avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Preluare boxa de la subsolul blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Preluare boxa de la subsolul blocului

Situatie: Apartament recent achiziționat.
Primii proprietari au avut in folosința o boxă la subsolul blocului. Următorii nu au preluat-o, se pare ca ar exista o hotărâre a Asociației să se desființeze treptat aceste boxe.
Acești noi proprietari au vândut apartamentul unei familii care a obținut acceptul să își construiască o nouă boxă. Noi am achiziționat apartamentul de la această familie, însă Președintele si Administratorul nu ne permit accesul la noua boxă - Am avut intalniri, discuții, au invocat diverse motive, apoi ne-au informat de acea hotărâre.
Precizez că, din câte știm, niciun proprietar nu are contract de folosire a acelor boxe.
Cum ne îndrumați să procedăm pentru a putea folosi acel spațiu? Se pare ca presedintii si administratorii de bloc ar avea puteri nelimitate în acordarea sau retragerea acestor drepturi, ceea ce nu e normal, ei sunt numiți si platiti de proprietari pentru îndeplinirea unor sarcini. Unde putem reclama activitatea lor? Mentionez ca nu ne interesează chemarea în judecată care presupune cheltuieli mult prea mari ca bani și timp.
Va mulțumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: S.Livia , utilizator 10:50, 3 Ianuarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atat timp cat condominiul nu este prevazut din proiect cu boxe,nu puteti ridica pretentii asupra constructiilor neautorizat edificate pe parcursul exploatarii condominiului de catre diversi proprietari
Conform dispozitii in vigoare,hotararile adunarilor generale sunt obligatorii pentru toti proprietarii
Concret dv detineti incheiat document achizitie bun imobil fara a fi consemnat si anexa=boxa
Va multumesc pentru raspuns, însă as avea nevoie de îndrumare să rezolv situația.
Exista niște boxe, inițial si apartamentul acesta a avut alocată una, alți proprietari au în folosință in continuare astfel de spații, nu mi s-a aratat niciun spatiu desfiintat asa cum se pretinde, oarecum am impresia ca se aloca după bunul plac al Presedintelui si Administratorului. Pe de alta parte hotărârile administratiei se pot modifica (până si legile se pot modifica in anumite condiții).... Sper ca Președintele, Comitetul si Administratorul nu au puteri dictatoriale intr-un bloc.
Rugămintea mea către comunitate este să aflu cum pot proceda intr-un mod pozitiv să pot folosi un spatiu, cui să mă adresez eventual.
Va mulțumesc încă o dată
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunteti in eroare. Daca presedintele unei asociatii ar avea oarece 'puteri' , administratorul nu are niciuna. Asadar nu amestecati lucrurile.

