avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFI rog un mic ghid - lamuriri
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFI rog un mic ghid - lamuriri

Buna ziua,
Incepand cu sfarsitul lunii septembrie am deschis un PFI ca si asistent medcal pentru o colaborare cu un centru de permanenta. As dori mai multe lamuriri in ceea ce priveste aceasta activitate:
1. activitatea o desfasor in alta localitate decat cea de resedinta/sediu, respectiv la aproximativ 30 de km si consta in ture de 12 ore de noapte, respectiv ture de 24 de ore sambata/duminica. As dori sa stiu:
a) daca realizez un contract de comodat intre mine, posesor de autoturism si PFI pentru a ceda masina PFI-ului, acest contract trebuie inregistrat la finante/notar sau in alta parte pentru a fi valabil;
b) daca pot deduce 50% din valoarea bonurilor de benzina si cum fac aceasta operatie in registrul de incasari si plati, inregistrez bonul cu suma totala sau jumatate din suma? Ce suma pot deduce pentru benzina, exista vreo limita sau nu (nu vreau sa pun mii de lei, dar daca fac aproximativ 400-500 de km pe luna in interes de serviciu cam ce valoare ar putea fi dedusa?);
c) drumul dintre localitati este unul destul de rau, doresc sa stiu daca pot deduce cheltuieli de intretinere/reparatii pentru masina (schimburi ulei filtre, deteriorari la suspensie, frane?)
d) avand in vedere ca exista si ture de 24 de ore pe care le desfasor, pot deduce cheltuieli de masa/diurna in aceste situatii si in ce suma?
2. pot avea cheltuieli inainte de a avea incasari (echipament sanitar necesar, bonuri de benzina, mancare, etc.?)
3. am inteles ca impozitul il voi plati trimestrial, dupa ce voi primi acasa instiintarea de la finante in baza venitului estimativ declarat in termen de 15 zile de la deschiderea PFI. Acesta se va modifica ulterior in functie de veniturile realizate? (voi realiza venituri lunare intre 100 si probabil maxim 1000 de lei in functie de cate ture vor fi, acestea variind in functie de nevoile centrului - grafic de lucru)
4. sunt angajat ca si asistent medical cu norma intreaga si carte de munca la stat, ce cheltuieli obligatorii mai platesc si ince suma/procent, avand in vedere ca am vazut ca acestea variaza in functie de mai multi factori - asigurari de sanatate, pensie, somaj? Cand trebuie sa platesc aceste cheltuieli - lunar, trimestrial?
5. ce declaratii trebuiesc completate ca si PFI si cand?
6. care este in cazul PFI codul CAEN pentru asistenti medicali care desfasoara activitati in centre medicale de permanenta?
Sunt sigur ca pentru unele intrebari exista pe forum raspuns, dar de multe ori nu am gasit o delimitare clara intre PFA si PFI sau sa se specifice clar ca raspunsurile respective se aplica integral pentru ambele forme.
Multumesc anticipat pentru lamuriri
Ultima modificare: Vineri, 13 Octombrie 2017
gimida, utilizator
Cel mai recent răspuns: aleira , utilizator 19:40, 5 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul de comodat auto nu il inregistrati si nici nu-l declarati nicaieri.
Achizitia de carburant pentru auto o faceti cu bonuri fiscale pe care (specificati cand platiti la benzinarie) sa apara numarul de inregistrare fiscala al pfa.
In registrul jurnal de incasari si plati veti trece bonul sau chitanta la data si cu valoarea totala iar separat veti deschide o fisa cu cheltuieli diverse pentru aceste cheltuieli cu combustibilul dar si cu cele de intretinere si reparatie. În cadrul cheltuielilor supuse limitării fiscale 50% se cuprind cheltuielile direct atribuibile fiecărui vehicul, inclusiv cele reprezentând: impozitele locale, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, inspecțiile tehnice periodice, rovinieta etc. Apoi la final de an cand veti calcula si completa declaratia 200, preluai doar totalul corespunzator procentului de deducere limitat de 50% pentru acest tip de cheltuieli.
Sa aveti ca document justifictiv foaia de parcurs. 7,5 l la 100 km.
Pentru alte cheltuieli deductibile total sau limitat va rog sa cititi din codul fiscal art. 68 de la adresa [ link extern ]
Da, puteti sa faceti cheltuieli si sa le inregistrati si dupa un timp cand veti incasa si venituile din activitatea autorizata, le treceti si pe ele in registru. Sa aveti facturi pe pfi xare sa insoteasca bonul sau chitanta la achizitia de bunuri consumabile sa mijloace fixe, in afara de achizitia de carburant care e doar cu bon fiscal.
Da, veti depune la infiintare d220 cu venitul estimat si apoi va va veni acasa decizia de impunere cu cele patru rate de plati in contul impozitului pe venit si a contributiei la sanatate. Apoi anul urmator,dupa depunerea d200 pana pe 25 mai cu venitul concret realizat in anul precedent, veti primi acasa decizia cu regularizarea la cele platite.
Veti mai depune la infiintare si d600 pentru contributia la pensie.
Buna seara! Am un contract de munca iar pe langa acest contract mi-am deschis un PFI (medic). Intrebarea este : Mai platesc contributii CASS, CAS ?? Sau doar cei 10% impozit pe venit???

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa-deducere benzina+diurna Silviu_r Silviu_r Am un PFA neplatitor de TVA si imi desfasor activitatea in toata tara. Am contract de comodat pe masina proprie. Am tot citit pe forumuri si in legislatie dar ... (vezi toată discuția)
Bonuri fiscale danaalex danaalex Am tot cautat pe internet discutii legate de regimul bonurilor fiscale. Am inteles vajeala cu bonurile de benzina, cele pana in 100 ron s.a.m.d Nu m-am ... (vezi toată discuția)
Decontare bon si factura viov viov e adevarat ca daca bonul fiscal nu are stampila pe verso nu e valabil si daca valoarea lui depaseste 100 lei , atunci e obligatoriu factura ma refer la ... (vezi toată discuția)