avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce drepturi are concubinul în privința minorului ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce drepturi are concubinul în privința minorului dacă nu apare în certificatul de naștere?

salut, aș dori să aflu ce drepturi are tatal copilului in cazul in care...
pe parcursu sarcinii nu afost alaturi... copilul nu poartă numele lui si nu contrubuie la cresterea copilului. are Dreptul să imi ceară să vadă copilui? Stim ambii că el este tatăl, El imi cere sa vada copilu eu insa nu sint deacord cu aceasta, odată ce a refuzat să il crească nu vreau să vadă copilu. Nu are nici un document precum că este tatăl copilului
Înczul iîn care face analiza ADN cine trebuie să achite?. mi-a spus că dacă face analiza si este el tatăl atunci eu trebuie să achit cheltuielile.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: SummaS , utilizator 23:38, 6 Martie 2018
Inregistrarea nasterii-procedura -acte necesare ( de pe site SPCLEP ORADEA -evidenta persoanelor.)

"Când părinţii nu sunt căsătoriţi
-certificatul medical constatator al naşterii, întocmit pe formular - tip, care trebuie să poarte număr de înregistrare, dată certă, sigiliul unităţii sanitare, semnătura şi parafa medicului (se obţine pe loc de la Maternitate);
-certificatul de naştere al mamei;
-actul de identitate, aflat în termen de valabilitate, al mamei (buletinul/ carte de identitate/ cartea provizorie de identitate)şi al tatălui (dacă recunoaşte copilul);
-(dacă este cazul) declaraţia prin care tatăl recunoaşte paternitatea, din care să rezulte şi numele de familie pe care îl dobândeşte copilul însoţit de consimţământul mamei.
declaraţia precizată mai sus se dă, în faţa ofiţerului de stare civilă, în prezenţa ambilor părinţi"
Fara vointa mamei nu poate deveni " tata" in certificatul de nastere al copilului decat in baza unei hotarari judecatoresti.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Noiembrie 2017
prepeleac, utilizator
Buna ziua,

Dispozitia citata de mine este o dispozitie speciala, fata de cea citata de dvs. din aceleasi norme. Nu se aplica recunoasterii in fata notarului.

Nu am gasit nicio dispozitie din care sa rezulte obligatia mamei de a-si exprima consimtamantul in cele doua cazuri: declaratie la notar si testament. In scurtul timp alocat acestei probleme.

Un caz similar
www.avocatnet.ro/forum/discu...

Am mai citit si alte spete in care s-a reusit indeplinirea procedurii recunoasterii la notar fara acordul mamei. Asta inseamna ca notarul are obligatia de a transmite actele din oficiu.

Daca mama chiar va fi interesata, poate verifica procedura si poate intreba la notar.

Numai bine!
In cazul similar pe care il indicati, tatal copilului desi avea testul adn, tot nu a reusit sa-si recunoasca legal copilul care avea deja 2 ani. Citez din mesajul lui "am urmat sfatul dumneavoastra si am fost la un notar,a cautat si notarita si a spus ca se poate face doar ca imi trebuie certificatul copilului sau o copie ca sa stie cnp-ul si numele copilului exact sa stie pe cine recunosc ... "
Ca sa se emita un nou certificat de nastere in care liniuta sa fie inlocuita cu numele tatalui e nevoie sa fie anulat primul certificat. Un copil nu poate avea 2 certificate de nastere diferite. Daca s-ar putea recunoaste un copil prin simpla declaratie a tatalui de ce sunt procese pe rol avand obiect paternitatea, deschise de tati ?.
Week-end placut!
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Noiembrie 2017
prepeleac, utilizator
ce ziceti dvs , sunt detalii tehnice.
Tatal nu are calitate procesuala pt stabilirea paternitatii pt ca poate recunoaste copilul prin declaratie.
@anila, nu are ce copil sa vada, daca vreti sa il lasati, bine, daca nu, nu. Deocamdata copilul nu are tata. Daca va fi recunoscut de tata, poate emite pretentii si va avea si obligatii, pana atunci, el nu are nici drepturi si nici obligatii fata de acest copil.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Noiembrie 2017
gi-jane2, moderator
Pentru utilizatorul “Prepeleac”, ma văd nevoit sa intervin, deoarece nu ați sesizat ca, de fapt, cazul sustinut procedural de Dvs. este un caz tipic, aplicabil DOAR in situația cand ambii parinti se prezinta simultan in fata ofiterului de stare civila si stabilesc, de comun acord NUMELE SI PRENUMELE COPILULUI. Pe de alta parte, in oricare alte cazuri de recunoatere A COPILULUI DIN AFARA CASATORIEI, sunt aplicabile procedurile legale descrise de Dna AVOCAT.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot sa imi recunosc copilul daca mama refuza sa se prezinte la notariat sau la starea civila cristipaul cristipaul Salut pe toata lumea cu respect,si astept raspunsuri de la cine doreste sa ma ajute sa stiu daca pot sa fac ceva sa imi recunosc copilul.Povestea mea este ... (vezi toată discuția)
Nu ma lasa sa recunosc copilul gabrielspataru gabrielspataru buna seara am o intrebare si o situatie destul de complicata dint-o relatie anterioara am un copil care are acum 10 ani, ea a plecat gravida in 5 luni am ... (vezi toată discuția)
Recunoastere copil kmytza_84 kmytza_84 Buna ziua, Am un vecin mai amarat de la tara care are o problema destul de delicata. Concubina lui a plecat din tara in urma cu un an (nu mai stie nimic de ... (vezi toată discuția)