avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract colaborare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract colaborare

Buna ziua,
As avea o nelamurire:sunt gravida in 3 luni,lucrez si firma s-ar putea sa intre in faliment (voi beneficia de somaj,am 12 luni lucrate in ultimile 24) si m-ar interesa daca pot incheia contract de colaborare/conventie civila cu 4-5 luni in urma doar pentru a-mi rotunji venitul la concediul de crestere copil.Am pe cineva dispus sa-mi incheie un astfel de contract pana intru in somaj,banuiesc ca apoi nu mai pot avea o colaborare/ venituri daca i-au si somaj.
Cum ma sfaturiti?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: eleonora78 , utilizator 11:43, 12 Octombrie 2009
tudorvaleriu a scris:

1. Contractul de colaborare nu se inregistreaza la ITM, nu este sub jurisdictia Codului muncii, nu sunteti protejata de acesta.
2. Contractul de colaborare se incheie in baza Codului civil si nu va foloseste decat pentru indemnizatia de CCC. In rest nu va foloseste nici la pensie, nici la somaj, nici la sanatate.


Si din ce scrieti dvs. rezulta ca nu s-ar pune la calcul cele cu timp 1h/zi,

Sa inteleg ca se iau in calcul doar contractul civil de peste 1h/zi?

Este extrem de interesant subiectul!
1. Nu am pomenit nimic de timp.
2. In cazul conventiilor civile si al contractelor de colaborare nu exista raporturi de subordonare ( cum este in cazul CIM), nu exista raporturi de munca ci raporturi comerciale. Partile sunt egale, una este prestator de servicii si cealalta este beneficiar al prestatiei.
3. Litigiile nu se rezolva prin instantele de munca ci prin instantele civile.
Am conventie civila cf art.942 ca persoana fizica neautorizata,se plateste impozitul de 16 %,fara alte asigurari.MI s-a spus ca nu se va lua in considerare venitul din aceata conventie pt. ca, cf.oug 148/2005 art. 1 alin 3 nu ma incadrez la nici unul din cele 3 venituri cu aceasta conventie:
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.
Inteleg ca oug 148/2005 s-a modificat cu legea 257/2008 alin 2 si Hotararea 1682/2008 ,dar nu stiu sa interpretez...
Se pun la calcul veniturile din conventia civila sau nu?
Normele de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 5. - Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta sunt cele definite de Codul fiscal la art. 55 alin. (1) si (2), la art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71.

Codul fiscal:
Art. 46. - (1) Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale contribuabililor, din prestari de servicii, altele decat cele prevazute la alin. (3), precum si din practicarea unei meserii.
(3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.
(4) Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.

Deci veniturile din conventii civile de prestari servicii sunt venituri profesionale pentru calculul indemnizatiei de CCC.
Sa inteleg ca se i-au in considerare veniturile...

Alte discuții în legătură

Indemnizatie gravide- se cumuleaza venitul din contract de munca si conventie sociala de prestari servicii nikuteau nikuteau Buna ziua, Am mai multe nelamuriri asa ca va rog sa ma ajutati daca puteti: - Sunt angajata in jud. Timis cu contract de munca (la ITM), o firma din alt ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil posibil? dmonica dmonica Felicitari pentru forumul foarte util, unde gasim foarte multe raspunsuri ,sunt o viitoare mamica, insarcinata in 2 luni si vreau sa va intreb daca pot sa ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului daca realizez venituri din contract de colaborare? slaura slaura Buna ziua, Se poate obtine indemnizatia de crestere copil in conditiile in care in ultimele 2 luni de sarcina am contract de colaborare si imi platesc ... (vezi toată discuția)