avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Locatarul unui bloc poate cere documente justificative ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Locatarul unui bloc poate cere documente justificative la intretinere in baza unei imputericiri?

Buna ziua,
Locatarul unui bloc in speta copilul proprietarului poate primi documentele justificative la intretinere in baza unei imputerniciri scrise sau a unei procuri?
Am facut cerere pe numele proprietarului cu semnatura acestuia dar presedintele imi cere procura la ridicarea documentelor. In lege nu am gasit modalitatea de a cere sau primi documentele care sunt cerute de un locatar.
In lege scrie doar doar in baza unei imputerniciri scrise sa reprezinti proprietarul in Adunarea Generala.
Se poate primi aceste documente in baza unei imputerniciri scrise?
Care ar fi legea care imi da voie sau nu?
Presedintele este obligat sa imi dea copii conform cu originalul dupa documente sau doar sa le puna la dispozitie adica doar sa le arate?
Cu stima,
George
Ultima modificare: Luni, 6 Noiembrie 2017
jackal77, utilizator
Cel mai recent răspuns: jackal77 , utilizator 14:53, 23 Noiembrie 2017
Dvs. vorbiti "la general" - si intreb si eu, despre ce documente vorbiti? Ati facut o lucrare,aveti niste neclaritati punctuale, sau vreti sa verificati toata contabilitatea? In acest caz, puteti sa va implicati in conducerea as. prop. (sa va aleaga membrii as. prop. in com. executiv sau comisia de cenzori).
Mie nu-mi plac afirmatii dintr-astea: Cenzorul si Administratorul sunt firme puse de presedinte. Pai ce, presedintele este de capul lui pe-acolo? Un cenzor se alege in A.G. Sigur, poate fi propus de catre presedinte. Administratorul este angajat de catre com. ex. si, sigur presedintele semneaza documentele de angajare/contractele de prestari de servicii - si daca ai o firma de cenzorat, nu te poti juca cu activitatea de cenzorat. Adica ori esti responsabil, ori iti vezi de treaba. Este ceva ce personal, nu inteleg.
Va mai dau un sfat:
Incercati sa implicati si alti vecini in demersul dvs., ca singur, din cate observ, nu o sa reusiti. Pregatiti-va serios, vorbiti cu oamenii, pregatiti-ii pentru AG din primul trimestru 2018. Discutati toate aspectele care tin de activitatea as. prop.
Mult succes!
Doresc documente justificative care au stat la baza platilor. Chitante, facturi dar si contractele de administrare, cenzor, presedinte, femeie de serviciu, alte contracte pentru care s-au facut plati.
Exemplu: a fost afisata suma x ch..... si doresc toate documentele care au stat la baza platii sumei prezentate. Adica daca ch. x reprezinta plata administrare cu numar factura.... afisata la avizier doresc copia dupa contract si copia dupa factura pentru care s-a facut plata, daca ch. y reprezinta plata salarii doresc copia dupa contractele care stau la baza platii salariilor, documentele prin care s-a facut plata salariilor catre angajati (la avizier este afisat document plata nr. zzz, doresc copia dupa documentul de plata nr. zzz) dar si documentele pentru care s-a platit la stat impozitele.

Articolul 10 nu obliga la eliberarea in scris a documentelor care stau la baza cheltuielilor?
Daca adeverinta eliberata in scris la solicitarea proprietarului va contine niste cifre fara justificarea din spate a platilor, ce rost ar mai avea aceasta adeverinta deoarece cifrele sunt afisate la avizier?

Articol 10 "(2) La solicitarea scrisă a proprietarului, preşedintele şi administratorul asociaţiei de proprietari au obligaţia să elibereze în scris o adeverinţă prin care să prezinte situaţia cheltuielilor privind întreţinerea, defalcate pe datoria de bază şi penalităţi, precum şi modalitatea de calcul al penalităţilor"

Multumesc.
jackal77, utilizator
Cred ca deja sarim de la subiect. Nu pot sa dau mai multe detalii. Documentele cerute imi sunt necesare la confirmarea a ceea ce banuiesc ca se intampla. Nu pot sa merg pe o banuiala in Adunarea Generala si doresc sa prezint date concrete. Daca se confirma ce cred eu, ce ati spus mai sus este o realitate. In teorie aveti dreptate.
Deci intrebarea mea era daca pot sa primesc documentele care au stat la baza platilor in luna x de exemplu ( chitante, facturi ,contracte, etc) pe baza imputernicirii scrise deoarece nu sunt proprietarul (am inregistrat deja cererea pe numele proprietarului).
As dori niste date avizate daca se poate si nu niste pareri (cel putin asa mi-a lasat impresia).
Multumesc.
jackal77, utilizator
As dori niste date avizate daca se poate si nu niste pareri (cel putin asa mi-a lasat impresia).

Am incercat sa te ajut, mai mult nu prea se poate, doar daca, chiar daca ai asa niste banuieli, impreuna cu cativa vecini, puteti sa hotarati o expertiza extrajudiciara serioasa, apoi, functie de
rezultate, va orientati - insa nu te poti "lega" de toate elementele, asa dintr-o data.
Faci asa: luna aceasta verificati salariile si indemnizatiile - cu tot ce implica (contracte de munca, contracte de mandat, contracte de prestari de servicii, state de plata, foi de varsamant, ordine de plata;
Luna viitoare, verificati alte cheltuieli si tot asa.
Crede-ma, lucrez in "sistem" si stiu ce spun. Ca dumneata vrei date avizate si nu niste pareri - este altceva...
Multumesc de raspuns.
Vecini sunt destui.
Daca pun mana pe acte voi reusi sa dovedesc si nu mai trebuie sa fac expertize. Aici nu este vorba de a ma lega de toate elementele, este vorba cum este legal si punct.
Asta vreau sa verific o luna in speta luna acurenta. Eu va cred ca aveti cunostinte dar ma intereseaza speta juridica si nu o cum interpretez eu.
La art 10 de mai jos eu zic ca este clar ca trebuie sa primesc in scris documentele cerute.

"Articol 10 "(2) La solicitarea scrisă a proprietarului, preşedintele şi administratorul asociaţiei de proprietari au obligaţia să elibereze în scris o adeverinţă prin care să prezinte situaţia cheltuielilor privind întreţinerea, defalcate pe datoria de bază şi penalităţi, precum şi modalitatea de calcul al penalităţilor"

Alte discuții în legătură

Am probleme cu administratora de bloc unde ma indrumati sa merg, la primarie nu am primit nici un fel de ajutor! Gabriel Toth Gabriel Toth De foarte multa vreme, ma confrunt cu probleme uriase privind plata intretinerii la bloc din culpa administratorei, cui sa ma adresez, am 7000 de lei ... (vezi toată discuția)
Abuz administrator si presedinte de asociatie Viorela Nita Viorela Nita sunt o proprietara de apartament, cele doua doamne presedinta si administratora asociatie de proprietari unde locuiesc nu doresc sa imi incaseze ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa verific daca exista contract legal intre asociatia ... Atacant Atacant Cum pot sa verific daca exista contract legal intre asociatia de proprietari si o firma de, administrare imobile.? Presedintele nu vrea sa prezinte acte, ... (vezi toată discuția)