avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere contract prestari servicii - constructii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere contract prestari servicii - constructii

buna ziua ,

in vara acestui an , am incheiat un contract pentru construirea de catre firma noastra a unei case pentru un client din Romania ( persoana fizica).
prin contract , ne.am obligat sa .i asiguram inclusiv proiectarea casei . clientul a avut in prealabil o schita pe baza careia s.a realizat proiectul pana la un punct . avand in vedere ca totul s.a desfasurat pe un termen clar , am incercat sa realizam constructiv in fabrica tot ce se putea prefabrica ( vorbim de o casa prefabricata pe structura de lemn , casa care de regula se realizeaza prefabricat si apoi se monteaza pe teren) .
clientul a comunicat cu arhitectul nostru timp de aproape 3 luni de zile (!!!) , timp in care arhitectul a realizat la solicitarea clientului multe variante de lucru ! din dorinta de a fi ...clientul multumit , nu am grabit acest dialog si am rugat arhitectul sa fie cat se poate de deschis si cooperant !
intr.un final , clientul ma anunta ca sunt pe ultima ....turnanta si m.am bucurat ! noi intre timp , pe baza datelor primite de la arhitect , am realizat tot ce a insemnat parte prefabricata ce se putea realiza !
apoi....stupoare .....clientul ma informeaza ca renunta la proiect , ca arhitectul este incapabil ( arhitectul realiza doar variantele solicitate de client) , iar in final ....m.a informat ca el renunta la contract si cere rezilierea . clientul la semnarea contractului a achitat avansul pentru constructia casei ( repet , proiectul era asigurat de noi ) - avans foosit de noi pentru realizare elemente prefabricate structura .
in contract , prin reziliere se calculeaza la zi si se deconteaza totul . clientul nu doreste sa achite nici un euro din costurile prezentate de noi!
ce ar trebui de facut pentru a inchde amiabil aceasta problema.

multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Ctin2015 , utilizator 14:02, 13 Ianuarie 2018
Ctin2015 a scris:
intr.un final , clientul ma anunta ca sunt pe ultima ....turnanta si m.am bucurat ! noi intre timp , pe baza datelor primite de la arhitect , am realizat tot ce a insemnat parte prefabricata ce se putea realiza !

Din ce ati scris mai sus, reiese ca ati inceput lucrarea fara a avea acceptul scris al clientului, adica clientul v-a anuntat (!?!), iar dvs pe baza datelor primite de la arhitect ati inceput sa taiati. Din punctul meu de vedere, s-au sarit ori nu s-au respectat etape. Totusi, in speta nu punctul meu de vedere este important, ci ce anume este stipulat in contractul pe care l-ati semnat initial.

Ctin2015 a scris:
ce ar trebui de facut pentru a inchde amiabil aceasta problema.

Pentru a inchide amiabil problema, presupunand ca discutia amiabila este acceptata si de client, trebuie analizate clauzele contractului si starea de fapt, apoi trebuie facut apel la diplomatie si la negocierea privind continuarea sau inchiderea lucrarii (o reteta nu exista, ci doar stiluri si oameni), iar daca considerati puteti apela la un avocat sau la un mediator. Bineinteles, daca nu se ajunge la un acord, atunci solutia finala ramane instanta, ceea ce nu este de preferat.

