avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... prezenta tatalui la intocmirea certificatului de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

prezenta tatalui la intocmirea certificatului de nastere este obligatorie?

buna ziua!
o intrebare am si eu daca nu va suparati !poate ma ajuta cineva sau imi da un sfat ce e de facut referitor la situatia urmatoare:eu sunt plecat din tara sotia este pe cale sa nasca si am aflat cu stupoare ca daca eu nu as fii in tara sa recunosc copilul este foarte probabil ca in dreptul numelui tatalui sa nu fie trecut nimic doar o linie!
este posibil asa ceva?ce este de facut in cazul in care aceasta var ianta este reala? va multumesc si astept un raspuns cat mai repede!
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 20:59, 7 Octombrie 2009
Daca sunteti casatoriti si copilul este rezultat din aceasta casatorie, nu este nicio problema. In acest sens opereaza mai multe prevederi legale:

Codul familiei:
Art. 53. - Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei.
Art. 56. - Filiatia fata de tata se stabileste, in afara de cazurile prevazute in art. 53, prin recunoastere sau hotarare judecatoreasca.

Legea nr. 119/1996 modificata, cu privire la actele de stare civilă:
Art. 17. - (1) Întocmirea actului de naştere se face la autoritatea administraţiei publice locale in a cărei raza administrativ-teritoriala s-a produs evenimentul, pe baza declaraţiei verbale a persoanelor prevăzute la art. 19, a actului de identitate al mamei si al declarantului, a certificatului medical constatator al naşterii si, după caz, a certificatului de căsătorie al părinţilor.
Art. 19. - Au obligaţia de a face declaraţia de naştere oricare dintre părinţi, iar dacă, din diferite motive, nu o pot face, obligaţia declarării revine medicului, persoanelor care au fost de faţă la naştere sau personalului din unitatea în care a avut loc naşterea, rudelor ori vecinilor care au luat cunoştinţă despre naşterea unui copil.

Asadar mama va face declaratia, cu actul sau de identitate, certificatul de casatorie, certificatul constatator al nasterii.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2009
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nume nou nascut Roxinela Roxinela Buna ziua, am o nelamurire : Eu sunt divortata si am un prieten(tatal copilului)... . As dori sa stiu daca tatal il recunoaste (e trecut la numele tatalui) , ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea nasterii copilului cand tatal nu se afla in tara iar parintii nu sunt casatoriti ContSters100836 ContSters100836 Buna ziua. Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in urmatoarele zile. Problema este ca tatal copilului se afla in Australia, tara lui de origine si din cauza ... (vezi toată discuția)
Buna ziua va rog sa ma ajutați in legătura cu eliberarea unor ... GabrielaT4 GabrielaT4 Buna ziua va rog sa ma ajutați in legătura cu eliberarea unor certificate de naștere persoana in cauza a fost căsătorită s a despărțit timp im care și ... (vezi toată discuția)