avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent insertie - legea europeana
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent insertie - legea europeana

Buna ziua,

am lucrat in strainatate (in EU) timp de 1 an si jumatate, dupa care am nascut si am intrat in concediu de crestere al copilului. Impreuna cu bebelusul m-am intors in Romania. Primesc alocatia din RO, iar indemnizatia de crestere din strainatate (unde am contribuit la sistemul social).

Daca ma angajez in Romania (cand copilul nu a implinit inca 2 ani), pot beneficia de stimulentul de insertie ? La alocatii (RO) mi s-a spus ca nu ar fi posibil, din moment ce nu am lucrat in RO inainte de nasterea copilului. Insa cineva mi-a spus ca legea europeana ar permite asa ceva.

Rog un raspuns argumentat, pe cat posibil.

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:26, 17 Octombrie 2017
Dac v-a spus asa ceva acea persoana, poate va spune si numarul legii europene care dispune aas ceva.

Pentru a beneficia de stimulent, trebuie sa indepliniti conditiile de a beneficia de indemnizatie in tara si nu in strainatate.

Deci stimulentul de insertie este conditionat de indemnizatia de crestere a copilului ? Unde este stipulata aceasta conditie ?
Nu s-a specificat nicaieri ca este conditionat de indemnizatia pentru CCC , ci doar ca trebuie sa indepliniti conditiile de a beneficia de indemnizatie in tara .

OUG 111/2010
art.2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
....


art.7
(1) Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizației stabilit la art. 2 alin. (2).
......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent pt crestere copil StelutaTudor StelutaTudor Sunt angajata din 31 August 2016 ca asistent personal pentru sotul meu incadrat in grad grav de handicap. In data de 03 Ianuarie 2017 am nascut un ... (vezi toată discuția)
Supliment al 2 lea copil Alina vlasceanu Alina vlasceanu Ce conditii trebuie sa îndeplinim pt supliment pt al 2 lea copil si cât ar fi acela. Primul are 6 ani iar al 2 lea 3 luni. (vezi toată discuția)
Crestere copil gina68 gina68 In situatia in care nici unul dintre parinti nu a realizat venituri timp de 12 luni in ultimii 2 ani iar in prezent tatal lucreaza si este singurul ... (vezi toată discuția)