avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2167 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Termen de precontrac vanzare-cumparare expirat
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Termen de precontrac vanzare-cumparare expirat

Buna ziua
In 2011 am vandut un teren extravilan fara cadastru la o persoana particulara si am facut un precontract de vanzare cumparare in care erea stipulat ca dupa 3 luni sa incheiem contractul de vanzare cumparare.Cumparatorul mi-a dat toata suma in fata notarului dar nu a venit la termenul stabilit si nici nu m-a mai cautat.Mentionez ca cumparatorul se foloseste de terenul meu fara sa fie contract de vanzare cumparare, iar termenul precontractului a expirat . Ce trebuie sa fac in acest caz?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 15:38, 26 Octombrie 2017
Notificati-l , in vederea perfectarii contractului de vanzare-cumparare, in forma autentica.

Va multumesc !
Cu multa stima,
Constantin
Buna ziua
Va multumesc pentru raspuns dar.......perioada de 3 luni a trecut in urma discutiei fata de acel notar ca in aceste 3 luni el va face cadastru. Probabil ca vrea sa ii fac eu acel cadastru, de ce nu a spus atunci si a acceptat aceasta forma. Daca eu fac cadastru si il actionez in judecata ca la vremea respectiva am fost inselat pretul fiind mic la acea perioada. Cum as putea sa reintru in posesia pamantului meu?
Multumesc
Puteti cere pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract.[Art.1.669(1)NCC].Dreptul la actiune se prescrie in termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia incheiat[Art.1.669(2)NCC].
Potrivit dispoziţiilor art. 1244 din noul Cod civil „în afara altor cazuri prevăzute de lege, trebuie să fie încheiate prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute, convenţiile care strămută sau constituie drepturi reale care urmează a fi înscrise în cartea funciară.”

Potrivit art.1669 alin. 1 din noul Cod civil, „când una dintre părţile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.”

În baza art. 1270 din noul Cod civil, „contractul valabil încheiat are putere de lege între părţile contractante.”

În plus, art. 1516 alin.2 pct.3 din noul Cod civil stabileşte că „atunci când, fără justificare, debitorul nu îşi execută obligaţia şi se află în întârziere, creditorul poate, la alegerea sa şi fără a pierde dreptul la daune-interese, dacă i se cuvin (…): 3. să folosească, atunci când este cazul, orice alt mijloc prevăzut de lege pentru realizarea dreptului său”.

Trebuie reţinut şi faptul că în conformitate cu dispoziţiile art. 1179 din noul Cod civil, orice contract trebuie să îndeplinească toate condiţiile esenţiale de validitate, respectiv cele referitoare la capacitatea de a contracta, consimţământul valabil, obiectul determinat şi cauza licită şi morală.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare cumparate peiudanut peiudanut Buna ziua Daca ma poate cineva ajuta cu urmatoarea informatie :care este perioada maxima a actiunii unui antecontract de vanzare cumparare (vezi toată discuția)
Hotarare care sa tina loc de contract de vanzare autentic marinpreda marinpreda Va rog un sfat Am inchiat un antecontract de vanzare-cumparare (inscris sub srmnatura privata) teren agricol extravilan, in data de 12.09.2011. Inscrisul este ... (vezi toată discuția)
Hotarare care sa tina loc de act autentic PaulHaiducu PaulHaiducu Buna ziua! Care sunt conditiile pentru a cere instantei o Hotarare care sa tina loc de act autentic. In 2011 am cumparat un teren extravilan, printr-un act ... (vezi toată discuția)