avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara pt 2 copii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara pt 2 copii

Buna ziua,
Am divortat in urma cu 3 ani la Notariat de comun acord, si la momentul respectiv am reusit sa obtin de la fostul sot 500 lei, pt cresterea celor doi copii.
Ce demersuri ar trebui sa fac pt a obtine de la fostul sot o pensie adecvata?
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 16 Octombrie 2017
RoxanaT8, utilizator
Cel mai recent răspuns: RoxanaT8 , utilizator 12:35, 18 Octombrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Ar trebui să faceți o acțiune în instanță având ca obiect majorarea pensiei de întreținere.

Art. 531
Modificarea şi încetarea pensiei de întreţinere
(1) Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.
(2) Pensia de întreţinere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei.

S-a mai discutat subiectul pe forum aici www.avocatnet.ro/forum/discu...

Succes,
Ultima modificare: Luni, 16 Octombrie 2017
Dana Fatol, Avocat
Multumesc frumos!
Revin cu inca o intrebare, daca puteti sa-mi raspundeti!? Fostul sot are datorii catre banci (nu este chiar un bun platnic, deseori intervin firmele recuperatoare). Valoarea pensiei alimentare poate sa scada din aceasta cauza?
Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 18 Octombrie 2017
RoxanaT8, utilizator
Pensia de întreținere se raportează la venitul lunar net. Nu are nici o legătură cu alte datorii către bănci.
Poate să scadă dacă mai are pe cineva în întreținere, de exemplu. un alt copil, sau un părinte aflat în nevoie....
Nu veți putea obține o creștere a pensiei decât maximul legal din venitul lunar NET, după cum urmează:
25% pentru 1 copil;
33 pentru 2 copii;
50% pentru 3 sau mai mulți copii;
Nu doresc mai mult decat ce este normal si legal.
Va multumesc frumos pt ajutor, cu mult respect!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara burcearomina burcearomina Buna seara, eu si sotul meu ne confruntam cu o problema putin mai dificila si anume: dintr-o casatorie anterioara, sotul meu are o fiica in varsta de 13 ani. ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentară goodrige goodrige Bună ziua, Plătesc pensie alimentară 20% din venit. Întrebare: Există posibilitatea ca aceasta să scadă dacă am un copil dintr-o nouă ... (vezi toată discuția)
Pensionar platitor sau nu de pensie de intretinere ralu_2008 ralu_2008 in situatia in care cel care datoreaza pensie de intretinere se pensioneaza, mai este obligat sa plateasca pensie de intretinere copilului sau major care isi ... (vezi toată discuția)