Prietena mea lucreaza la o firma (birou de asigurari) care isi desfasoara activitatea intr-un spatiu comercial de la parterul unui bloc. Spatiul respectiv, a fost debransat de la sistemul de termoficare pentru a scadea costurile de intretinere si incalzirea se face cu ajutorul unei sobe pe gaz. Problema este ca mirosul de gaz este foarte puternic.
Exista vreo cale legala prin care i se poate impune persoanei care detine afacerea sa asigure incalzirea spatiului respectiv cu ajutorul unor dispozitive care sa nu puna in pericol sanatatea angajatilor?
Cerintele minime de securitate si sanatate pentru locul de munca aprobate prin HG nr. 1091/ 2006 mentioneaza in anexa 1
6.1. La locurile de munca in spatii inchise trebuie luate masuri pentru a asigura suficient aer
proaspat, avandu-se in vedere metodele de lucru utilizate si cerintele fizice impuse lucratorilor.
In cazul utilizarii unui sistem de ventilare fortata, acesta trebuie sa fie mentinut in stare de
functionare.
Orice avarie trebuie semnalizata de un sistem de control, daca acest lucru este necesar pentru
sanatatea lucratorilor.
7.1. In timpul programului de lucru, temperatura din incaperile ce cuprind posturi de lucru trebuie sa fie adecvata organismului uman, tinandu-se seama de metodele de lucru utilizate si de cerintele fizice impuse lucratorilor.
Este posibil ca soba de gaze sa nu fie etansa sau sa fie o improvizatie la echipament (soba) si/ sau la racordul la cosul de evacuare gaze arse.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.6 (1) Angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă.
Din pacate acel cos de evacuare gaze nu exista. Din ce am observat eu intr-o mica vizita, acea soba nu este prevazuta cu un cos de evacuare si nici nu exista vreun sistem de ventilatie.
Este posibil ca soba sa nu fie etansa, caz in care se poate interveni la sistemul de etansare (eventual, de inlocuit o garnitura uzata sau la strangere ivar de inchidere usa la soba).