avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Mă pot reprezenta singură la divorț?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Mă pot reprezenta singură la divorț?

Buna seara tuturor
Am o întreabare: cum mă pot reprezenta singura la divorț?
Acum va prezint datele problemei dar fara date tehnice (n.r nume și localități pentru protecția personala).
În urma violentelor atât fizice mai ales de natura psihica și emoțională din partea soțului, in urmă cu 8 luni am părăsit domiciliul comun împreună cu cei doi copii minori.
Am fost ajutata de familie, prieteni cunoștințe ( financiar, moral, grija pentru copii)) până mi-am luat job dar și după aceea.
În luna iunie a.c. am depus prin posta divorțul ( am cerut custodia exclusiva a minorilor, plata pensiei de întreținere a minorilor, obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată, revenirea la numele purtat anterior căsătoriei)
În urma cu ceva timp am primit prin posta întâmpinarea pe care a depus-o el plus cerere reconvențională.( Cere program de vizitare, și să îi ia doua săptămâni pe an și ori de câte ori dorește în vacanță, scutirea de la plata cheltuielilor judiciare, cat despre copii a menționat" propun cate unul pentru fiecare parte" și înșiruie o multitudine de neadevăruri, mai mult spune că ajutata de frații mei membrii și unui cult religios as dori sa plec in Germania<< am avut procura notariala prin care puteam face pașaport plus sa călătoresc prin Europa tur-retur ori de câte ori doresc, până a anulat-o<< și nu am făcut-o....nu asta îmi doresc ci o viața liniștită să îmi cresc copiii frumos.
Are Avocat
Eu am trimis răspuns la întâmpinare și întâmpinare la cererea reconvențională împreună cu probele celor susțin de mine împreună cu o expertiza psihologica a minorilor in care se precizează clar urmările asupra copiilor a faptelor lui și recomandarea de a nu fi despărțiti frații.
Țin să menționez că în toată această perioadă de 8 luni de zile soțul m-a terorizat și amenințat pe toate căile posibile ( SMS, telefon, Facebook) și m-a șantajat cu mesaje și conversații intime ( pe care în perioada căsătoriei mă obliga sa i le trimit). Ba mai mult pentru că nu am cedat șantajului a publicat un video pe pagina mea de Facebook cu acele mesaje, a trimis și rudelor și prietenilor mei.
I-am făcut plângere penală împotriva lui la parchet.
Cum mă pot apăra in instanta? Cum se desfășoară? Îmi pot face o listă de idei și fapte ce nu au fost menționate inițial?
In plus am noi înscrisuri.
Nu îmi permit avocat pentru că eu cheltui banii cu drumul(800 km), și oricum trebuie sa mă prezint la divorț.
Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.
Vin cu noi precizări dacă e nevoie
Ultima modificare: Duminică, 15 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: aadinuta , utilizator 12:12, 15 Octombrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Da va puteti reprezenta singura dar este destul de complicat pentru ca, ne avand cunostinte de drept, puteti sa nu stiti sa raspundeti la intrebari ale judecatorului si sa fiti intoarsa de avocat.
E de preferat sa angajati un avocat, eventual sa stabiliti ca platiti onorariul in rate.
E greu sa va dea cineva sfaturi fara a vedea actele si fara a fi prezent in sala de judecata.
Ultima modificare: Vineri, 13 Octombrie 2017
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
Dar cum pot lua legătura cu un avocat de acolo dacă locuiesc la 800 km?
Sau îmi pot face o listă cu ideile principale după întâmpinarea lui și să o dau instanței?
Ultima modificare: Vineri, 13 Octombrie 2017
aadinuta, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dicționar necesar (în speranța că va pieri din vorbirea obișnuită expresia din titlu).

Instituția reprezentării în procesul civil vizeză situația în care o persoană îndeplinește acte de procedură în numele și pe seama unei altei persoane, care este parte în proces.

Sau, mai pe românește, reprezentant (avocat, mandatar etc) este acela care acționează în numele altuia, care ține locul altuia.

Dvs. sunteți parte. (nu țineți locul nimănui altcuiva). Vă prezentați, vă înfățișați în persoană.

Și atunci, la întrebarea dacă vă puteți prezenta/înfățișa în persoană răspunsul este: E musai/e neapărat necesar. Nu numai că puteți, dar în divorț este chiar obligatorie prezența personală. Dacă nu voiți să vi se respingă cererea ca nesusținută.

În divorț, nici avocatul nu reprezintă (decât în cazuri de excepție, prevăzute de lege, cum mar fi: o boală gravă, reședința în străinătate sau alte asemenea situații care împiedică partea să se prezinte personal)
El asistă partea (care este acolo, alături, prezentă personal). Dacă reclamatul lipsește nejustificat și se înfățisează numai pârâtul, cererea va fi respinsă ca nesusținută. (Altfel spus, poate să aibă și 7 avocați și tot degeaba, dacă nu are și un motiv justificat al absenței).

Mai departe, dacă voiți să aflați de la mine cum vă veți simți dvs. în pielea dvs. în fața unei instanțe și cât de bine veți reuși ori nu veți reuși să vă exercitați drepturile/să apărați interesele, asta nu am de unde să știu. Dvs. știți. (Eu știu că, și după ce am împlinit majoratul în profesie, încă mai am senzația că un anume ce, pe care tocmai l-am grăit, putea fi spus mai bine și altele asemenea).

În cauze de dreptul familiei este preferabil să aveți un avocat. Ele par simple, dar nu sunt deloc. Se „joacă” greu și adesea manipulativ. Or, partea (persoana subiectiv implicată) nu se poate goli pe sine de amintiri, de impresii, de emoții adunate în ani de căsnicie. Ea este mult prea implicată și va reacționa orbită de subiectivism, acolo unde ar trebui să acționeze.

„Lista de idei și fapte” păstrați-o. Vă poate fi de folos. Însă acum este momentul să vă concentrați pe administrarea probelor. Căci procesul de divorț nu e concurs de romane foileton cu idei și fapte. Cu ele puteți crea o (primă) impresie. Însă judecătorul va avea în vedere probele. Impresia este bună și ea, dar nu-i destulă, cătă vreme intima convingere nu poate fi prinsă cu agrafă/sfoară la dosar.
Ultima modificare: Duminică, 15 Octombrie 2017
romascanu, moderator
Vă mulțumesc doamna avocat pentru explicații.
As fi dorit să îmi expun ideile singura însă aveți dreptate, după atâta violenta și control samd, chiar daca acum mă simt puternica e posibil că atunci să mă pierd și să nu fiu capabila sa controlez situația. O să încerc să iau legătura cu un avocat in ideea că va accepta un onorariu minim și în rate.
O zi frumoasa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, la divort fiica mea poate fi acceptata ca martor? ... elena-ramona elena-ramona Buna seara, La divort fiica mea poate fi acceptata ca martor? Ea e singura persoana care stie toate cate s-au intamplat intre mine si sotul meu. Nu am nici ... (vezi toată discuția)
Si mai am o intrebare teodora_k teodora_k Eu am fost determinata de comportamentul sotului sa fug efectiv de la domiciliu impreuna cu copilul (2 ani). dupa aprox 2 saptamani am intentat divortul, care ... (vezi toată discuția)
Divort cu minori ioana71 ioana71 Buna ziua. Am si eu o problema spinoasa. Sotul meu a luat copilul de acasa si l-a dus la parintii lui, de unde este dus si luat de la scoala in fiecare zi. ... (vezi toată discuția)