avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... competenta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

competenta

buna ziua,

care ar fi partile intr-un proces de declarare a incapacitatii si de instituire a curatelei asupra unei persoane trecuta de 50 de ani fara capacitate de a discerne?

cel incapabil are domiciliul in bucuresti, dar este in iasi, exista vreo posibilitate de a fi judecat procesul la iasi pentru ca este foarte greu cu transportul(este violent, face pe el etc.)?

ce s-a intamplat: fosta sotie (cu care locuieste in fapt) l-a trimis fortat la mama lui cu masina unei cunostinte, dar nu a incetat sa incaseze pensia in cumul de 15 mil. asa incat mama incapabilului vrea sa primeasca pensia acestuia(si asa ii era greu ei de una singura). mama a fost la bucuresti sa vorbeasca la posta, dar nici nu au bagat-o in seama, spunand ca pensia o va ridica cel imputernicit (fosta sotie). daca m-ati putea ajuta cu un sfat, v-as fi recunoscator.
Cel mai recent răspuns: Eugenia Constantin , Avocat 19:55, 9 Octombrie 2009
Lipsa discernamantului conduce catre punerea sub interdictie,competenta a solutiona o asemenea cauza fiind judecatoria in a carei raza teritoriala domilieaza cel lipsit de discernamant.

Ulterior , autoritatea tutelara se pronunta asupra unui tutore.

Curatela e instituita pentru persoana capabila , care prezinta , insa , o suferinta organica , o boala fizica.
Ultima modificare: Joi, 8 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
pentru a institui tutela mama acestuia este reclamanta si fiul parat?
Actiune pentru punerea sub interdictie

Domnule Presedinte,

Subsemnatul __________________ domiciliat in _____________, in calitate de reclamant, chem in judecata pe ___________________, domiciliat in ____________________, in calitate de parat si pe Autotitatea Tutelara ________, pentru ca prin hotararea ce o veti pronunta sa dispuneti:

Punerea sub interdictie a paratului

Motivele actiunii sunt urmatoarele:

Motivele de fapt: _______________

Temeiul de drept: Imi intemeiez actiunea pe dispozitiile art. 142-151 C fam. coroborat cu art 30-35 din Decr nr 32/1954.

Probe: In dovedirea actiunii, solicit incuviintarea probelor cu ___________, pe aspectul ______________

Anexez, in copie certificata, urmatoarele inscrisuri ___________________

Semnatura, ______________

Domnului Presedinte al Judecatoriei __________________
Draga doamna, de ce nu-si scimba fiul domiciliul la mama. Mergeti la politie sa-i emita o noua carte de identitate pe motiv de schimbare domiciliu si apoi introduceti actiunea la instanta de la noul domiciliu (Judecatoria )
@ av. Eugenia Constantin: pentru asta nu este nevoie de consimtamantul expres al celui lipsit de discernamant?
Va multumesc ptr raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Interdictie judecatoreasca Consilier juridic Dana Maxim Consilier juridic Dana Maxim Va rog , sa-mi indicati un model de actiune in instanta pentru punerea sub interdictie judecatoreasca. Va multumesc! (vezi toată discuția)
Cerere de punere sub interdictie ni_leta ni_leta Buna seara Am o bunica de 99 ani. Mama mea, care o ingrijeste, a depus cerere de punere sub interdictie la Judecatorie. Intrebarile mele sunt: - cererea de ... (vezi toată discuția)
Respingere actiune avand ca obiect punere sub interdictie andrief andrief Buna ziua , Am solicitat in instanta instituirea curatelei pt mama mea , bolnava de Alzheimer (cu certificat de handicap , nu are discernamant ) .; s-a ... (vezi toată discuția)