1) Am un dosar pe rol la instanta. Doresc ca in fata instantei sa ridic exceptia de neconstitutionalitate a unui art. de lege.
Cum se va proceda? Stiu ca instanta apoi va trimite catre CCR exceptia de neconstitutionalitate ce am ridicat-o in fata instantei, dar dosarul ce se afla pe rolulul instantei se va inainta catre CCR impreuna cu exceptia de neconstitutionalitate?
Sau ideal ar fi ca eu sa formez un dosar in care sa depun inscrisuri impreuna impreuna cu exceptia de neconstitutionalitate, pe care apoi in momentul cand in fata instantei ridic exceptia, sa solicit ca dosarul cu inscrisurile sa le trimita catre CCR pt a fi analizate?
2) Unde se pot vedea daca un anumit art. de lege a fost ridicat ca o exceptie de neconstitutionalitate? (Sa luam ca ex. un anumit art. de lege....oricare. Sa presupun ca vreau sa vad daca cineva a ridicat exceptia de neconstitutionalitate a art. 100, 200 sau art. 300 cod civil. Unde pot verifica?)
(Intreb acest lucru deoarece CCR a precizat ca instanţa unde se ridica exceptia de neconstitutionalitate, este obligată să respingă printr-o încheiere motivată cererea de sesizare a Curţii Constituţionale daca legea sau ordonanţa ori dispoziţia criticată să nu fi fost constatată ca fiind neconstituţională printr-o decizie anterioară a Curţii Constituţionale, sau daca un anumit art. de lege a fost examinat de catre CCR, la ridicarea de exceptie de catre o persoana, acest art. nu va mai fi examinat de catre CCR, iar instanta va fi obligata sa respinga motivat cererea de exceptie de neconstitutionalitate).
1. Instanta va sesiza CCR cu privire la acea exceptie de neconstitutionalitate.
Cauza nu se va suspenda ci se va judeca in continuare.
2. Informatiile le puteti gasi direct pe site-ul CCR - in sectiunea cautare dosar - [ link extern ]
1) Normal ca instanta va sesiza CCR cu privire la acea exceptie de neconstitutionalitate, dar mai inainte ca instanta sa sesizeze CCR, va trebui ca eu sa depun inscrisuri cu dovezi prin care sa imi expun p.d.v. cu privire la exceptia de neconstitutionalitate?
2) La pct. 2 nu are rost sa caut in sectiunea -cautare dosar-, pentru ca eu nu caut un anumit dosar, ci caut un anumit art. de lege prin care doresc sa vad daca s-au ridicat exceptii de neconstitutionalitate la acel art. de lege.
Ex: CCR -sectiuni art. legi-
Art. 100 Cod civil
Art. 122 C.p.c.
Art. 111 C.p.c.
Dupa cum vedeti, vreau sa stiu daca pe site-ul CCR exista sectiunea de articole de legi ce au fost sesizate ca exceptii de neconstitutionalitate ridicate de alte persoane. Nu are rost sa mai ridic si eu exceptia de neconstitutionalitate a unui anumit art. de lege, daca CCR deja a fost sesizata de catre o pers. printr-o instanta.
In sectiunea cauta dosare aveti in partea de jos a paginii o selectie - "OBIECT AL SESIZĂRII" - acolo puteti introduce dispozitiile legale pe care doriti sa le verificati pentru a vedea daca au fost sau nu admise/respinse exceptiile de neconstitutionalitate.