avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIC 2ani + PFA - indemnizatii neplatite la casa de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIC 2ani + PFA - indemnizatii neplatite la casa de pensii

Buna, Va rog sa gasiti cateva clipe sa imi raspundeti intrebarii de jos.(BOLD)
Din seria: "Dragi angajati trebuie sa va faceti PFA daca nu firma va intra in faliment", Sotia mea a semnat demisia in mai 2009 si a inceput sa factureze ca PFA cu fostul angajator in Iunie 2009. In timp ce scriu acest post sotia mea este insarcinata in luna 3.
Intrebarea mea este: Daca se merge la casa de pensii pentru inscrierea ca PFA platitor se poate plati retroactiv in asa fel incat sa fie continuitate (din Mai 09 - pana in prezent) si respectiv la nasterea copilului sotia sa poata beneficia de CIC platit?
Cei de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate m-au trimis la Casa de pensii spunand ca nu de ei tine plata CIC.
Mentionez ca la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sunt platite toate darile (inclusiv cei 0.85% incepand cu septembrie 2009)
Ultima modificare: Marți, 6 Octombrie 2009
Sorin T, utilizator
Cel mai recent răspuns: Sorin T , utilizator 16:58, 6 Octombrie 2009
Faptul ca sotia a incheiat contract cu casa de sanatate si va incheia cu casa de pensii nu va influenteaza in primirea indemnizatiei de crestere a copilului.
Legea spune ca sunt eligibili pentru indemnizatia de crestere copil parintii care au obtinut venituri profesionale supuse impozitului pe venit in ultimele 12 luni anterior datei de nastere a copilului. Ceea ce a obtinut si sotia dvs prin venitul obtinut ca si pfa si cel din contractul de munca. Ulterior la finante veti merge pentru a vi se elibera o adeverinta cu veniturile obtinute de sotie ca urmare a activitatii prestate sub forma pfa.

Pe de alta parte, este bine sa mergeti sa incheiati contract de asigurare cu casa de pensii, mai ales daca in paralel sotia nu obtine venituri din contracte de munca. Au cam inceput sa se aplice amenzi retroactiv persoanelor fizice autorizate care nu au incheiat contracte de asigurare cu casa de pensii.

Pentru mai multe detalii cautati pe internet si studiat OUG 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului actualizata, Legea 19/2000 (legea pensiilor) si OUG 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.

Multa sanatate sotiei!
Multumim de raspuns Silvia !
multa sanatate deasemenea
Ultima modificare: Marți, 6 Octombrie 2009
Sorin T, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sotia pfa si indemnizatia de crestere a copilului DanielaBorza DanielaBorza Bună ziua. In luna Noiembrie a anului 2014 m-am inregistrat la Casa de asigurari Cj ca sotie a unui pfa și am incheiat un contract de asigurare pt cei ... (vezi toată discuția)
Declaratie de asigurare pentru concedii si indemnizatii ildyqo ildyqo Buna ziua, Sunt PFA cu norma de venit din 1.9.2008. Mi-am facut asigurare la CAS (tot din 1.9.2008) dar NU AM STIUT ca pentru \'concedii si indemnizatii\' ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate pfa dar si angajat... dariax dariax Am citit cat am putut in legatura cu acest subiect insa cateva intrebari au ramas, rog respectuos pe cei care se pricep sa-mi dea un raspuns la intrebarile ... (vezi toată discuția)