avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... ma pun sa returnez pensia de urmas din decembrie 2008 ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

ma pun sa returnez pensia de urmas din decembrie 2008 pana in septembrie 2009 deoare

Buna ziua . Am implinit 26 de ani in noembrie 2008 . In octombrie cand am dus adeverinta de la facultate ca sunt student la zi pt pensia de urmas la casa de pensii am intrebat daca exista o limita de varsta pt primirea acesteia. De acolo mi.s-a spus ca o sa iau pensia pe tot anul in curs .Acum ma pun sa platesc din luna decembrie 2008 pana in prezent in septembrie 2009 , pt ca eu am intrebat inca o data la casa de pensii anul acesta si a spus ca nu e limita de varsta.Nu stiam nici legislatia privind acordare pensiei de urmas. Nu am fost notificat prin nici o scrisoare sau ceva de genul acesta , ca o sa mi se suspende pensia , sau ca nu mai am dreptul la primirea acesteia. Nu am avut de unde sa stiu ca nu mai am dreptul la primirea acesteia , si am luat de bun raspunsul la intrebare mea , pe care am adresat-o functionarei de la casa de pensii. Sincer nu am de unde sa dau inapoi banii acestia .Ei ar fi trebuit sa aiba in evidenta pe toti cei ce depasesc varsta de acordare a acesteia si sa trimita notificari fiecaruia , pt ca astfel se ajunge la astfel de probleme si suntem pusi in situatii grele. Ce ma sfatuiti sa fac pt sunt si in ultimul an de studiu ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 18:11, 17 Octombrie 2009
Eu as chema in garantie functionarul care si-a desfasurat activitatea la acel `ghiseu `, `birou ` unde v-a fost primita cererea pt pensie de urmas . Banuiesc ca ati depus si o copie de pe buletin printre actele solicitate - deci el trebuia sa dea un raspuns negativ unei cereri ce nu indeplinea conditiile prevazute de lege .
El a apreciat eronat - indeplinindu-si defectuos atributiile pt care este platit - generand si un prejudiciu material statului ( s-au acordat banii pentru o pensie pe care statul nu o datora ) .
De necunoasterea legii nu va puteti prevala. Cu atat mai putin in fata instantei! Trebuia sa cunoasteti prevederile art. 66, lit. b), art. 92, alin. (1), lit. e) si art. 96 din Legea nr. 19/2000.
In octombrie 2008 puteati sa intrebati aici, site-ul Avocatnet.ro exista si ati fi preintampinat o astfel de situatie.

ART. 66
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
ART. 92
(1) Plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:
e) copilul urmas nu mai indeplineste conditiile prevazute la art. 66 lit. b) si c);
ART. 96
Beneficiarul dreptului de pensie este obligat sa comunice casei teritoriale de pensii orice modificare privind conditiile de acordare si de plata a pensiei, in termen de 15 zile de la aparitia acesteia.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

:offtopic:
Av.Naftanaila a scris:
Eu as chema in garantie functionarul care si-a desfasurat activitatea la acel `ghiseu `, `birou ` unde v-a fost primita cererea pt pensie de urmas . Banuiesc ca ati depus si o copie de pe buletin printre actele solicitate - deci el trebuia sa dea un raspuns negativ unei cereri ce nu indeplinea conditiile prevazute de lege .

Banuiti gresit, nu se depune copia cartii de identitate impreuna cu adeverinta. De altfel, nici nu este vorba despre depunerea unei cereri.
Presupun ca, dupa ce l-ati chema in garantie pe functionarul de la ghiseu, v-ati prevala de necunoasterea legii in fata instantei.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Functionarul respectiv avea o serie de atributii de indeplinit : cum ar fi raspunsul in conformitate cu legea la o solicitare de acordare pensie de urmas .
Mergand pe rationamentul invocat de dv. - doamna G. Pintea - ar insemna ca noi , simpli cetateni sa fim obligati a cunoaste legea mai bine decat cei ce sunt platiti de statul roman pentru a o aplica . Daca in toate situatiile similare ar opera principiul potrivit caruia `` nimeni nu se poate prevala de necunoasterea legii `` ar insemna ca functionarii publici sunt exonerati de orice fel de raspundere - deoarece noi nu ne putem prevala de necunoasterea legii - deci dupa acest rationament , functionarul ar putea gresi oricand pentru ca s-ar putea apara in acest mod - iar noi - cetatenii - am raspunde in fata legii pentru indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor lor .
In aceasta speta exista raspunderea functionarului pentru indeplinirea in mod defectuos a atributiilor - care poate angaja si o raspundere materiala in cazul in care s-a produs si un prejudiciu .
:offtopic:

@Av.Naftanaila

Repet, nu era vorba despre o "solicitare de acordare pensie de urmas", ci despre depunerea adeverintei.
Intrebarea mea era, zic eu, simpla: care ar fi apararile pe fondul cauzei? Dar, mai ales, ce probe ati propune pentru a dovedi ca functionarul de la ghiseu a spus o prostie?

M-a amuzat raspunsul dvs., n-are nicio legatura cu ceea ce am scris eu.
Dar, zambiti, maine un functionar va va enerva din nou. Eu nu va doresc asta! :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
cu parere de rau va intreb....

Daca intrati la o facultate cu durata de 6 ani (sa zicem)... la varsta de 25 ani va puneati intrebarea daca ati fi putut i fi beneficiar al unei pensii de urmas pana la 31 ani?
Cred, ca raspunsul Dnei consilier juridic este pertinet si legal
* Mergti in audienta la CJP !!!

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas Ioana_Berbeix Ioana_Berbeix Buna seara ! Ma puteti sfatui si pe mine cu privire la urmatoare situatie: tatal meu a decedat in luna octombrie a anului 2009. De atunci pana in iunie 2010 ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas anca33a anca33a buna ziua vreau sa ma lamuriti cu aceasta problema | daca sotul persoanei care mi-a cerut parerea a murit in urma cu 10 ani iar doamna nu are nici un venit ... (vezi toată discuția)
Pensia soției după soț Pataadriana Pataadriana Dacă soțul a decedat și eu am 61 de ani și nu sunt angajată nicăieri și am fost căsătoriți 30 de ani pot lua ceva pensie .Menționez că soțul era ... (vezi toată discuția)