partaj, desi casa din USA este cumparata in comun iar copii nu am avut niciodata.

Am citit cite ceva pe acest site dar parca nu mi-am format Inca o imagine clara asupra pasilor de urmat si procedurii. Cineva spunea ca ea ar avea nevoie de un reprezentant acolo (un avocat) iar altcineva vorbea doar de o citatie internationala.

Va multumesc,

Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 16:19, 6 Octombrie 2009
Ea are nevoie de dovada resedintei acolo si poate sa faca o procura de reprezentare pentru cineva din familie.Daca nu aveti copii si nici nu faceti partaj atunci cea mai simpla metoda este sa mergeti la un notar si spuneti ca nu aveti copii si ca amandoi sunteti de acord cu desfaacerea casatoriei. Este mult mai simplu la notar.
Pai... strict teoretic ait putea depune cererea de divort in Romania. In cazul asta sotia va trebui citata in SUA ceea ce va dura destul de mult...
Alternativa ar fi un divort in SUA (prespunun ca ultimul domiciliu comun la-ti avut acolo).. Legislatia este diferita in functie de statul in care ati locuit astfel inca aprecieri asupra duratei si procedurii nu pot fi facute decat de un avocat de acolo. Dezavantajul este ca ulterior va trebui inregistrati hotararea de divort si in Romania. Daca aveti ghinion poate dura si un an.

A treia solutie este sa ajungeti la un consens cu sotia in privinta divortului, astfel ca si ea sa fie reprezentata de un avocat aici, avand si un domiciliu ales. In cazul asta divortul ar putea merge in Romania relativ repede. Insa daca sotia vrea sa va puna bete in roate, va putea sa o faca...

Dar poate ajungeti totusi la o intelegere!
ralucastefan2007 a scris:

cea mai simpla metoda este sa mergeti la un notar ...
Este mult mai simplu la notar.

#-o#-o
Notarul nu are inca posibilitatea de a desface casatorii.

Sunt de acord cu partea referitoare la procura de reprezentare.
Daca nu doriti sa va uite Dumnezeu prin proceduri de citare cu strainatatea, sotia dvs. ar trebui sa imputerniceasca o persoana care sa o reprezinte in fata instantelor romane (ba chiar ar fi mai interesant ca acesta persoana sa introduca ea divortul in numele sotiei...ca reclamant).
Pentru utilizatorul avocat ralucastefan:

pot merge la un notar aici cu unul din parintii ei? cu cel care a obtinut procura de la ea?
Pentru romacanu:

persoana care reprezinta trebuie sa fie parinte, o ruda, sau oricine?

Alte discuții în legătură

Divort in romania? familie stabilita in sua, 2 copii minori mirela_21 mirela_21 Buna ziua, Fratele meu cu sotia si cei 2 copii ai lor(13 si 16 ani) s-au stabilit de un an in Sua(prin loteria vizelor), acum vor sa divorteze (sunt ambii ... (vezi toată discuția)
E posibil un divort in cateva zile? manuela43 manuela43 Va supun atentiei urmatoarea situatie: doi soti cu dubla cetatenie romana-americana au avut casatoria in Romania si au domiciliul in SUA. Vor sa divorteze ... (vezi toată discuția)
Recunoastere si inregistrare in ro al divortului pronuntat in usa speedygonz23 speedygonz23 Buna seara, Am fost casatorita cu un american si am divortat in anul 2009. Mentionez ca am inregistrat aceasta casatorie in RO, in acest sens detin si ... (vezi toată discuția)