avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia de urmas

Care sunt conditiile pentru ca un minor sa poata beneficia de pensia de urmas dupa moartea mamei sale avand in vedere faptul ca tatal este in viata si contribuie la intretinerea minorului ca urmare a divortului?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:33, 3 Noiembrie 2017
Dacă mama a murit, minorul trece în grija tatălui. Cine încasează acum pensia de întreținere a minorului`?
Legal avea dreptul doar mama decedată, sau dacă între timp instanța de judecată a instituit pentru copil un tutore, altfel este ilegală încasarea pensiei minorului de către o altă persoană, rudă a mamei decedate.
Tata copilului sau tutorele stabilit de instanță are dreptul legal să depună la Casa de Pensii DOSAR CU CERERE PENTRU PENSIE DE URMAȘ.
Ultima modificare: Joi, 2 Noiembrie 2017
Dapix, utilizator
Ce treaba are cine incaseaza pensia de întreținerea cu pensia de urmaș?
Ultima modificare: Joi, 2 Noiembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Atât pensia de întreținere, cât și pensia de urmaș, o poate încasa numai titularul sau împuternicitul prin procură notarială.
Titularul fiind minor, nu poate da o astfel de procură, dar nici el nu are capacitatea de exercițiu de a încasa pensia dacă nu are buletin de identitate.
După moartea mamei tata a rămas singurul reprezentant legal care îi poate face cererea pentru pensia de urmaș și care apoi sa o încaseze.
De asta este foarte important cu cine locuiește minorul după moartea mamei.
Până la încasarea pensiei de urmaș, se pune problema, și cine îi face cererea de pensionare dacă este minor, și nu s-a mutat la tata până în prezent.
SITUAȚIA ÎN SINE ESTE DESTUL DE COMPLICATĂ PENTRU COPIL.
Subiectul acestui topic este cu totul altul. .. nu se afirma nimic despre pensia de întreținere. (Subiect care aparține altei sectiuni).
=======

@ marin7758
Despre pensia de urmaș găsiți detalii mai jos:

[ link extern ]

[ link extern ] /
Ultima modificare: Vineri, 3 Noiembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas incasata pe nedrept alexandruB88 alexandruB88 Buna ziua. imi cer scuze pentru deschiderea unui nou subiect insa dupa cautari indelungate nu am gasit nici un caz de genul. Eu sunt doar un potential martor. ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas copil orfan anamaria_stefan anamaria_stefan Buna ziua, Va rog daca se poate sa ma ajutati si pe mine cu cateva sfaturi. Eu si fratele meu am ramas fara mama de curand, in urma cu 2 luni. Fratele si mama ... (vezi toată discuția)
Vreau sa fiu tutorele legal al surioarei mele Kincsem Kincsem Am 21 de ani (data nasterii 20.03.1989) sunt studenta in anul 2 si angajata full time in Bucuresti. In decembrie 2009 am pierdut-o pe mama... As vrea s-o aduc ... (vezi toată discuția)