Daca o institutie sau o companie achizitioneaza un alcooltest pentru verificarea angajatilor, acesta este bine sa fie achizitionat cu imprimanta sau fara? In instanta poate sa insemne o proba mai convingatoare daca alcooltestul are imprimanta pentru ca informatiile sunt imprimate si semnate imediat de catre salariat, bineinteles se face si un proces verbal cu 2 martori.
Sunt alcolteste care nu au imprimanta, dar au un soft care permite ca prin intermediul unui calculator sa fie imprimate informatiile inregistrate, aceasta are inconvenientul ca nu imediat si direct sunt imprimate informatiile inregistrate de alcooltest, si poate cel verificat ar putea spune ca au fost modificate...
Indiferent ce aparat achizitionati (pot fi utile ambele tipuri), in functie de sumele de care dispuneti, acesta trebuie sa aiba instructiuni tehnice, declaratie de conformitate si certificat de calitate, in limba romana si in limba producatorului. Aparatul trebuie verificat metrologic, periodic si sa primiti documentul valabil de la Metrologie in timp util.
Referitor la modul cum actionati pentru verificarea lucratorilor, trebuie mentionata procedura detaliata in Regulamentul de ordine interioara.
In contractul colectiv de munca existent la nivelul firmei, negociat intre sindicat/ reprezentantii salariatilor si angajator, inregistrat la ITM, trebuie sa se regaseasca prevederi privind verificarea lucratorilor cu alcooltest-ul/ etilotest-ul.
Multumesc! intotdeauna sunteti prompt !
Avem o procedura pe unitate referitor la folosirea etilotestului si o mentiune mai vaga in Regulamentul de ordine interioara (....daca nu se supune recoltarii probelor biologice se considera abatere disciplinara). In contractul colectiv nu avem mentionat nimic.
Cred ca prevederea din ROI privind recoltarea obligatorie a probelor biologice este la limita legii, in sensul ca din mesajul dvs., nu am inteles ca sunteti institutie abilitata de lege cu dispunerea acestor probe. In plus ati inclus si sanctiuni administrative in ROI.
O prevedere in CCM este obligatorie tocmai in ideea de mai sus si respectiv faptul ca prevederea fiind negociata intre partile semnatare ale documentului respectiv poate fi, eventual, admisibila.
O parere a unui avocat specializat in dreptul muncii plus codul civil poate fi mai la obiect.
Alcool la volan
messartim
Buna ziua.Am si eu o problema.Acum 9 luni am condus baut (100m pana acasa)si am cauzat un accident soldat cu pagube materiale(rezolvate imediat),politia a ... (vezi toată discuția)