avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Contestație la executare. Necitarea părților civile ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Contestație la executare. Necitarea părților civile poate constitui un motiv de desființare a sentinței de trimitere spre rejudecare?

Buna seara!
Necitarea părților civile de catre instanța de fond într -o cauză penală avand ca obiect contestatie la executare (art 598 litera d - in scopul aplicarii legii penale de dezincriminare art 4 C.P) poate constitui un motiv de desfintarea sentintei de trimitere spre rejudecare a cauzei la instanta de fond ?

Art 600 C.P.P nu exclude partea civila din randul "partilor interesate"?
Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 13:52, 25 Ianuarie 2018
Buna ziua! Ma iertati era art 425 indice 1. Parchetul a facut contestatia in speta noastra. Multumesc
Buna ziua. Referitor la ce ati scris dvs, cum ca "partile civile au fost citate de catre instanta de apel, ceea ce contravine regulilor privind citarea prevazute de art 425^1 C P P", se poate spune ca din interpretarea art.425^1 alin. (6) cu textul "La soluționarea contestației se citează persoana care a făcut contestația, precum și subiecții procesuali la care hotărârea atacată se referă, dispozițiile art. 90 și art. 91 aplicându-se în mod corespunzător." nu rezulta ca s-a incalcat vreo norma de drept prin citarea unor subiecti procesuali, respectiv a partii civile (daca ar fi fost invers, adica daca nu s-ar fi citat, ar fi fost mai grav). Dupa cum stiti, forma initiala in care a intrat in vigoare noul cod a fost, inca din 2014, supusa unor numeroase ridicari de exceptii de neconstitutionalitate (mare parte dintre acestea fiind ulterior indreptate prin ordonanta 18 pe 2016) care au vizat tocmai dispozitii care incalcau dreptul la un proces echitabil in componenta sa referitoare la principiul contradictorialitati, adica faze ale procesului in care se judecau si se ridicau exceptii fara ca partile sa fie prezente. Or tocmai pe aceasta ratiune, textul de la art.425^1 alin. (6) trebuie interpretat in sensul ca partile trebuiesc citate, si nu invers. Si mai mult, daca instanta probabil ca asa a considerat, ca hotararea atacata se refera si la respectivele parti civile, atunci a procedat la citarea acestora.
Acum, revenind concret la speta dvs, exista probabil o serie de aspecte pe care nu le stim si ca atare nu le putem comenta, unul dintre acestea fiind, ce anume a contestat parchetul, pentru ca daca solutia instantei care s-a pronuntat asupra contestatiei la executare a fost atat de clara, este interesant de ce nu a fost acceptata si de parchet.
Nu stim de ce parchetul nu a acceptat solutia instantei, dar cu certitudine in apel parchetul nu a venit cu alte argumente suplimentar celor invocate pe fond.
Parerea mea este ca parchetul a facut initial contestatie pentru a se incadra in termenul de 3 zile, iar dupa ce instanta si-a motivat solutia parchetul si-a motivat contestatia probabil din incapacitatea de a considera aplicarea legii un lucru normal si a considerat admiterea contestatiei drept un insucces (cred eu o chestiune de orgoliu).
Multumesc!
Bun, si pe fond (vorbim despre fondul contestatiei la executare, desigur) parchetul ce a invocat, de ce s-a opus, adica dvs ati invocat legea de dezincriminare, dar parchetul ce a invocat?
Nimic referitor la noua lege si s a referit strict LA APARARILE MELE DIN CURSUL PROCESILUI PENAL INITIAL. Practic a invocat doar reglementarile anterioare intervenirii legii de dezincriminare.
Multumesc

Alte discuții în legătură

Prezenta detinutului in instanta doberv doberv in ce situatii este obligatorie prezentarea detinutului in instanta ? la orice cauze penale ,la orice cauze civile ,doar la unele ? va rog raspunsul sa fie ... (vezi toată discuția)
Procedura civila art.89! tudorioan tudorioan Dispozitiile art.89 Cod proc. civila nu sunt aplicabile si la contestatia in anulare? Am fost contestator intr-un dosar civil si nu am fost citat la un termen ... (vezi toată discuția)
Cai de atac dupa apel conform noul cod de procedura penala romeo_sor romeo_sor Ce cai de atac sunt dupa un proces penal la Curtea de Apel? In cat timp de la pronuntare se poate face? Trebuie asteptata motivarea deciziei? Timpul decurge ... (vezi toată discuția)