avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 973 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara, durata si suma datorata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara, durata si suma datorata

Buna seara,
In sentinta de divort data in feb 2001 scrie ca paratul este obligat sa plateasca pensia alimentara pana la majoratul minorului.
In legislatie este prevazut ca acea perioada se prelungeste cat timp minorul urmeaza studii superioare, dar nu mai mult de varsta de 25 de ani.
Intrebarea mea este: se aplica strict ce e scris in sentinta de divort sau se aplica legislatia in vigoare? P.s: nu stiu daca prelungirea perioadei exista din 2001 sau a fost adaugata ulterior.

O alta intrebare ar fi dupa urmatoarea explicatie: este stipulat in sentinta de divort faptul ca paratul datoreaza suma de 250.000 lei(din perioada feb 2001) la un salariu minim de 1.000.000 lei (1.400.000 lei fiind salariul minim brut in acea perioada).
In prezent datoreaza 266 lei, salariul minim net fiind de 1.065 lei?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: SMario , utilizator 18:12, 6 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Conform art. 499 C.Civ. datorati acea pensie pana termina studiile la zi dar nu mai tarziu de 26 de ani!
Calcului pensiei se stabileste conform art. 529 C.Civ.
acest răspuns util
Paratul are obligatia sa plateasca cf hotararii de divort, pana la majorat si in suma la care a fost obligat, 25 de lei (!!)
Obligatia de a plati pana la finalizarea studiilor a existat mereu si exista si acum, numai ca sunt cazuri cand parintele debitor nu vrea sa accepte asta ai atunci, cand minorul devine major, daca nu se intelege cu parintele sa ii plateasca si asupra sumei,, trebuie sa il dea in judecata si sa dovedeasca ca nu se intretine prin munca si ca urmeaza cursurile unei scoli, cere ca pensia ce se va stabili sa fie in cuantum de 1/4 din venitul parintelui.
acest răspuns util
Va multumesc pentru interventie.
M-am lamurit si am ajuns la un consens cu paratul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara Anamariatudorescu Anamariatudorescu Bună ziua! As avea o întrebare. De curând am inceput facultatea ( buget) ,iar părinți mei fiind despărțiți tatal meu numai doreste sa îmi ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentară aura_aura aura_aura Buna ziua, Copilul meu este major si se afla inca in liceu. El mai poate beneficia de pensie alimentară din partea tatălui ,daca in hotararea de divorț ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara aleale.123c aleale.123c Buna ziua.Eu am varsta de 15 ani iar în urma cu 10 ani parintii mei s au despartit.Eu sunt încredintata tatalui iar mama trebuie sa plateasca pensie ... (vezi toată discuția)