avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... credit contractat de unul din soti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

credit contractat de unul din soti

sotul a decedat. sotia a contractat in timpul casatoriei un credit in calitate de imprumutata, avand ca coplatitor pe tatal ei.sotul nu a semnat contractul de credit, doar contractul de ipoteca pentru garantarea creditului deoarece imobilul era proprietatea in devalmasie a sotilor prin cumparare. creditul intra in comunitatea de bunuri? la mostenire 1/2 din suma creditutului este considerat pasiv ? mostenitorii preiau si obligatia restituirii creditului?
Cel mai recent răspuns: Florentina Mihaela , utilizator 12:57, 12 Octombrie 2009
Multumesc, in primul rand. Sunt constient ca numai experienta dvs. face cat toate cunostintele mele la un loc, dar las` ca ma fac eu mare.

Am convingerea pentru ca asa se numeste nu a fost definit de utilizator. Am lucrat o vreme in sistem. Mai mult decat atat sunt si titularul unui asmenea credit.
Se numeste asa pentru ca banca nu cere o justificare a folosintei banilor, in comparatie cu cel imobiliar, spre exemplu.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2009
Avocat Julea Stefan, Avocat
Art. 32 din Codul Familiei: "Soţii răspund cu bunurile comune pentru:
[...]
lit. c obligaţiile contractate de fiecare dintre soţi pentru împlinirea nevoilor obişnuite ale căsniciei"

In speţă, probabil că se va impune administratrea unui probatoriu pentru a dovedi scopul în care a fost contractat creditul.
In măsura în care se va putea dovedi că utilizarea banilor nu a fost în sensul "nevoilor obişnuite ale căsniciei" cred că se impune ca debitul să nu fie inclus în pasivul succesoral.
M-am aflat si eu intr-o situatie asemanatoare. La decesul sotului meu, am intrebat notarul, inainte de a dezbate succesiunea, ce sa fac cu creditul de nevoi personale luat doar pe numele sotului meu. Notarul mi-a explicat ca,daca pot face dovada ca banii au fost exclusiv folositi de sotul meu, de exemplu pentru un tratament medical, doar atunci pot sa refuz plata in continuare a ratelor. Altfel, odata cu activul succesiunii, mostenesc si pasivul.
buna ziua!
sotul are posibilitatea dc mai este in tremenul de optiune succesorala sa accepte succesiune sub beneficiu de inventar, iar in acest caz raspunde de pasiv numai in limita activului mostenit, nus emai produce confuziunea de patrimonii.
titular al creditului este sotul supravietuitor

Alte discuții în legătură

Credite bancare samina samina Buna seara, Va deranjez cu o intrebare legata de credit bancar Sotul meu are doua credite bancare, de nevoi personale, fara garantii imobiliare si fara ca ... (vezi toată discuția)
pasivul succesoral / succesiune / bunuri comune / dezbatere mostenire Eftenaru Eftenaru Bună seara! În legătură cu pasivul succesoral am și eu o nelămurire. În masa succesorala întra bunurile propii și bunurile comune ale sotilor. Eu ca ... (vezi toată discuția)
Succesiune badryana badryana buna ziua, Ajutati-ma cu un raspuns.Sunte 2 frati majori, carora ne-a decedat tatal in urma cu 2 luni.Tata era despartit de mama si recasatorit.Eu dupa o ... (vezi toată discuția)