avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am o întrebare: cum putem ridica ultima pensie a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am o întrebare: cum putem ridica ultima pensie a bunicului decedat?

Bună ziua,as vrea sa știu cum pot beneficia de ultima pensie a bunicului meu,avem act de vânzare -cumpărare cu clauza de întreținere, pe casa și curte,el a murit pe 9 octombrie,iar poștașul nu a vrut sa ne dea pensia,deși noi ne -am ocupat de tot și ne ocupam în continuare !
Ultima modificare: Marți, 7 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:23, 7 Noiembrie 2017
Mergeti la casa de pensii de care a apartinut cu certificatul de deces in original si cu o copie. Si dupa buletinul dumneavoastra.
Nu îmi da pensia spun ca trebuie sa fac succesiunea la toată averea,nu înțeleg de ce trebune sa cheltui niște bani degeaba!cei de la notar trebuie sa îmi dea o hârtie pe care sa scrie ca eu sunt moștenitorul! Dar eu am act de vânzare cumpărare pe casa și curtea în care a locuit pana de curând și buninul!
Contractul de vanzare-cumparare nu va confera calitatea de mostenitor , ci doar certificatul de mostenitor sau in certificate de calitate de mostenitor.

Certificatul de moştenitor face dovada atât a calităţii de moştenitor şi întinderea drepturilor moştenitorilor, cât şi dovada asupra bunurilor din masa succesorală (art. 1.133 cod civil), constituind titlu de proprietate, opozabil tuturor.

Legea 36/1995
Art.115
(1) La cererea moștenitorilor, notarul public poate elibera certificat de calitate de moștenitor, care atestă numărul, calitatea și întinderea drepturilor tuturor moștenitorilor legali, cu respectarea procedurii prevăzute pentru eliberarea certificatului de moștenitor, exceptând dispozițiile privind masa succesorală.
(2) Certificatul de calitate de moștenitor se eliberează cu respectarea procedurii prevăzute de prezenta lege pentru eliberarea certificatului de moștenitor, stabilindu-se și cotele succesorale.
(3) Dispozițiile alin. (1) și (2) au aplicabilitate și în situația în care s-a eliberat anterior certificat de moștenitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sucesiunea si intabularea - cumparare apartament ovisiiza ovisiiza buna seara as dori sa va intreb?cumpar un apartament prorietarul a decedat are 2 copiii stabiliti in usa care au trimis procura la un prieten de familie.la ... (vezi toată discuția)
Certificat de calitate de mostenitor natalia56 natalia56 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti ce documente trebuie sa prezint la notar pentru obtinerea certificatului de calitate de mostenitor. Peste o luna se ... (vezi toată discuția)
Delimitare proprietate goga21 goga21 Pentru delimitarea proprietatii(intarusare) ce acte trebuiesc?. Proprietatea respectiva nu este trecuta in cartea funciara si nu are nr.cadastral. (vezi toată discuția)