avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bun propriu sau bun comun?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bun propriu sau bun comun?

Buna seara, as dori sa ma ajute cineva cu un raspuns la problema pe care o intampin eu acum. Acum cativa ani parintii mei au divortat, avand cote 1/2 fiecare din casa . Tatal meu mi-a donat o suma de bani X lei cu specificatia ca va fi folosita la cumpararea cotei de 1/2 a mamei mele. Apoi am incheiat in aceiasi zi la acelasi notar , cu numar de inregistrare unul dupa altul un contract de vanzare cumparare cu aceiasi suma x lei pe cota ei de 1/2. As vrea sa stiu daca acel bun dobandit de mine e bun propriu al meu avand in vedere ca la acea data eram casatorit deja, In contractul de donatie si vanzare apar doar numele meu. Am ajuns la divort si un notar i-a bagat fostei in cap ca din punct lui de vedere avem totul 50 %...........dar tot el a specificat ca instanta poate decide altceva. In speranta ca ma puteti ajuta cu vreun sfat , va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: prepeleac , utilizator 09:25, 6 Noiembrie 2017
Fiindca ati dobandit prin contract de vanzare cumparare acea casa casatorit fiind bunul e comun. (daca era donatie era bun propriu). Avand in vedere ca aveti acel act de donatie prin care puteti dovedi ca ati cumparat cu banii donati de la tatal dvs. s-ar putea sa aveti castig in instanta. Totul depinde de ce va hotari instanta daca fosta va cere partaj pe acea casa.
In contractul de v-c notarul a specificat cumva ca banii sunt ai dvs din donatie?
Ultima modificare: Duminică, 5 Noiembrie 2017
prepeleac, utilizator
Nu, in actul de donatie se specifica ca suma va fi folosita la cumpararea cotei.....aceiasi suma!!
Era bine daca scria in contractul de v-c ca suma provine din donatia respectiva. Nu mai aveati probleme acum.Va trebui sa convingeti instanta ca ati cumparat cu banii din donatie. Problema e ca justitia = loterie. Nu mai poti fi sigur ca vei castiga fiindca ai dreptate.
Ultima modificare: Luni, 6 Noiembrie 2017
prepeleac, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am primit de la parintii mei prin contract de donatie ... Debby Debby Buna ziua, Am primit de la parintii mei prin contract de donatie un aparatament inainte de casatorie. Acum sunt casatorita si intentionam sa vindem ... (vezi toată discuția)
Rog sfatul unui avocat cocutza13 cocutza13 Buna ziua, Rog un avocat sa ma lamureasca in problema aceasta. Sunt casatorita de 10 ani, inainte de casatorie (deci pe numele de fata) parintii mei ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumpare Corina_c Corina_c Buna ziua, Am o nelamurire si pana acum nimeni nu a stiut sa imi spuna exact ce putem face. Impreuna cu prietenul meu luam un credit pt. Prima casa, el este ... (vezi toată discuția)