avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1240 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Regulamentul de ordine interioară poate fi mai presus ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Regulamentul de ordine interioară poate fi mai presus de Statul elevului?

Buna ziua, am o intrebare cu privire la parasirea incintei scolare a elevilor de peste 18 ani. Deoarece cadrele didactice ne interzic acest lucru, iar eu am auzit ca elevii de peste 18 ani au acest drept.
Ma puteti lamuri pe aceasta tema? Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:16, 19 Iulie 2024
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Liliana Gradinaru a scris:


Imbecilitatea de a limita orice libertate a elevului arata razboiul surd dintre generatii.
...

Wow! Cine vorbea despre razboi aici? Nu e nici un raboi, doar reguli. Si nu e vorba despre limitarea oricarei libertati ci doar o problema tehnica. Multe scoli au doi profesori de serviciu pe zi la cca. 800-1000 de elevi si un singur portar cu toate ca au de multe ori 2-3 iesiri.
Elevii din clasele 11-12 ar trebui verificati in fiecare pauza pentru a vedea care e major si care nu este si pana s-ar face verificarea temeinic, verificare CI, alt act daca CI lipseste ... trece pauza. Daca un singur elev care are 17 ani 11 luni si 29 de zile iese afara si este accidentat/ia bataie/se bate/ trage pe nas/bea o bere/ etc. raspund profesorii de serviciu, si toti ceilalti pana la director ca asa e moda la noi.
In alte tari (Anglia/Germania/USA, etc) nu se pune problema cati ani pentru ca regulamentul scolar e clar: cat esti scolar respecti regulile scolii iar daca esti gasit pe holul unitatii de invatamant in timpul orelor, fara insarcinare oficiala si fara bilet de hol semnat de un profesor ai incurcat-o chiar daca ai 70 de ani si faci a 25 scoala.
...
Eu cred ca intotdeauna trebuie gasit un echilibru intre interesul personal (elevul care vrea sa iasa din scoala) si cel general (securitatea si siguranta tuturor elevilor). Chiar daca elevul major raspunde juridic daca interesul general altul eu cred ca acesta din urma are prioritate.
...
exemplu de regulament scolar intr-o tara in care invatamantul nu e un fel de gluma ci ceva serios - Noua Zeelanda - (am luat la intamplare pe net). sublinierile imi apartin.
[ link extern ] /
"... EXEAT PASSES. Students are required to attend all classes and remain in the school grounds. No student may leave the school grounds during interval or lunch without prior permission. This includes collecting books/gear from cars.
When leaving school during the day to attend dental/medical or similar appointments, the boys must sign in and out at the Attendance Office or to see a Dean."
...
Si la retrograzii de la Cambridge College razboiul surd intre generatii e in toi. Acolo, cu toate ca esti student la facultate si esti la major ai nevoie de un permis aprobat de conducere daca vrei sa parasesti campusul. Nenorocitii astia inapoiati nu isi dau seama ca astfel limiteaza orice libertate. De asta o duc de azi pe maine si n-au nici un savant serios ... pe cand noi suntem bogati si tot al doilea roman e si savant.
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 24 Octombrie 2017
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Și acolo tot ilegal se adoptă ROI?
Nu. Acolo Statutul elevului nu e redactat de un idiot.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asta e diferenta. Si performanta academica, ultima inseamna reguli diferite si disciplina diferita de medie. Invatamantul de masa nu se axeaza pe performanta si nici rigurozitate, mai degraba pe toleranta. E o foarte mare diferenta a face ROI destinat unui liceu dintr-o zona defavorizata, unuia destinat performantelor sau unuia din zona cu risc de... consum de droguri, de exemplu.

De aceea ROIul nu e facut de la centru, pentru ca acolo, in gradina ei, fiecare scoala stie ce riscuri are pentru elevii ei. Daca o intereseaza.

Dupa circa 10 ani de lucru in domenii unde copilul ar trebui sa fie pe primul loc, vad infime si vagi progrese, toate la nivel teoretic. Directiile nu au timp si bani pentru nimic, consilierii scolii vin la orele cu elevi disruptivi de ritm ca sa le atraga acestora atentia, sa le faca referate si sa inchida apoi usa ca ei nu stiu sa lucreze cu ei.
Regulamentele, desi ar trebui sa fie axate pe beneficiarul primar - elevul si cel secundar - parintele, nu au in calcul dificultatile cu care se confrunta acestia.

Invatamantul romanesc are ca obiectiv, in ultimii ani de teste PISA infioratoare, dezvoltarea gandirii critice si a argumentului. Adica alfabetismul functional.
Intr-o scoala in care asta ar trebui sa fie baza, sa faci un ROI care calca sub talpi de consiliu de administratie drepturile elevului nu pare compatibil cu restul teoriei de la centru.
Vine elevul apoi, de 18+ ani sau nu (stiu elev de 8 ani care face sistematic plangeri la directiune), si contesta minunatia de ROI. Care contine o imbecilitate (nu judec persoana, ci continutul). Ce ar trebui sa faca dirigintele sau directorul? Facem adresa si schimbam legea, pana atunci aia e, cerem opinie inspectoratului si in atatea zile orientativ, matale ai un raspuns daca poti ori ba iesi pana la modificarea legislativa. Daca va fi vreuna.
Dar el, beneficiarul final, primeste iar peste bot si in afara scolii, ca, na, esti copchil, stai in banca ta si fa cum ti se spune. Dupa ce termini scoala, sigur ca vreau sa mananc si eu pensie pe banii tai de taxe si tot continuu sa te blagoslovesc pentru ca nu stii a gandi, cine nu te lasa?

