avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vizitarea minorului după separarea părinților. Are ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vizitarea minorului după separarea părinților. Are dreptul tata să vină oricând vrea sau o poate face doar dacă există un program de vizitare?

Buna ziua,

Am un copil minor si pana acum am fost in uniune consensuala cu tatal baiatului. Dar ne-am certat si el a parasit domiciliul comun si acum vrea sa vada copilul cand vrea el. Are dreptul sau il poate vedea doar cu ordin de program de vizitare? Mentionez ca este casa mea personala, iar el are doar viza de flotant aici. Ma poate acuza de alienare parentala si poate veni cu martori la usa mea si sa cheme politia sa imi dea amenda ca nu ii deschid usa? Vreau doar sa se stabileasca legal programul de vizite, atata tot. Ce pot face daca ma da in judecata? Am dreptul sa plec cu copilul la parintii mei la Constanta? El zice ca nu ca nu se poate deplasa sa il vada si trebuie sa vin cu copilul aici indiferent de conditii ca s ail vada. care este adevarul? Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 10 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 16:21, 12 Noiembrie 2017
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
In momentul de fata poate sa vada copilul cand vrea.
Daca doriti program de vizitare deschideti o actiune in acest sens si se va stabili unul.
Ma poate acuza de alienare parentala si poate veni cu martori la usa mea si sa cheme politia sa imi dea amenda ca nu ii deschid usa?

haideti sa ne intelege, alienarea parentala nu este cand va despartiti de cineva si nu mai doriti ca persoana respectiva sa va calce pragul oricand are chef. Alienarea parentala este atunci cand faceti tot posibilul prin diferite actiuni ca fiul sau fata dumneavoastra sa-si urasca celalalt parinte.
Pana se stabileste un program de vizita, va sfatuiesc ca in scris sa oferiti tatalui solutii alternative, de exemplu, sa ia copilul de la gradinita/scoala. Sa mearga cu copilul in parc sau loc de joaca sau film. poate duce copilul la munte. Sunt atatea activitati care nu implica intratul mereu si oricand la dumneavoastra in casa.
trebuie sa vin cu copilul aici indiferent de conditii ca sa il vada. care este adevarul? Multumesc

Nu trebuie sa veniti dumneavoastra cu copilul ci trebuie sa vina el sa vada copilul.
Atentie insa, daca deschide proces si aveti autoritate parinteasca comuna, va fi mai dificil de schimbat domiciliul minorului pentru ca ati avea nevoie de acordul lui.
Personal va sfatuiesc sa deschideti actiune in instanta pentru stabilirea unui program de vizita si a unei pensii alimentare din partea lui iar intre timp, pentru ca legatura parinte-copil sa nu se raceasca sa oferiti solutii alternative.
Probabil nici copilului nu ii este usor sa se treazeasca din senin fara tata.
Copilul are 1 an si 7 luni, nu se pune problema de gradinita, scoala sau film. Poate sa il duca la plimbare sau altceva, dar cam atat. El vrea sa vina zilnic la copil, sa il vada o ora si sa plece si eu nu pot sa fiu oricand la dispozitia lui. Nu pot sa schimb domiciliul daca ma duc in vizita o luna sau daca ma mut?
Faptul ca e un parinte atat de implicat e un lucru bun.
Ce se intampla daca scoate el zilnic copilul afara, plimbarea de seara?
aveti si dumneavoastra timp de ce doriti sa faceti si sta si el cu copilul.
Chiar daca va duceti in vizita sau va mutati trebuie sa informati tatal copilului.
Cand vine in vizita cum se comporta?
E un tata implicat?
Doreste sa participe financiar la cresterea copilului?
Nu se pune problema ca sunteti la dispozitia lui, e vorba de copil si de ce este bine pentru el. Nu ii faceti o favoare ca lasati sa vada copilul. Cum ar fi fost sa fie situatia invers. Dumneavoastra ce ati simti daca nu ati putea sa va vedeti fetita cand doriti?
Incercati sa discutati cu el urmarind in primul rand interesul copilului, de a avea o legatura stransa cu tatal insa si dreptul dumneavoastra la intimitate. Cu siguranta cu diplomatie si intelegere puteti gasi un numitor comun.
Iar daca doriti sa va mutati puteti sa o faceti. Acum insa si motivatia e importanta. De ce doriti sa o faceti? doar ca sa nu-si mai viziteze tatal copilul?
Buna ziua,
Doresc program de vizita deoarece a mai venit sa il vada si de fiecare data ma jignea, da in mine si copilul devine foarte agitat. Nu, nu vrea sa imi dea pensie alimentara de buna voie. Si nu ma mut sa nu il vada, ci doar sa fiu langa parintii mei ca sa pot fi ajutata de catre ei. Iar Constana fata de Bucuresti nu e asa mare distanta.
Atunci introduceti actiune pentru program de vizita.
Puteti sa va mutati.
Mai bine va sfatuiti direct cu un avocat ca sa nu lungiti situatia asta la nesfarsit.

Alte discuții în legătură

Ce se întâmplă când unul din minori nu vrea sa se întoarcă la mamă? Liliana_80 Liliana_80 Bună ziua. Dupa 3 ani de la divorț și de la părăsirea domiciliului conjugal cu cei 2 copii minori, mama încearcă prin instanta reducerea programului de ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea hotararii judecatoresti Alin_dany80 Alin_dany80 Buna ziua sant in divorț cu sotia nu imi permite sa imi vad copilul am dat-o in judecata cu ordonanța prezidențială și am avut câștig de cauză ... (vezi toată discuția)
Nerespectare program vizita adi_2010 adi_2010 Buna ziua. Copilul este incredintat mamei (proces judecat pe vechiul cod civil). Tatal a obtinut un program de vizita, pe care nu-l respecta. Dorinta sa este ... (vezi toată discuția)