avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achiziție imobil de la o societate în executare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achiziție imobil de la o societate în executare silită. Are șanse cererea de anulare a întabulării făcută de lichidator?

Buna ziua,
Am cumparat de la o societate comerciala, cu asociati sot si sotie, in parti egale un imobil. Cei doi soti erau in procedura de divort, In urma divortului intre soti, sotia a cerut executarea silita a societatii, pt suma de 480000 de lei reprezentand parte ei din societate obtinand proprirea conturilor si executarea bunurilor societatii.
Inainte de achiztia imobilului de catre mine mai avusesesera loc 2 licitatii cu oferte, organizata de executor, una s-a anulat pe motiv de lipsa ofertanti, iar la doua licitatie, din cele doua oferte depuse nici una nu a fost acceptata de sotia creditor.
Eu am achizitionat imobilul direct de la societatea aflata in executare, pretul fiind exact valoarea de 480000 de lei, In urma vanzarii imobilul a fost intabulat pe numele meu.
Ulterior sotul a cerut dizolvarea societatii, iar lichiadatorul a cerut anularea vanzarii pe motiv de subevaluare, vanzare frauduloasa inaintea procedurii de insolventa.
ce e de facut, mi se pot anula actele de vanzare cumparare, ? pot ramane fara bani?
Ultima modificare: Duminică, 29 Octombrie 2017
Admin, administrator
Unu. Contractul de vanzare cumparare nu poate fi anulat pentru motivul aratat ci, potrivit art. 1562 Cod civil poate fi declarat inopozabil fata de creditorul pagubit.

Art. 1562
(1) Dacă dovedeşte un prejudiciu, creditorul poate cere să fie declarate inopozabile faţă de el actele juridice încheiate de debitor în frauda drepturilor sale, cum sunt cele prin care debitorul îşi creează sau îşi măreşte o stare de insolvabilitate.
(2) Un contract cu titlu oneros sau o plată făcută în executarea unui asemenea contract poate fi declarată inopozabilă numai atunci când terţul contractant ori cel care a primit plata cunoştea faptul că debitorul îşi creează sau îşi măreşte starea de insolvabilitate.

Doi. Daca imobilul a fost subevaluat in mod grosier (de ex. 480000 lei este pe la jumatatea valorii reale) declararea contractului ca inopozabil fata de creditor are sanse de reusita. Insa mai sunt multe alte elemente care pot duce la reusita/esecul cererii (buna/reaua credinta, relatiile anterioare dintre d-voastra si soti, relatiile comerciale cu societatea, comerciala vanzatoare, s.a.m.d. ).
Trei. In cazul in care actiunea lichidatorului este admisa tertul dobanditor (adica d-voastra) poate pastra bunul platind creditorului caruia profita admiterea actiunii o suma de bani egala cu prejudiciul suferit de acesta din urma prin incheierea actului.
Patru. Important. In cazul aceste actiuni legea stabileste un termen de prescriptie de un an de la data la care creditorul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca prejudiciul ce rezulta din actul atacat. Daca a trecut un an trebuie sa cereti prin intampinare constatarea intervenirii prescriptiei stabilita de art. 1564 Cod civ.
Cinci. Si mai important. Avand in vedere suma mare de bani aflata in joc, indiferent cat de bune par sfaturile de pe internet (gen comentariul d-lui @prepeleac) mergeti cu toate hartiile la un avocat cu care sa stati de vorba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare sau donatie imobil Remus47 Remus47 In cazul unui imobil susceptibil de a fi executat silit pot face donatie catre o ruda de gradul 1 ? Ce este mai sigur donatie sau contract de vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)
Bunuri afectate de potentiala executare silita gilu1769 gilu1769 Buna ziua. In urma cu 3 ani am contractat un credit ipotecar prin care mi-am achizitionat un apartament in Bucuresti. Pe acest apartament, creditorul bancar ... (vezi toată discuția)
Executare bun mihneastefan mihneastefan Buna ziua, Intrebarea mea suna asa: Din momentul inceperii executarii silite asupra bunurilor, care este perioada de dinaintea acesteia pana cand se urmareste ... (vezi toată discuția)