avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1267 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... legea 189/2000
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

legea 189/2000

Buna ziua
Mama mea este beneficiara a legii 189/2000.Cu indemnizatia obtinuta pe aceasta lege , depaseste plafonul de 615 lei pentru acordarea ajutorului de incalzire, pensia ei sociala fiind sub aceasta suma.Inrebarea mea este, daca in calculul acordarii ajutorului de incalzire se ia si indemnizatia pe legea 189/2000?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 11:52, 8 Octombrie 2009
Parerea mea este ca drepturile conferite prin legea 189/2000 sunt niste drepturi compensatorii pentru persoanele persecutate politic in regimul comunist deci nu ar trebui luate in calcul in vederea stabilirii venitului mediu pe cap de persoana in vederea primirii ajutorului de incalzire conform OUG 5/2003 modificata in 2009.
Legea 189/2000 fiind o lege speciala nu trebuie considerata ca venit pentru persoanele care beneficiaza de prevederile ei , ci ca o compensare MORALA pentru persecutarea constanta la care au fost supuse!B-)
va multumesc pentru raspuns, dar exista o referire la vreun articol de legislatie prin care pot sa-i conving pe cei de la primarie ca aceasta indemnizatie nu ar trebui calculata impreuna cu pensia sociala? pe cuponul de pensie primit de mama mea este trecuta indemnizatia aceasta separat de pensia sociala, de asemenea ea mai beneficiaza si de pensie vaduva de veteran de razboi
Nu exista, evident, nicio prevedere legala, intrucat nu se face nicio distinctie, in cazul ajutorului primit de la primarie, intre sumele primite cu titlu de indemnizatie (indiferent de prevederea legala in temeiul careia sunt platite) si cele primite cu titlu de pensie.

Mama dvs. nu poate beneficia de ajutorul dat de primarie.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

:offtopic:

@MIHAI GRIGORE

Va rog sa ma surprindeti cu inca o opinie... originala despre Legea nr. 189/2000, ca sa pot posta toata legislatia aplicabila. B-)
Va multumesc, sunt derutata , deci presupun ca este la latitudinea Primariei?
caci daca nu am un text legal la cate sa fac referire, ma gandesc ca e cum va vrea Primaria.
Am inteles gresit?
Nu este la latitudinea primariei, ajutorul se acorda prin dispozitie a primarului, in functie de toate veniturile, conform art. 16 ind. 2 din O.U.G. nr. 5/2003.
Indemnizatia primita conform Legii nr. 189/2000 nu constituie o exceptie.

ART. 16 ind. 2 - O.U.G. nr. 5/2003
(2) Stabilirea dreptului la ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale se realizează în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, prin dispoziţie a primarului, care va conţine cuantumul ajutorului calculat în funcţie de venitul net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure.
(3) Dispoziţiile primarului prevăzute la alin. (1) şi (2) se emit o singură dată pentru toată perioada de acordare a ajutorului.
(4) La stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie şi, după caz, al persoanei singure, se iau în calcul toate veniturile realizate de membrii acesteia în luna anterioară depunerii cererii. Pentru stabilirea dreptului, primarul poate solicita prezentarea de documente doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile realizate de membrii acesteia sau, după caz, de persoana singură.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmasi pentru deportati vasilica_ct vasilica_ct Bunicii mei au fost deportati, vreau sa stiu dak pot beneficia de pensie de urmasi. Eu fiind nepoata lor. (vezi toată discuția)
Asistenta medicala si medicamente gratuit-beneficiar al d.l.118/1990 si l. 189/2000 (pers. persecutate din motive politice molanca molanca Nelamurire: Va rog frumos sa-mi spuneti unde ar trebui sa ne adresam pt. ca tatal meu, beneficiar al D.L 118/1990, L. 189/2000 sa beneficieze conform art.5 ... (vezi toată discuția)
Legea 189/200 chulubei chulubei As dori sa inteleg cine poate beneficia de legea 189/2000. Mama mea este nascuta in Romania, nu este evreica, roma sau de alta nationalitate dar a fost ... (vezi toată discuția)