avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Are intervenientul dreptul de a solicita cheltuieli ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Are intervenientul dreptul de a solicita cheltuieli de judecată?

Buna seara,
Nu sunt sigur daca expertii pe codul rutier pot sa raspunda la aceasta intrebare sau ar trebui sa o adaug in alta categorie dar accept ca sfat si o incadrare a intrebarii intr-o alta categorie pentru a primi un raspuns adecvat. Pe scurt, am avut un incident cu un alt sofer in urma caruia mi-a fost suspendat permisul pentru 60 de zile. Am contestat decizia in sensul in care am solicitat sa se modifice incadrarea faptei de la depasire prin dreapta la incadrare pe banda gresita la intrarea in intersectie ( prima fapta este cu luare de permis iar a doua fara luare de permis ). Prin contestarea mea nu am avut nimic de contestat asupra vinovatiei sau asupra celuilalt sofer, ca si parat am chemat in judecata doar IPJ. Totusi, la primul termen de judecata , presedintele completului a decis sa citeze societatile de asigurari dar si soferul celuilalt autoturism ( in calitate de intervenient , nicidecum in calitate de parat ) . El a trimis la termenul urmator o intampinare de la avocat prin care intervine in favoarea IPJ dar printre altele solicita si cheltuieli de judecata !!! . Acest lucru nu mi se pare normal, adica eu am intrat intr-o speta contra IPJ nu contra lui. El in calitate de intervenient poate solicita sa ii platesc la sfarsit cheltuieli de judecata? Am gasit pe internet urmatoarea abordare: Intervenientul accesoriu trebuie sa suporte intotdeauna cheltuielile propriei cereri, indiferent daca hotararea s-a pronuntat ori nu in favoarea partii pentru care a intervenit, aceasta solutie fiind argumentata de faptul ca interventia voluntara accesorie nu trebuie sa aiba drept consecinta sporirea cheltuielilor de judecata pe care le va suporta partea care va cadea in pretentii. Voi ce considerati ? Exista vreun temei prin care sa ma faca sa platesc cheltuieli de judecata cineva pe care nu l-am chemat in judecata ca si parat?Multumesc, accept orice sfat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Gheorghe Florin , Consilier juridic 20:04, 2 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da. Intervenientului accesoriu i se poate recunoaşte dreptul de a-şi recupera cheltuielile de judecată numai în mâsura în care apărările sale au contribuit la pronunţarea soluţiei asupra cererii principale, iar nu în mod automat prin prisma raportului de dependenţă existent între cele două cereri.

In măsura în care cererea de intervenţie voluntară accesorie a fost admisă, problema posibilităţii terţului de a-şi recupera propriile cheltuieli de judecată de la partea care a pierdut poate primi interpretari diferite.

1 Astfel, într-o primă opinie, s-a apreciat că intervenientul accesoriu trebuie să-şi suporte întotdeauna cheltuielile propriei cereri, indiferent dacă hotărârea s-a pronunţat în favoarea sau nu a părţii pentru care a intervenit, soluţia fiind argumentată pe faptul că intervenţia voluntară accesorie nu trebuie să aibă drept consecinţă sporirea cheltuielilor de judecată pe care le va suporta partea care va cădea în pretenţii.

Se pare însă că acest argument nu este suficient pentru a înlătura aplicarea regulii vizând acordarea cheltuielilor de judecată înscrisă în art. 453 alin. (1) NCPC, ce are ca fundament stabilirea culpei procesuale, în condiţiile în care terţul a intervenit în sprijinul uneia dintre părţi, intenţionând însă protejarea unui interes propriu.

2 Apărarea în mod preventiv a acestui interes, prin formularea cererii de intervenţie accesorie, poate conduce la ocazionarea unor cheltuieli în proces, fiind echitabil şi legal ca terţului să i se recunoască dreptul de a şi le recupera de la partea în culpa, care prin acţiunile sau inacţiunile sale este pe cale de a-i produce un prejudiciu. De altfel, ca principiu, orice derogare de la regula generală sau orice restrângere de drepturi ar trebui expres prevăzută de lege, nefiind însă cazul în ipoteza discutată.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Octombrie 2017
Gheorghe Florin, Consilier juridic
Am inteles ideea desi nu mi se pare foarte corect. In mod normal cand ai un proces pentru o contraventie rutiera stii din start ca nu implica plati suplimentare. In plus, atat timp cat prin proces nu sunt solicitate despagubiri si se solicita doar schimbarea incadrarii din procesul verbal ( fapt fara legatura cu intervenientul ) nu mi se pare corecta posibilitatea aceasta de a interveni si a solicita cheltuieli de judecata. E ok sa intervina oricine, dar sa nu ma puna pe mine la cheltuieli neprevazute
RazvanG91 a scris:

Am contestat decizia in sensul in care am solicitat sa se modifice incadrarea faptei de la depasire prin dreapta la incadrare pe banda gresita la intrarea in intersectie ( prima fapta este cu luare de permis iar a doua fara luare de permis )


Judecătorul dacă constată că PV ă fost gresit întocmit prin încadrarea si sancționarea greșită a contravenției săvârșite de dvs va anula PV.
Judecătorul nu va putea modifica PV în sensul modificări încadrării faptei.
O dată anulat PV vinovăția dvs va fi pusă sub semnul întrebării si deci si dreptul pagubitului de ași recupera daunele de la asigurator care cu siguranță va refuza plata în această situație.
De aici interesul intervenientului.
Am inteles. Chestia e ca el conducea un tir si m-a agatat cu un suport de biciclete, suport cu care mi-a spart geamul si mi-a rupt oglinda, dar el nu a avut nici un fel de paguba. Nu cred ca a solicitat de la asigurator repararea daunelor. De aici si prezumtia mea ca el nu ar trebui sa aiba nici un interes in aceasta cauza. Va multumesc frumos pentru raspunsuri si pentru rabdare. Daca gasesc si eu un avocat care dupa o analiza a dosarului considera ca are sanse sa castige si ii platesc onorariul eu pot sa solicit cheltuieli de judecata in cazul in care castig cauza?
Daca castigati cu siguranta ca puteti solicita si dvs cheltuieli de judecata conform cu prevederile Art. 453 din CPC alin. (1) Partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părţii care a câştigat, să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată.
(2) Când cererea a fost admisă numai în parte, judecătorii vor stabili măsura în care fiecare dintre părţi poate fi obligată la plata cheltuielilor de judecată. Dacă este cazul, judecătorii vor putea dispune compensarea cheltuielilor de judecată.
Ultima modificare: Joi, 2 Noiembrie 2017
Gheorghe Florin, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am fost obligat la plata a jumătate din cheltuielile de judecată pentru că am făcut o intervenție accesorie într-un litigiu de muncă. când trebuie să achit suma și cum o pot recupera de la angajator? Nickolas64 Nickolas64 In calitate de emitent al unui referat cu propunere de sancționare, am fost rugat de întreprindere in calitate de angajat, sa fac o intervenție accesorie in ... (vezi toată discuția)
Intervenient accesoriu teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua.Vreau sa stiu ce urmeaza dupa admiterea unui intervenient intr-un proces .Cererea de interventie a fost facuta la instanta de recurs.De regula ce ... (vezi toată discuția)
Termen de introducere cerere de interventie in interesul uneia dintre parti geolovelife geolovelife Buna ziua. Am o dilema si anume, care este termenul legal de depunere a interventiei in interesul uneia dintre parti. Este precizat undeva explicit un nr de ... (vezi toată discuția)