Contractul de comodat auto nu il inregistrati si nici nu-l declarati nicaieri.
Achizitia de carburant pentru auto o faceti cu bonuri fiscale pe care (specificati cand platiti la benzinarie) sa apara numarul de inregistrare fiscala al pfa.
In registrul jurnal de incasari si plati veti trece bonul sau chitanta la data si cu valoarea totala iar separat veti deschide o fisa cu cheltuieli diverse pentru aceste cheltuieli cu combustibilul dar si cu cele de intretinere si reparatie. În cadrul cheltuielilor supuse limitării fiscale 50% se cuprind cheltuielile direct atribuibile fiecărui vehicul, inclusiv cele reprezentând: impozitele locale, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, inspecțiile tehnice periodice, rovinieta etc. Apoi la final de an cand veti calcula si completa declaratia 200, preluai doar totalul corespunzator procentului de deducere limitat de 50% pentru acest tip de cheltuieli.
Sa aveti ca document justifictiv foaia de parcurs. 7,5 l la 100 km.
Pentru alte cheltuieli deductibile total sau limitat va rog sa cititi din codul fiscal art. 68 de la adresa
[ link extern ]
Da, puteti sa faceti cheltuieli si sa le inregistrati si dupa un timp cand veti incasa si venituile din activitatea autorizata, le treceti si pe ele in registru. Sa aveti facturi pe pfi xare sa insoteasca bonul sau chitanta la achizitia de bunuri consumabile sa mijloace fixe, in afara de achizitia de carburant care e doar cu bon fiscal.
Da, veti depune la infiintare d220 cu venitul estimat si apoi va va veni acasa decizia de impunere cu cele patru rate de plati in contul impozitului pe venit si a contributiei la sanatate. Apoi anul urmator,dupa depunerea d200 pana pe 25 mai cu venitul concret realizat in anul precedent, veti primi acasa decizia cu regularizarea la cele platite.
Veti mai depune la infiintare si d600 pentru contributia la pensie.