avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce drepturi are concubinul în privința minorului ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce drepturi are concubinul în privința minorului dacă nu apare în certificatul de naștere?

salut, aș dori să aflu ce drepturi are tatal copilului in cazul in care...
pe parcursu sarcinii nu afost alaturi... copilul nu poartă numele lui si nu contrubuie la cresterea copilului. are Dreptul să imi ceară să vadă copilui? Stim ambii că el este tatăl, El imi cere sa vada copilu eu insa nu sint deacord cu aceasta, odată ce a refuzat să il crească nu vreau să vadă copilu. Nu are nici un document precum că este tatăl copilului
Înczul iîn care face analiza ADN cine trebuie să achite?. mi-a spus că dacă face analiza si este el tatăl atunci eu trebuie să achit cheltuielile.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: SummaS , utilizator 23:38, 6 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Tatal ar putea recunoaște copilul printr-o declarație. Si atunci, ar avea dreptul de a vizita copilul. Daca nu ati fi de acord, v-ar putea actiona in instanta. Dvs. nu ar avea sens sa contestati in instanta aceasta recunoastere pentru ca stiti ca ar fi conforma cu realitatea.

Totusi, trecand peste orgalii, ar fi bine sa nu ii refuzati copilului dreptul de a a avea un tata. Daca as fi in locul dvs., as introduce actiunea pentru stabilirea filiatiei fata de tata si l-as obliga la plata pensiei de intretinere, chiar daca exista posibilitatea sa ceara in instanta stabilirea unui program de vizita.

O zi buna,
Avocat Ionita Loredana
Recunoaşterea benevolă a paternităţii se face prin depunerea la oficiul de stare civilă a unei declaraţii comune, a tatălui şi a mamei, prin care ambii confirmă că tatăl copilului este bărbatul care face declaraţia. Formularul declaraţiei poate fi obţinut la oficiul de stare civilă.
Prin depunerea declaraţiei de stabilire a paternităţii mama îşi exprimă acodul ca bărbatul respectiv să fie recunoscut drept tată al copilului născut de ea.

Tatal copilului nu poate merge pur si simplu de unul singur sa declare ca e copilul lui .MAMA TREBUIE SA CONFIRME SI SA-SI DEA ACORDUL!
Ultima modificare: Vineri, 10 Noiembrie 2017
prepeleac, utilizator
Bună ziua,

Potrivit art. 416 din Codul civil: Formele recunoaşterii
(1) Recunoaşterea poate fi făcută prin declaraţie la serviciul de stare civilă, prin înscris autentic sau prin testament.
(2) Dacă recunoaşterea este făcută prin înscris autentic, o copie a acestuia este trimisă din oficiu serviciului de stare civilă competent, pentru a se face menţiunea corespunzătoare în registrele de stare civilă.
(3) Recunoaşterea, chiar dacă a fost făcută prin testament, este irevocabilă.

Aparent, ultizatorul prepeleac a citat un fragment dintr-un articol privind dreptul aplicabil in Republica Moldova.

Tatăl se poate prezenta la notar pentru a da o declarație sau pentru a face un testament. Daca da declarație, este evident ca mama nu trebuie sa fie de acord. Nu stiu daca la starea civila trebuie completat un formular si de catre mama, insa mama s-ar putea interesa cu privire la aceste conditii la Serviciul de Stare civila de unde domiciliaza.

Cert este ca tatal poate da oricand declaratie la notar si mama nu il poate impriedica sa faca asta. Prin urmare, poate oricand sa recunoasca copilul.

Utilizatorul petrucelmare ar trebui sa tina cont de faptul ca fiecare raspunde in limita timpului disponibil. Prin urmare, fiind niste servicii furnizare gratuit, prezentiile nu ar trebui sa fie foarte mari, utilizatorii putand oricand solicita servicii juridice cu achitarea onorariului aferent si cu prezentarea detaliata a problemei juridice si a documentelor aferente.

O zi buna,
Avocat Ionita Loredana
Ultima modificare: Vineri, 10 Noiembrie 2017
Ionita Loredana Avocat, Avocat
Nu e chiar asa de simplu cum scrieti.Ar insemna ca orice barbat poate merge sa-si declare paternitatea fara ca mama copilului sa stie si sa fie de acord.
" Daca copilul este inregistrat cu paternitate nerecunoscuta, iar tatal acestuia doreste sa isi recunoasca paternitatea, acest lucru se poate face pana cand copilul implineste varsta de un an, dupa ce copilul a implinit varsta de un an este necesara o hotarare judecatoreasca.
Sunt necesare urmatoarele acte:
- actul de identitate ale mamei in original,
- actul de identitate ale tatalui in original,
- certificatul de nastere al mamei in original
- certificatul de nastere al tatalui in original
- vechiul certificat de nastere al copilului
- declaratia de recunoastere a paternitatii semnata de ambii parinti in prezenta ofiterului de stare civila (pe noul certificat de nastere al copilului, numele tatalui apare trecut in dreptul rubricii TATA, dar numele de familie al copilului ramane al mamei)."

