avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiunea după 7 ani (3 moștenitori minim)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiunea după 7 ani (3 moștenitori minim)

Bună ziua!

Vrem să facem succesiunea după tata (decedat în 2010).

Scopul e ca mama (adică soția / co-proprietar) să devină moștenitoare.

Eu (fiul) am acceptat succesiunea, dar locuiesc împreună cu mama și ne gospodărim împreună (nu doresc o sumă de bani, evident).

Tata a mai avut 2 fiice din prima căsătorie (fosta soție e decedată):

O fiică a decedat după 2010.
Cealaltă fiică e dispusă la o înțelegere amiabilă (adică să îi oferim o anumită sumă, mai mică decât s-ar cuveni, rămâne să vin cu o ofertă).

Moștenirea e un apartament de 2 camere nerenovat. Cred eu, în jur de 15 000 euro

=============
Întrebări:

- Cum se împart procentele? (Fiica decedată după 2010 are o fiică în viață. Ea are dreptul la moștenire?)

- Cum se stabilește valoarea apartamentului?

- Cam pana unde s-ar ridica onorariul + taxele aferente?

- Îmbunătățirile aduse apartamentului după deces (suportate de mine) se includ în valoarea apartamentului?

- Înțelegerea bănească cu fiica se poate face în privat sau la notar? În sensul că 1) oficial renunță la moștenire și primește de la mine banii ori 2) suma se consemnează în acte. Cum e mai bine?

Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Luni, 23 Octombrie 2017
andr87, utilizator
Cel mai recent răspuns: andr87 , utilizator 16:59, 28 Octombrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Nepoata nu poate renunta direct la succesiunea bunicului, pentru ca nici succesiunea mamei, nici a bunicului nu mai sunt in termen. Repet, sunt 2 succesiuni diferite, deci va trebui dezbatuta si mostenirea surorii dvs, iar unica mostenitoare va fi nepoata. Ulterior, dupa cele 2 dezbateri, nepoata va poate vinde cota si ii achitati ca pret, la perfectarea contractului de vanzare cumparare, suma pe care ati convenit-o.
2. Ambele accepta si dupa ce se dezbat cele doua mosteniri, puteti incheia un act de partaj voluntar, in care sora si nepoata primesc suma de...cu titlu de sulta, iar apartamentul se imparte intre dvs si mama, sau va ramane doar dvs, si mama primeste tot sulta, sau ii ramane mamei, sau cum hotarati.
3. Daca tineti neaparat sa luati in calcul acele imbunatatiri, realizati, ca va creste valoarea apartamentului, si implicit valoarea sumelor pretinse.
Chiar daca au fost suportate de dvs, nu inseamna ca legea va acorda o cota mai mare. Pur si simplu ati investit intr-un imobil pentru care nu detineti acte de proprietate. Cel mult aveti un drept de creanta.
Legat de punctul 3), scopul meu e clar ca apartamentul să aibă valoare cât mai mică. Îmbunătățirile doresc să le fac din pură necesitate.

Ar fi o soluție să chem un expert acum, pentru a întocmi evaluarea în stadiul actual, mai apoi să pot face îmbunătățiri care nu vor mai afecta valoarea stabilită?
Ultima modificare: Marți, 24 Octombrie 2017
andr87, utilizator
Îmi puteți confirma dacă ideea mea de mai sus se susține?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tatăl meu a decedat în 2005 și nu am făcut succesiunea până în prezent. a decedat și sora mea, dar mama trăiește. cum se vor stabili cotele moștenirii? Laurentiuflap Laurentiuflap Buna ziua Tatal meu a decedat in 2005 si nu am facut succesiunea pana in prezent , mama mai traieste . Pariintii au avut o fata si un baiat . Fata ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am de discutat o succesiune, pentru un apartament ... moni22 moni22 Buna ziua, am de discutat o succesiune, pentru un apartament detinut de parinti, mama a decedat. Eu am trei surori si eu trebuie sa trimit o procura pentru a ... (vezi toată discuția)