Ma intreb si eu, avant in vedere ca o mare parte din vina va apartine, nu puteti sa refolositi la alta lucrare anumite elemente din cele deja debitate, adica cele pe inaltime (acestea fiind de obicei standard), si o mare parte din cele pe orizontala, desigur ca anumite pierderi vor fi, insa poate nu atat de mari ca in cazul unui proces.
Ultima modificare: Luni, 23 Octombrie 2017
trandafir2, moderator
vina noastra este ca .....am semnat un contract cu un client nehotarat ( ca sa fiu politicos ) !
noi am respectat contractul ! poate ca nu am fost foarte explicit !
noi aveam de construit o casa intr.un timp clar delimitat cu penalizari de ambele parti daca nu se respecta termenul ! doar ca domnul client pe drum ...s.a razgandit dupa ce noi lucrasem suficient pentru acesta .
si clientul doreste amiabil ....va dati seama ....cu o singura conditie - sa plateasca foarte putin sau deloc!
intentia noastra este sa putem folosi tot ce este pregatit pentru acest client , la alta lucrare. asta ne duce cu gandul la o clauza ce nu o avem in contract - ce se intampla cand dupa plata avansului , clientul renunta ! este totusi un contract nu o vorba in vant !!
Ce se intampla? Se intampla ce scrie in contract. Si ce scrie in contract? Scrie ce stabilesc partile sa scrie, contractul fiind legea partilor. Dupa caz, daca clientul se razgandeste poate, de exemplu, sa piarda avansul sau se poate aplica o alta clauza. Probabil ca, pentru viitor, trebuie sa reformulati contractul si sa-l configurati pe etape de lucrare, inclusiv etapa proiectarii, asa incat daca se razgandeste dupa proiectare sa i se opreasca costul acesteia din avans, etc. Oricum, incet incet ne indepartam de particular si esuam in general, deci pentru speta prezentata nu se prea pot face comentarii fara a se vedea exact ce scrie in contract, contractul fiind legea partilor, asa cum am mai spus.
cf contract , in cazul in care una din parti solicita rezilierea , se deconteaza totul la zi !
contractul nu face nici o secunda referire la proiect ( proiectul fiind un bonus la oferta pentru constructia casei) ci doar la modul in care si cum urmeaza sa se desfasoare constructia casei .
nu am avut niciodata probleme de acest gen ( si sunt clienti de peste tot din UE in cei peste 25 ani de activitate) si e clar ca nu aveam in contract o astfel de clauza . acum .....va trebui sa facem si acest lucru !
multumesc din nou pentru raspunsul dvs
Ctin2015 a scris:
prin contract , ne.am obligat sa .i asiguram inclusiv proiectarea casei.

si
Ctin2015 a scris:
contractul nu face nici o secunda referire la proiect ( proiectul fiind un bonus la oferta pentru constructia casei) ci doar la modul in care si cum urmeaza sa se desfasoare constructia casei .

Deci pe de-o parte spuneti ca v-ati obligat sa-i asigurati proiectarea casei si pe de alta parte spuneti ca prin contract nu face nici o secunda referire la proiect, proiectul fiind un bonus. Sunt contradictii in termeni si de aceea v-am spus ca fara a se vedea contractul in mod concret, discutam discutii.

Un alt aspect tine de formularea clauzelor din contract, spre exemplu rezilierea ca regula nu este specifica unui astfel de contract care vizeaza realizarea unui bun in integralitatea lui, adica a unei case (rezilierea este specifica unor contracte care se desfasoara periodic si sunt cu executare succesiva, de pilda, un prestator va realizeaza ignifugarea si antiseptizarea materialului lemnos, un numar necesar de mc per luna sau per saptamana si la un moment dat se pune capat colaborarii sau, alt exemplu, un prestator de securitatea muncii si incendiu va ofera servicii lunar, contra unei sume, pana la un moment dat in care intervin neintelegeri si colaborarea inceteaza prin reziliere).

Ctin2015 a scris:
cf contract , in cazul in care una din parti solicita rezilierea , se deconteaza totul la zi !

Spre exemplu, sunt si eu curios cum s-ar aplica clauza de mai sus, in cazul in care una din parti solicita rezilierea, respectiv daca dvs solicitati "rezilierea" la jumatatea lucrarii, cum s-ar deconta totul la zi?, adica cum s-ar proceda in concret? Caci contractul dvs asa spune, daca una din parti solicita rezilierea, se deconteaza totul la zi. Deci cum s-ar aplica asta? O sa-i dati o jumatate de casa si el o sa plateasca o jumatate din suma, sau cum? O sa-mi spuneti ca asa ceva nu va se intampla, adica nu o sa puneti dvs capat contractului. Dar atunci ce sens are clauza formulata in acel mod?

Poate ca nu ar fi rau, dat fiind si ultima dvs experienta, sa va ganditi un pic la reformularea si actualizarea contractului-cadrul pentru viitor.
Ultima modificare: Marți, 24 Octombrie 2017
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Casa cu plata in rate direct la dezvoltator karaa karaa Lucrez in parteneriat(asociat) la o agentie imobiliara si de curand am adoptat un sistem de achizitie a caselor cu plata in rate la dezvoltator pe termen de 20 ... (vezi toată discuția)
( antecontract) ma poate da in judecata constructorul ca nu mai pot sa cumpar casa mirelamaria mirelamaria Buna ziua! am incheiat un antecontract de vanzare cumparare ( am achitat avansul) pt constructie casa -in calitate de cumparator (casa ce se va construi) ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract virgil71 virgil71 Buna ziua. Am incheiat acum 2 ani un contract de proiectare cu un birou de arhitectura. Un contract sumar, fara clauze, doar obiectul contractului, partile ... (vezi toată discuția)