As avea nevoie de niste lamuriri legate de rezilierea unui contract de arenda care nu a expirat. Cum as putea sa il reziliez? Vreau sa imi lucrez pamantul.
Multumesc pentru raspuns, dar in contract nu exista nici un fel de clauza cu privire la rezilierea inainte de termen. Contractul a fost facut pe 10 ani si mai sunt 4 ani de contract. Am comunicat in scris arendasului ca incepand de anul agricol viitor, respectic toamna anului 2018, sa imi lucrez terenul. Raspunsul primit de la arendas a fost unul verbal, la telefon, acesta spunand ca nu pot sa reziliez contractul inainte de termen. In acelasi timp arendasul mi-a spus ca pe perioada contractului dreptul de proprietate este al lui. O alta problema legata de acel teren este ca arendasul a facut un schimb cu o persoana fizica fara a imi comunica acest lucru, motivand ca a facut schimbul in vederea comasarii. In urma discutiilor avute cu persoana fizica care lucreaza terenul meu am aflat cu stupoare ca acesta se considera proprietar pe respectiva locatie, desii eu detin schita de cadastru.
Pentru a rezilia un contract trebuie sa va adresati instantei de judecata, cu exceptia cazului in care in contract este reglementata procedura rezilierii unilaterale sau de plin drept.
@ nicoZidaru, sunt doua chestiuni de interes in speta dvs, prima se refera la faptul ca denuntarea unilaterala nu este aplicabila arendarii, deci cu alte cuvinte contractul de arendare trebuie respectat pe durata convenita (si aici, cu sau fara instanta de judecata, nu ar mai fi nimic de adaugat) si a doua se refera la la caracterul expres intuitu personae al arendarii in ceea ce vizeaza considerarea calitatilor arendasului (nu si ale arendatorului). Aceasta a doua chestiune, si asupra careia se poate face o discutie, este legata de faptul ca arendasul dvs a facut schimbul de teren cu o alta persoana (un alt arendas), desi strict legal nu ar fi avut voie. Legea prevede ca arendasul nu poate avea calitatea de arendator si totodata sunt interzise oficiile de arendasi (inclusiv oficiile de intermediere si orice alte forme de asociere intre arendasi), aceasta insemnand ca trebuie calificat exact actul prin care terenul dvs a ajuns la o alta persoana decat arendasul dvs.
Intr-adevar, aceasta calificare, insotita si bazata pe probele concludente, o poate face instanta de judecata, insa dupa pararea mea si arendasul la randul lui are posibilitatea sa se apere invocand o asa numita necesitate a comasarii terenurilor si rotirii culturilor (aceasta se va stabili printr-o expertiza) si in final nu este exclus ca sa nu obtineti incetarea contractului de arendare asa cum va intereseaza pe dvs.
Ce am vrut sa va spun cu toate cele de mai sus este faptul ca nu aveti un temei legal puternic in baza caruia sa initiati o actiune in instanta. Desigur, un avocat poate opina la obiect avand actele in fata.