Bun, sa trecem la situatia dvs. - ce stiu eu: stiu ca aceste boxe la subsol s-au construit la mica intelegere, intre locatarii / proprietarii condominiului si nimic mai mult.
Intre timp, situatiile s-au mai schimbat in sensul ca la subsol sau pe casa scarii - unde mai exista anumite spatii ce au fost transformate in boxe, au fost ocupate de catre cei care s-au miscat mai repede - cred ca sunteti de acord cu mine.
Aici au inceput sa apara discutii - ca tu ai o suprafata mai mare, ca cineva are boxa si pe casa scarii, ba chiar si la subsol, iar altii nu au deloc. In aceste conditii ce este de facut?
S-au purtat discutii peste discutii si in unele blocuri oamenii au ajuns la un compromis, adica s-a hotarat ca cei care au ocupat un anumit spatiu (de altfel spatiu comun), sa achite o anumita suma lunara, suma ce va intra in fondul de reparatii a blocului sau scarii respective. In acest fel, lucrurile s-au mai linistit.
La dvs., se pare ca nu s-a ajuns la acest compromis si probabil ca in AG s-a hotarat desfiintarea acestor boxe sau ceva asemanator. Ceea ce nu inteleg este ca in situatia descrisa de catre dvs. acest lucru nu s-a intamplat - adica, ori le desfiinteaza pe toate, ori va permite la toata lumea dispusa sa-si inchida un spatiu spre folosinta proprie si ori este gratuita folosinta, ori este cu 'taxa'.
In aceste conditii, trebuie sa faceti o intrebare scrisa la conducerea as. prop. chiar in sensul celor scrie mai sus si poate va lamuriti.
Daca ma intrebati pe mine, eu nu prea agreez aceste boxe la subsol pentru ca nu se prea pot inchide prea bine, prin subsoluri mai circula sobalan si tot felul de ganganii si chiar nu vreau ca baorcanele mele cu cele produse sa circule sobolanii peste ele si apoi eu sa le aduic in casa...
In rest, stiu, ca fiind boxe la subsol, proprietarii care-si viziteaza boxele, mentin subsolul curat, anunta foarte repede o anumita defectiune si asa mai departe.
Asadar, acesta este sfatul meu:mergeti la asociatie si deslusiti misterul - de altii pot, dvs. nu puteti. Practic aveti aceleasi drepturi, adica ori toti, ori niciunul, asta ca sa va lamuriti. Daca este o hotarare a AG si nu o cunoasteti sa va o puna la dispozitie, eventual si dvs. ar trebui sa participati la lucrarile AG, iar conducerea as. prop. sa afiseze la avizier hotararile luate in cadrul AG, pentru proprietarii care nu au fost prezenti.
Va mulțumesc pentru sugestii.
Conform noii legi a administratiilor de proprietari (L196/2018), art.35, boxele sunt părți comune din condominiu.
Consider ca prin deciziile luate in trecut de Asoc.de Proprietari sunt încălcate prevederile art.36 - noi, ca proprietari recenți, nu avem aceleași drepturi de a folosi spațiile comune, care au fost atribuite in trecut proprietarilor de atunci.

Ce putem face in baza noilor reglementări pentru a determina:
- ori sa avem si noi dreptul de a folosi aceste spații?
- ori pentru a impune ca ele sa fie desființate? Exista o decizie, dar ea pare sa ni se aplice doar noua, proprietarilor noi, cei vechi au voie sa foloseasca spatiile ce le-au fost acordate in trecut gratuit pe viață.

Vă multumesc

S.Livia a scris:

Situatie: Apartament recent achiziționat.
Primii proprietari au avut in folosința o boxă la subsolul blocului. Următorii nu au preluat-o, se pare ca ar exista o hotărâre a Asociației să se desființeze treptat aceste boxe.
Acești noi proprietari au vândut apartamentul unei familii care a obținut acceptul să își construiască o nouă boxă. Noi am achiziționat apartamentul de la această familie, însă Președintele si Administratorul nu ne permit accesul la noua boxă - Am avut intalniri, discuții, au invocat diverse motive, apoi ne-au informat de acea hotărâre.
Precizez că, din câte știm, niciun proprietar nu are contract de folosire a acelor boxe.
Cum ne îndrumați să procedăm pentru a putea folosi acel spațiu? Se pare ca presedintii si administratorii de bloc ar avea puteri nelimitate în acordarea sau retragerea acestor drepturi, ceea ce nu e normal, ei sunt numiți si platiti de proprietari pentru îndeplinirea unor sarcini. Unde putem reclama activitatea lor? Mentionez ca nu ne interesează chemarea în judecată care presupune cheltuieli mult prea mari ca bani și timp.
Va mulțumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt necesare acte doveditoare pt detinere boxa de la subsolul ... xtreme07 xtreme07 Sunt Necesare Acte Doveditoare pt Detinere Boxa de la Subsolul Blocului? Boxele de la subsolul blocului au fost construite de locatari la cumpararea ... (vezi toată discuția)
Inchiriere boxe intre etaje dan61 dan61 La noi in bloc s a hotarat la ultima adunare generala sa se intocmeasca contracte de inchiriere intre asoc.de propr. Si locatarii care folosesc boxele dintre ... (vezi toată discuția)
Drept de utilizare boxa la bloc xcpaula xcpaula buna ziua. urmeaza sa cumpar o garsoniera la parter, fara balcon. blocul dispune de boxe la subsol, dar proprietarul nu are boxa in folosinta. vreau sa stiu ... (vezi toată discuția)