Mama daca nu vrea nu-i da niciun act si face imposibila recunoasterea copilului de catre tata.
Ultima modificare: Vineri, 10 Noiembrie 2017
prepeleac, utilizator
Utilizator - prepeleac - Nu stiu de unde extrageti mentiunile. Oricum, nu indicati baza legala, prin urmare, nu am cum sa va verific.

Extras Metodologie din 2011 cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă
Art. 96
(1)Recunoaşterea făcută la înregistrarea naşterii sau ulterior de tatăl copilului născut în afara căsătoriei se face după cum urmează:
a)prin declaraţia scrisă, întocmită potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 41, dată în faţa ofiţerului de stare civilă;
b)prin înscris autentic, în faţa notarului public sau a instanţei judecătoreşti;
c)prin testament.
(2)Declaraţia de recunoaştere a unui copil din afara căsătoriei autentificată se poate depune, după înregistrarea naşterii, la S.P.C.L.E.P. sau, după caz, la primăria unităţii administrativ-teritoriale de domiciliu, care o va trimite la S.P.C.L.E.P. sau, după caz, la primăria unităţii administrativ-teritoriale care are în păstrare actul de naştere al celui recunoscut, pentru a se face menţiunea de recunoaştere pe marginea actului respectiv; declaraţia de recunoaştere făcută de un cetăţean străin se depune, personal sau prin împuternicit cu procură specială, la S.P.C.L.E.P. sau, după caz, la primăria unităţii administrativ-teritoriale care are în păstrare actul de naştere al celui recunoscut.
(3)În cazul recunoaşterii prin testament, persoana interesată depune la S.P.C.L.E.P. sau, după caz, la primăria unităţii administrativ-teritoriale de domiciliu o copie legalizată, în extras, a testamentului, cuprinzând textul prin care se face recunoaşterea; dispoziţiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
(4)Menţiunea de recunoaştere poate fi înscrisă şi din oficiu, în baza comunicării biroului notarial care a efectuat autentificarea declaraţiei sau a testamentului.

ANEXA Nr. 41:
- model -
Dată în faţa noastră
Ofiţer de stare civilă delegat,
.....................
(semnătura)
Nr. ....... din ......................
DECLARAŢIE
(1)_
Subsemnatul, ............................................................................, născut la data de .............................. în ........................................, judeţul ....................................., domiciliat în ..............................................,str. .............................. nr. ......., bl. ........., sc. ......, et. ....., ap. ......, judeţul/sectorul ............................,posesor al actului de identitate seria ........... nr. ....................., prin prezenta recunosc ca fiind al meu copilul ............................................, născut la ............................ de către ................................................,şi doresc să îmi poarte numele de familie.
Data ...................
Semnătura
(2)_
Subsemnata, .........................................................................., sunt de acord ca fiul meu/fiica mea, născut(ă) la data de ............................... în .......................................... Judeţul .........................................,din relaţiile mele cu numitul ........................................................................., să fie recunoscut(ă) de acesta şi să poarte numele de familie ...............................
Data ................
Semnătura ................

La prima vedere, e necesar acordul mamei doar in cazul in care se face declarația în fata oficiului de stare civila, nu și în cazul în care se da declaratia la notar sau daca se cerere intocmirea unui testament.

Daca gasiti legislatie contrara, va rog să o postati.
Ultima modificare: Vineri, 10 Noiembrie 2017
Ionita Loredana Avocat, Avocat

Alte discuții în legătură

Cum pot sa imi recunosc copilul daca mama refuza sa se prezinte la notariat sau la starea civila cristipaul cristipaul Salut pe toata lumea cu respect,si astept raspunsuri de la cine doreste sa ma ajute sa stiu daca pot sa fac ceva sa imi recunosc copilul.Povestea mea este ... (vezi toată discuția)
Nu ma lasa sa recunosc copilul gabrielspataru gabrielspataru buna seara am o intrebare si o situatie destul de complicata dint-o relatie anterioara am un copil care are acum 10 ani, ea a plecat gravida in 5 luni am ... (vezi toată discuția)
Recunoastere copil kmytza_84 kmytza_84 Buna ziua, Am un vecin mai amarat de la tara care are o problema destul de delicata. Concubina lui a plecat din tara in urma cu un an (nu mai stie nimic de ... (vezi toată discuția)