Am fost angajat aproximativ un an la o firma, in functie de conducere. Din cauza divergentelor repetate cu asociatul unic, in luna iulie mi-am depus demisia cu preaviz o luna. Intre timp, in august, a intervenit concediul de odihna si s-a prelungit preavizul. Ultima zi de munca a fost 31.08.2009. Problema e ca nu mi-au fost platite drepturile salariale pe 2 luni - iulie si august, statul de salarii nefiind semnat de mine. Mi-am ridicat cartea de munca si nota de lichidare, unde nu exista nici o mentiune refeeritoare la salariul neincasat. Am fost amagit mereu.. vino azi sa-ti dau ceva bani, vino saptamana viitoare, si astfel a trecut timpul. De fiecare data cand am fost dupa bani aparea un furnizor care era neplatit si astfel se duceau banii mei. Mai nou, la 1 luna si jumatate dupa incetarea contractului imi imputa o "paguba" ce am facut-o societatii in perioada cat am fost angajat, dar nu exista cercetare disciplinara pentru problema asta, sau o adresa in scris sau ceva. Oricum nu e din vina mea toata problema si pot demonstra asta chiar si in justitie. De asemenea nici pe nota de lichidare nu e trecuta vreo datorie a mea la ei. Ideea e ca pe cale amiabila nu cred ca -mi voi mai vedea banii. Ce pot sa fac? Sa fac plangere la ITM ?
Da,cea mai buna solutie este sa faceti o plangere la ITM.Fiti sigur ca va avea multe de tras de pe urma asta!
In plus,puteti sa il chemati in judecata pentru fapta de a nu plati salariul cuvenit angajatului.
1. concediul de odihna efectuat nu prelungeste preavizul , numai concediul medical
2. la incetarea activitatii trebuie emisa o decizie , in doua exemplare , din care una trebuia sa ajunga in posesia dumneavoastra impreuna cu cartea de munca si nota de lichidare.Acea decizie trebuie sa mentioneze instanta competenta unde il puteti actiona in judecata pe angajator pentru recuperarea salariilor restante . In prima faza puteti face plangere la ITM . Puteti afla numele inspectorului de la ITM ( nume pe care il aflati tot de la ITM - conditia este sa stiti numele complet al firmei si codul fiscal) la care fosta societate este repartizata, gasiti acel inspector si rugati-l sa se uite pe statul de plata din ultimele 2 luni lucrate daca figurati ca si salariat .
3. Fosta societate are obligatia sa va vireze salariu intreg , pentru recuperarea "pagube" ar trebui sa va actioneze in judecata .
Trimiteti angajatorului o cerere de plata a drepturilor salariale cuvenite si neancasate ,prin posta cu confirmare de primire si valoare declarata.
In cererea respectiva sa mentionati si un numar de telefon pentru contact.
Cand primiti recipisa faceti si adresa la ITM pentru neplata drepturi salariale,care au prioritate inaintea oricaror alte cheltuieli ale angajatorului.
CCM unic la nivel national Art. 48. - (1) Toate drepturile băneşti cuvenite salariaţilor se plătesc înaintea oricăror obligaţii băneşti ale unităţii.
Codul Muncii Art. 166. - (1) Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
Demisie
nzz
Buna ziua . Doresc sa stiu de la un contabil sau avocat care sunt drepturile mele salariale la lichidare daca mi-am dat demisia pe data de 1 august fara ... (vezi toată discuția)