Avem urmatoarea situatie:
Un bun prieten a avut a firma de alpinism industriala unde el si sotia erau asociați. El era singurul administrator cu drepturi depline.
Printr-o tragedie el a decedat in timpul unei lucrari.
Întrebare: Are sotia vreo responsabilitate fata de ITM referitor la condițiile de siguranța la efectuarea lucrărilor sau numai administratorul ( el ) era sigurul responsabil pentru orice accident de lucru?
Mulțumesc,
Attila
Daca in actul constitutiv al firmei, in Regulamentul Intern, ori in fisa postului sotiei ( daca este salariata in firma ) nu sunt prevazute in mod explicit responsabilitati pe linie de SSM nu are nicio raspundere. Calitatea de asociat nu implica in mod automat raspunderi pe linie de SSM.
Evenimentul petrecut trebuie comunicat la ITM si cercetat, dupa caz, de catre ITM ca accident de munca. Daca administratorul era si angajat cu contract individual de munca se poate vorbi de un accident de munca.
Prin PV de cercetare AM se stabilesc cauzele producerii evenimentului si responsabilitatile.
Evenimentul este si in atentia parchetului care va declansa o cercetare pentru a stabili daca se incepe urmarirea penala impotriva cuiva/ in REM sau nu se incepe urmarirea penala.
In fisele de post pot exista omisiuni si ma refer aici la eventuala lipsa a responsabilitatilor pe linie de ssm. In conformitatea cu Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, responsabilitatile pe line de ssm revin angajatorului. In traducere: angajatorul este responsabil pentru lipsa unor responsabilitati pe linie de ssm din fisele de post ale angajatilor
-art. 6 (1) Angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă.
(2) În cazul în care un angajator apelează la servicii externe, acesta nu este exonerat de responsabilităţile sale în acest domeniu.
(3) Obligaţiile lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă nu aduc atingere principiului responsabilităţii angajatorului.