Unu. Contractul de vanzare cumparare nu poate fi anulat pentru motivul aratat ci, potrivit art. 1562 Cod civil poate fi declarat inopozabil fata de creditorul pagubit.
Art. 1562
(1) Dacă dovedeşte un prejudiciu, creditorul poate cere să fie declarate inopozabile faţă de el actele juridice încheiate de debitor în frauda drepturilor sale, cum sunt cele prin care debitorul îşi creează sau îşi măreşte o stare de insolvabilitate.
(2) Un contract cu titlu oneros sau o plată făcută în executarea unui asemenea contract poate fi declarată inopozabilă numai atunci când terţul contractant ori cel care a primit plata cunoştea faptul că debitorul îşi creează sau îşi măreşte starea de insolvabilitate.
Doi. Daca imobilul a fost subevaluat in mod grosier (de ex. 480000 lei este pe la jumatatea valorii reale) declararea contractului ca inopozabil fata de creditor are sanse de reusita. Insa mai sunt multe alte elemente care pot duce la reusita/esecul cererii (buna/reaua credinta, relatiile anterioare dintre d-voastra si soti, relatiile comerciale cu societatea, comerciala vanzatoare, s.a.m.d. ).
Trei. In cazul in care actiunea lichidatorului este admisa tertul dobanditor (adica d-voastra) poate pastra bunul platind creditorului caruia profita admiterea actiunii o suma de bani egala cu prejudiciul suferit de acesta din urma prin incheierea actului.
Patru. Important. In cazul aceste actiuni legea stabileste un termen de prescriptie de un an de la data la care creditorul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca prejudiciul ce rezulta din actul atacat. Daca a trecut un an trebuie sa cereti prin intampinare constatarea intervenirii prescriptiei stabilita de art. 1564 Cod civ.
Cinci. Si mai important. Avand in vedere suma mare de bani aflata in joc, indiferent cat de bune par sfaturile de pe internet (gen comentariul d-lui @prepeleac) mergeti cu toate hartiile la un avocat cu care sa stati de vorba.