Interdictii, in ROI, de kendame, pe motiv ca sunt periculoase, intemeiat pe un articol din LEN cred despre activitati periculoase in scoala. In acea scoala s-a organizat ulterior un concurs cu kendame (ma intreb unde disparuse periculozitatea).
Optionalele in scoli, nu sunt admise decat aprobate de muuuulti. Tot Bucurestiul e plin.
Unde sunt cele mai inalte si lungi garduri? Gresit, nu in spatele portilor de fotbal, ci la curtile scolilor. In Bucuresti ele sunt intre 3 si 5 metri. De jur imprejur. Frumos mediu academic, seamana cu cel din linkul pus de tine exact. PLus garduri de 1 metru care inconjoara zonele verzi.
Paza nu mai e in sector 4, dar in sector 1 e plin, 2-3 paznici pe tura. Diferenta insa nu e, accesul in scoli se face la fel, am incercat eu acum circa 3 saptamani.
Scolile, si inainte si dupa Colectiv, isi inchid TOATE iesirile, cu cheie, in timpul orelor, sa nu fuga beneficiarii de fericirea si interactivitatea orelor! Ramane totusi deschisa intrarea profesorilor, ei putand iesi rapid in caz de cutremur sau alta calamitate, ca siguranta lor e mai importanta decat a rasfatatilor astora mici cu drepturi.
In toate scolile in care am fost ca avocat, niciun director nu doreste informari, gratuite, despre drepturile copiilor, ale lor, despre autoritatea parinteasca, despre nimic.
Informari macar despre cum Directia poate sa ii ajute in anumite cazuri sociale.
Informari despre cum pot ei sa se ajute de adrese locale sau la inspectorat. Nimic, totul rigid.
De cativa ani de cand discut cu oameni care se ocupa de copii, nu am gasit mai mult de 3 oameni, trei, care sa faca un pas inainte, benevol. Doar cateva gradinite private au acceptat discutii despre drepturile copilului sau informari ale cursantilor despre bullying si legislatia parinteasca din noul cod.

Nu, nu e ok sa taca. Nu e ok sa i se interzica intr-un mod atat de prost ceva.
Da, cred ca nu ar trebui sa iasa elevi din scoala, din perimetrul curtii, nici in pauze.
Totusi, asta trebuie intai explicat si inteles de elev, nu i se da sa ia la cunostinta si la revedere. Stie el, elevul, de ce exista aceasta regula? I s-a explicat in clasa a v-a? A IX-A? Ca daca nu, nu o inghite usor. Si bine face, ca asta e jobul lui, sa intrebe, sa cunoasca, sa conteste, sa se convinga. Asa cunosti lumea.
Cand traiesti cu usa la birou incuiata, repet, incuiata (da, am intalnit scoala unde se incuiau clase de primara), ce faci cu ROIul sefului? Cand ai 8 ani si vrei la baie in mijlocul orei de AVAP si clasa e incuiata, stii cat astepti sa faci 18+ ani sa fugi cu ROIul in mana?
Dezavantajul e ca astia micii sunt incomozi, dificil de lucrat si, evident, foarte prost-crescuti.
Avantajul lor e insa ca ei nu vor accepta un ROI prin care sa accepte sa nu iasa din incinta fabricii in pauza de pranz fara o excelenta explicatie logica. Din pacate insa, avantajul asta va exista doar pentru aceia care nu vor inghiti sistemul asa cum e, uniformizant, cu acelasi careu si propovaduiri divine de la preotul de cartier.

Scuza-ma, iti respect opinia, doar ca ma chinui de ani intregi sa informez despre drepturile razgaiatilor astia mici. Am inceput cu parintii si acum merg mai departe. In ultimii ani am gasit mai multa acceptare la elevi decat la adultii din jurul lor. Sunt audiati in penal - vor, nu vor, nu conteaza. La directie. La psiholog. Cand li se cearta parintii.
Toate astea sunt despre ei, ei ar trebui sa conteze, sa fie ascultati si, mai ales, indrumati. (A nu se intelege ca prin ascultarea unui minor inteleg sa se faca voia lui.) Ar trebui sa se cunoasca chestiuni elementare despre evolutia lor, centre de consiliere post divort, antibullying, hartuire, agresiune psihica...
Telefonul copilului este un lucru bun si bland in tot sistemul asta. Si nu, nu e din sistem, dar spre acolo mai pot trimite copiii uneori. In rest, ma rog sa inteleaga adultii din jurul lor si sa ii ajute. Daca nu se intampla, sunt pierduti.
Vor sa fuga de acasa, au senzatia ca au gasit iubirea la 14... sunt in bataia vantului, saracii. Nimeni nu-i ajuta, toti le spun ce sa faca, nu de ce si cum.
Pentru a continua analogia cu salariatul, m-ar interesa daca studentului i se taie din vacanta acel timp cumulat pe care l-ar petrece in pauze, in afara institutiei?

Alte discuții în legătură

Elevii pot iesi din incinta scolii in pauze? Bogda Andrei Bogda Andrei Elevii care au cel putin 14 ani pot iesi in timpul pauzelor din scoala? Elevii care au 18 ani impliniti pot iesi in timpul pauzelor din scoala? (vezi toată discuția)
Scandal privind ordinul statutul elevului Bububeti Bububeti Buna ziua. La mine la scoala s.a chiulit in jur de vro 50 de elevi. Din statutul elevului reiese ca avem dreptul de a parasi liceul fiind majori. Dar brusc ne ... (vezi toată discuția)
Drepturile elevului Marasc Marasc Buna ziua! am si eu o intrebare.... Este posibil sa te inchida in scoala si sa nu te lase sa iesi afara in timpul pauzelor fara sa fie un cadru medical si ... (vezi toată discuția)