avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiuni
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiuni

Buna ziua, as avea cateva intrebari la care as aprecia raspunsul Dv.
1. In cazul succesiunii, daca unul din parintii doreste sa vinda partea lui din apartament, este posibil fara acordul celorlalti copii.
2. In cazul in care s-ar recasatorii, noul partener are dreptul la bunuri (ex: parte din apartament) dupa deces-sau in caz de divort
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 23 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 23:20, 19 Octombrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1.Da.
2.Da in caz de deces .În caz de divort depinde de ce hotărăsc viitorii soți.
Multumesc pentru raspuns!
Si totusi, cum se poate prevenii sa nu poata sa vanda. Se poate printr-un act notarial cu o clauza anume?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiecare persoana dispune in timpul vietii de bunurile pe care le are, așa cum dorește. Nimeni nu e obligat sa lase ceva mostenire.
Va inteleg si sunt de acord. Si totusi, daca se poate, as vrea sa revenim si sa reformulez: se poate ca ambele parti sa pice la un acord sa nu vanda partea lor atata timp cat sunt in viata. Imi dau seama ca fiecare poate sa faca ce doreste, dar imi imaginez ca nu ar fi nimanui confortabil sa se trezeasca cu “colegi” de apartament. Iar asta pentru ce....pentru ca unul a pierdut partea lui la poker?!? In fine...daca credeti ca intrebarea e deplasata, e ok...nu raspundeti, eu chiar apreciez ajutorul ce mi l-ati oferit cu raspunsurile anterioare. Chiar apreciez...
Ultima modificare: Joi, 19 Octombrie 2017
Liviu Sabauca, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In caz de divorț, fostul soț nu are nici un drept. Bunurile dobandite prin mostenire sunt bunuri proprii. Doar daca in timpul căsătoriei soții decid ca acel bun propriu să devină comun. In acest caz, urmează a fi împărțit la partaj.
În caz de deces, potrivit Codului civil, soțul supraviețuitor are dreptul la 1/4 din masa succesorala.
Tot Codul civil prevede ca orice pact asupra unei mosteniri viitoare este interzis de lege. Deci atat timp cat soții sunt in viata, nu se poate întocmi nici un fel de înscris prin care unul dintre soti să renunțe la dreptul sau, in caz de deces al celuilalt. Așadar, la deschiderea succesiunii este liber să își ceară dreptul și să aveți colegi de apartament.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de domatie copil minor sozo sozo Buna, Sunt o mamica care doreste sa lase mostenire,[b]copilului inca minor[/b],( sa-l donez sau sa gasesc o modalitate legala) apartamentul bun propriu ... (vezi toată discuția)
Regim matrimonial soți la a doua căsătorie, fiecare cu câte un copil: cum își pot proteja bunurile mobile și imobile, prezente și viitoare, în favoarea copiilor proprii? mon73key mon73key In cazul unei casatorii unul din viitorii soti nu are copii, dar celalalt are 1 copil major, Primul detine 1 apartament (in care vor locui) si 1 cont in banca, ... (vezi toată discuția)
Drept mostenire? in anul 2013 am divortat. in timpul casatoriei ... Alexutu123 Alexutu123 Drept mostenire? In anul 2013 am divortat. In timpul casatoriei noastre, sotul a mostenit cota parte din 2 apartamente. Nu am facut partaj dupa divort. Am ... (vezi toată discuția)