avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Legislatia privind raspunderea penala a inginerului ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Legislatia privind raspunderea penala a inginerului proiectant de echipamente care functioneaza in atmosfere potential explozive

Care este procentul de raspundere al inginerului proiectant al unui echipament care functioneaza in rafinarie (atmosfera potential exploziva)?
In cazul unui incendiu care se dovedeste a fi cauzat de proiectarea deficitara a echipamentul in discutie .(caz fictiv), as dori sa inteleg cine este tras la raspundere in instanta si care este ordinea descrescatoare a raspunderii urmatorilor factori implicati in constructia echipamentului:
- inginerul proiectant al echipamentului (concepe, calculeaza, proiecteaza echipamentul)
- verificatorul proiectului
- seful atelierului de proiectare care aproba proiectul
-responsabilul ATEX - GANEX pe parte de proiectare (angajat de intreprinderea constructoare) - certificat de insemex cu responsabilităţi privind activităţile de proiectare şi producţie a echipamentelor şi sistemelor protectoare destinate utilizării în atmosfere potenţial explozive - care verifica respectarea normelor in vigoare
- INSEMEX ( institutia care avizeaza proiectul din punct de vedere al respectarii conformitatii cu Directiva Europeană 94/9/EC – Echipamente utilizate în atmosfere potenţial exploziveactivitate de evaluare în vederea certificării echipamentelor tehnice în conformitate cu Directiva 89/686/EEC–EIP (transpusa prin HG 115/2004) şi Directiva Maşini 2006/42/EC (transpusă prin HG 1029/2008)
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:55, 27 Octombrie 2017
Fiecare eveniment produs se cerceteaza si in functie de gravitate (pagube materiale, victime omenesti, etc.) din echipa de cercetare fac parte specialisti si dupa caza se efectueaza expertize tehnice judiciare prin care se stabilesc cauzele producerii evenimentului, responsabilitatile si masurile care trebuie luate pentru ca un eveniment similar sa nu se mai intample.
In functie de responsabilitatile cu referire la legislatia de profil, mentionate in expertize, se stabilesc de catre organul judiciar responsabilitatile juridice si dupa caz, caracterul acestora -
penal, civil, etc. Numai in instanta se poate aprecia procentul de raspundere al celor care au contribuit la lansarea/ fabricarea/ utilizarea unui anumit echipament.
In exemplul dat de dvs., daca toate treptele legale de incercare/ testare/ avizare/ autorizare/ verificare metrologice, etc. pana la montarea echipamentului respectiv si punerea sa in functionare sunt indeplinite este greu de presupus ca un astfel de echipament a fost proiectat gresit/ cu unele scapari, etc., ca nu trebuie utilizat sub nicio forma, in niciun fel de conditii. Astfel de echipamente se defecteaza in timpul functionarii, pot fi montate gresit, pot da erori, pot fi deservite gresit, etc.
Responsabilitatea unui proiectant poate fi pusa in discutie daca echipamentul respectiv a fost recomandat a fi montat intr-o atmosfera exploziva si nu era fabricat pentru asa ceva.
O precizare - intr-o rafinarie este greu de crezut ca exista atmosfera potential exploziva. Cu siguranta, exista atmosfera exploziva si in cadrul materialului de identificare si evaluare a riscurilor profesionale, riscul de explozie a fost mentionat si acesta influenteaza preponderent impreuna cu riscul de incendiu, indicele de gravitate si indicele de probabilitate care stabilesc gradul de risc al rafinariei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insemex RMaria100 RMaria100 Pentru o camera de vopsire a unei tinichigerii mici este obligatorie certificare INSEMEX? Multumesc! (vezi toată discuția)
Avizare si autorizare isu - rezervor motorina bngabriel bngabriel Salut, Pentru amplasarea unui ansamblu (rezervor motorina de 2000 litri + pompa alimentare), care sa deserveasca utilajele din incinta unui singur agent ... (vezi toată discuția)
Statie interna combustibil (supraterana) la o societate MINOKA HR MINOKA HR Buna ziua. As dori sa stiu ce masuri de SSM, PSI, Protectia mediului, etc. trebuie sa ia si ce reglementari trebuie sa respecte o societate care are in ... (vezi toată discuția)