avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Fiului meu minor i-a fost refuzată achiziționarea ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Fiului meu minor i-a fost refuzată achiziționarea unui telefon. Există temei legal pentru asta?

Buna ziua! Fiul meu in varsta de 14 ani a mers la un magazin de electronice si electrocasnice foarte renumit pe piata romaneasca. A intrebat un angajat de la raoinul respectiv daca au un anumit telefon pe stoc. Copilul dorea sa cumpere telefonu in cazul in care acesta este in stoc. Mentionez ca telefonul era unul clasic, la
70 de lei. Avand in vedere ca produsul se gaseste greu si stocul este limitat, s-a adresat inui angajat al acelui magazin. Angajatul l-a intrebat direct daca are 18 ani, iar copilul i-a raspuns negativ. Angajatil a continuat sa ii spuna ca nu poate cumpara un TELEFON (repet, clasic, la 70 de lei, desi intentia acestuia nu era neaparat de a cumpara telefonul) daca nu are 18 ani. Fiul meu a explicat ca doreste sa stie daca se afla pe stoc.
Am sunat sa vorbesc cu un operator de la serviciul relatii cu clienti al magazinului, sa cer explicatii. Din cate stiu eu, minorul nu are voie sa cumpere/minorului nu i se vinde tutun, acool. Produsul de fata nu este nici tutun nici acool, iar doamna mi-a spus ca legea spune ca un minor nu poate cumpara un telefon/electrocasnic numai cu un parinte/tutore legal. A intrebat la un alt magazin, unde i s-a comunicat ca poate cumpara telefonul fara nicio problema. Am intrebat-o pe doamna de la telefon , care este articolul care spune acest lucru. Raspunsul ei a fost: “nu am studii juridice, nu va pot comunica” Doresc sa stiu daca chiar exista aceasta lege, poate reuseste cineva sa-mi explice.
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 16 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:44, 14 Octombrie 2017
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 41
Capacitatea de exerciţiu restrânsă
(1) Minorul care a împlinit vârsta de 14 ani are capacitatea de exerciţiu restrânsă.
(2) Actele juridice ale minorului cu capacitate de exerciţiu restrânsă se încheie de către acesta, cu încuviinţarea părinţilor sau, după caz, a tutorelui, iar în cazurile prevăzute de lege, şi cu autorizarea instanţei de tutelă. Încuviinţarea sau autorizarea poate fi dată, cel mai târziu, în momentul încheierii actului.
(3) Cu toate acestea, minorul cu capacitate de exerciţiu restrânsă poate face singur acte de conservare, acte de administrare care nu îl prejudiciază, precum şi acte de dispoziţie de mică valoare, cu caracter curent şi care se execută la data încheierii lor.

Detalii: [ link extern ]

In opinia mea, e de valoare mica, dar nu e o cumparatura curenta. Textul lasa loc de interpretari.
Oricum, pe angajat l-a durut gura sa raspunda ca il are sau nu pe stoc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inmatriculari auto Alexs295 Alexs295 Buna ziua! Am achizitionat de curand o masina pe numele fiului meu el fiind minor, la insistenta vanzatorului ca se poate inmatricula o masina pe numele unui ... (vezi toată discuția)
Achizitionarea unei masini pe numele unui minor vladutzvlad vladutzvlad am 17 ani, si vreau sa imi cumpar o masina, sa fac inscrierea pe numele meu. Se poate face inscrierea pe numele meu desi nu am 18 ani ??? (vezi toată discuția)
Salut, am 16 ani si detin suma necesara de bani pt a achizitiona ... Andrei Tudor Andrei Tudor Salut, am 16 ani si detin suma necesara de bani pt a achizitiona o masina. Pot achizitiona masina cu semnatura mea ? Daca da, ce acte sunt necesare ... (vezi toată discuția)