avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... decizia de pensionare se anuleaza?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

decizia de pensionare se anuleaza?

Buna, In urma cu cateva luni tatal meu si-a depus dosarul de pensionare pentru limita de varsta, el lucrand multi ani cu grupe si dupa doua luni a primit decizia prin care se admite cererea de pensionare cu nr. de inregistrare, stampilata etc.. Cum era si normal a dus decizia la biroul HR al locului de munca si i s-a spus sa nu mai vina de a doua zi la serviciu. Astazi a fost la Casa Judeteana de Pensii sa vada de ce nu i-au virat banii, drepturile fiind stabilite incepand cu data de 12.06.2017 si a avut surpriza ca functionarul public sa-i spuna ca de fapt ei au calculat gresit si abia peste 2 ani se poate pensiona si ca-i va veni acasa din nou o decizie. Intrebarea mea este cine si cum poate fi tras la raspundere in acest caz? Tata a stat acasa 3 luni fara nici un venit, plus ca nu se stie daca se mai poate intoarce la vechiul loc de munca. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 18:51, 27 Octombrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
tatal dumneavoastra are deja 65 de ani ? sau are o varsta mai mica, si s-a diminuat dat fiind faptul ca a lucrat in grupe de munca ? indiferent cati ani are, dansul a trecut pe la Personal când si-a facut dosarul de pensie ? ca ei trebuiau sa stie daca dansul poate sau nu iesi la pensie pentru limita de varsta sau vrea, probabil sa se pensioneze anticipat ,eu iteleg ca dansul a primit decizia de pensionare, a dus-o la personal si nimeni nu l-a indrumat , am inteles ca i-a incetat contractul de munca cu data de 12.06 si ca dansul astepta sa-i fie virata pensia .dar de ce a asteptat 3 luni ?
raspunderea i se cuvine celui care l-a indrumat sa-si depuna dosarul pentru limita de varsta , in primul rand, iar daca dansul a facut-o din proprie initiativa, atunci dansul isi asuma acest lucru;
apoi, casa de pensii este , evident vinovata ca nu a virat banii, nu l-ainstiintat pe tatal dumneavostra ca i se calculase o pensie mai mare , deduc eu, dar, pe de alta parte ii vor da o noua decizie, cu pensis recalculata cu penalizare pentru cei 2 ani care ii lipsesc , daca e bine facut calculul ; asa ca , pentru a simplifica, cred ca trebuie sa mergeti in audienta la Conducerea Casei de Pensii, cu toate diocumentele si sa le cereti sa vireze baii retroactiv pe cele trei luni, sa recalculeze pensis si sa ii vireze pensis recalculata, iar daca au calcualt gresit sa rafaca de indata calculul;de abia daca intampinati probleme acolo , mergeeti mai departe ;m-as mira ca angajatorul sa inteleaga ca a fost o eroare si sa-l reangajeze pe tatal dumneavoastra; dar, daca vireaza rapid banii, si pentru asta sa insistati, penalizare pentru cei 2 ani e relativ mica ! Sanatate !
Buna, tata are o varsta mai mica dar s-a diminuat datorita faptului ca a lucrat in grupe de munca. Cred ca nu m-am exprimat prea bine, problema nu e faptul ca pensia/suma este mica sau nu, problema e ca Casa Jud de Pensii a calculat ca indeplineste anii pentru a se pensiona, i-au trimis decizia de pensionare, dar de fapt nu indeplineste anii, trebuie sa mai lucreze inca 2 ani ca sa se poata pensiona. Contractul de munca a incetat de drept din momentul in care a prezentat decizia de pensionare la locul de munca, de unde sa stie tata ca functionarii publici de la Casa de pensii dorm, totusi i-a venit o decizie semnata si stampilata cf. legii.
acest răspuns util
Dar atunci se poate pensiona anticipat, cu doi ani mai devreme penalizarea e mica, de aceea au spus ca vor emite o noua decizie, mergeti la conducerea casei de pensii in audienta sa spunetu toate acestea si sa va dea chiar atunci noua decizie si sa o puna in plara, imclusiv pe lunile restamte

Buna, tata are o varsta mai mica dar s-a diminuat datorita faptului ca a lucrat in grupe de munca. Cred ca nu m-am exprimat prea bine, problema nu e faptul ca pensia/suma este mica sau nu, problema e ca Casa Jud de Pensii a calculat ca indeplineste anii pentru a se pensiona, i-au trimis decizia de pensionare, dar de fapt nu indeplineste anii, trebuie sa mai lucreze inca 2 ani ca sa se poata pensiona. Contractul de munca a incetat de drept din momentul in care a prezentat decizia de pensionare la locul de munca, de unde sa stie tata ca functionarii publici de la Casa de pensii dorm, totusi i-a venit o decizie semnata si stampilata cf. legii.

Valdeval iti multumesc pentru raspunsurile date. Tata s-a interesat si nu se poate pensiona nici anticipat, inca nu are impliniti 60 ani si la vechiul loc de munca nu-l mai pot primi deoarece ei au incetat CIM legal. Astfel "a ramas pe drumuri" cum se zice fiindca niste functionari publici au dormit in papuci cand i-au calculat vechimea, in loc sa-si faca treaba :(
Ultima modificare: Vineri, 27 Octombrie 2017
gabriellafk, utilizator
acest răspuns util
Decizia de pensionare poate fi anulata in termen de 30 de zile de la comunicare.
Restul sunt probleme juridice care pe mine ma depasesc.
Problema a fost creata de casa locala.
In mod normal pe aceasta trebuie sa o actionati in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie penalizata claudia_23 claudia_23 Buna ziua. Am si eu o intrebare, O femeie nascuta pe data de 5 iulie 1949, a iesit la pensie in anul 2007, avand un stagiu de cotizare de 25 de ani si 5 luni. ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei pentru limita de varsta la grupa a ii a de munca flo2010 flo2010 Tatal meu a iesit la pensie la varsta de 59 ani si 3 luni cu 42 de ani de munca dintre care 27 ani ca sofer profesionist - grupa a II a. Anii de munca: 1966 - ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata lilly11a lilly11a Daca o persoana a lucrat timp de 12 ani in grupa a 2 de munca, in procent de 70%, dar fara diminuarea varstei de pensionare, perioada respectiva se ... (vezi toată discuția)