avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1348 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Locatari vs. proprietar spațiu comercial parter. Care ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Locatari vs. proprietar spațiu comercial parter. Care sunt obligațiile fiecăruia?

Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje, prevazut din constructie cu acoperis tigla, iar la parter sunt doar spatii comerciale. Particularitatea constructiei consta in faptul ca, pe una dintre laturi, spatiile comerciale sunt extinse cu circa 5 m (gen apendice). Cu alte cuvinte, parterul este mai mare cu 1/3 fata de "amprenta" pe sol a blocului de apartamente(sub forma literei "L"). Totul este din constructia initiala a imobilului, totul inchis, fara logii. Deasupra spatiilor comerciale de la parter, care ies in afara blocului, este o terasa orizontala, hidroizolata cu bitum, necirculabila si fara sistem de acces.
Proprietarul spatiilor comerciale(o asociatie COOP din localitate) a refacut de curand hidroizolatia de pe terasa, din fonduri proprii.
Acum, noi locatarii, dorind sa reparam acoperisul de tigla, am solicitat celor care detin spatiile comerciale sa participe financiar alaturi de noi, functie de cota parte indiviza ce le revine, mai putin suprafata laterala(cu terasa proprie), care nu se afla sub acoperis.
Ei refuza, invocand faptul ca nici noi nu am participat la reparatia terasei, care in opinia lor ar fi tot spatiu comun cu toti locatarii, desi aceasta se afla doar deasupra lor.
Intrebare: este acea terasa "spatiu comun"?
Astept o parere competenta si argumentata.
Stima
Ultima modificare: Duminică, 22 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 09:08, 24 Octombrie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu neglijati chestiunea cu instanta de judecata. Este drept, luati-o ca o ultima posibilitate.
V-am spus, si noi avem o asemenea situatie insa acele spatii au fost achizitionate de persoane fizice care au cumparat nu numai spatiile de la noi, ci tot orasul; doar ei, cei care au toate argumentele, banii si relatiile si se uita la noi ca la niste gandaci de bucatarie... Probabil ca doar in instata vom ajunge si noi. Sunt f. multe de spus, dar deocamdata ajunge. Este f. greu de "luptat" cu acesti gushteri!
Va doresc mult succes!
este foarte simplu!
problema dumneavoastra o regasiti rapid in Legea 230/06.06.2007 privind functionarea asociatiilor de proprietari si in normele de aplicare ale acestei legi, HG 1588/19.12.2007
faceti-va timp si cititi-le!
cei care detin acele spatii comerciale trebuie sa aibe un contract de inchiriere cu asociatia pe acele spatii; daca il au nu e treaba lor sa va plateasca eventuale reparatii in bloc, deoarece va plateste lunar o chirie
daca nu sunt chiriasi, ci proprietari sunt obligati sa participe la acest gen de cheltuieli, doar daca exista o intelegere scrisa cu asociatia si care sa prevada anumite reguli de colaborare
in ambele situatii nu se pot face imbunatatiri la bloc fara aprobari, avize, bla-bla....ii puteti reclama lejer pt ca mai mult ca sigur nu s-au blindat cu acte
succes!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru o parere argumentata trebuie sa vedem acte, sa le studiem, sa mai cerem altele, sa le intoarcem pe dos si pe dunga. Altfel, aveti doar cateva pareri din care alegeti ce vi se pare dv. potrivit.
In opinia mea, de principiu, terasele si acoperisurile sunt parti comune. Totusi, asta poate fi suprascris de cele aratate in acte. Este nevoie de statutul asociatiei, de deciziile comisiei de cenzori, de actele de proprietate, de acolo reiese intai situatia juridica a partilor comune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatii terasa etaj retras mihai_tomaro mihai_tomaro Buna ziua, Locuiesc la bloc, la ultimul etaj. Acest etaj este retras fata de restul etajelor, asadar am o terasa in proprietate, sub care se afla un alt ... (vezi toată discuția)
Acces restrictionat terasa bloc locuinte RAAL123 RAAL123 Buna ziua Multumesc de la bun inceput celor care isi fac timp sa citeasca acest mesaj si sa ma ajute cu un raspuns. Locuiesc la et 7/8 si as dori sa stiu ... (vezi toată discuția)
Izolația termică a pereților exteriori ai blocului MariRusu MariRusu Locatarii de pe scara noastră au hotărât să izoleze termic pereții exteriori, mai puțin cel de la parter care are deja izolat. Totul a fost în regulă, ... (vezi toată discuția)