Buna, unei doamne i-a murit sotul. In urma lui a ramas un apartament dobandit in timpul casniciei, inscris in CF pe ambii soti.Au impreuna un copil, unicul copil.E obligatorie succesiunea acum, sau, dupa moartea doamnei se poate face atunci succesiunea ? Va multumesc,o zi frumoasa !
Buna seara,
Daca cei doi se inteleg si nu sunt frictiuni atunci se poate amana acest lucru pana la trecerea dincolo si a doamnei dar in aceasta situatie se vor plati taxele de notariat, taxe de care ar putea fi scutiti acum
Va sfatuiesc ca, macar sa mergeti la un notar si sa solicitati sa se constate acceptarea succesiunii de catre ambii mostenitori..
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Păi sunt doua variante:
1. Asteapta și trecerea în neființă a mamei și dezbate succesiunea după ambii părinți. Numai ca daca trec mai mult de 2 ani de la decesul tatălui, va costa mai mult, in sensul ca, in afara onorariului notarial si a altor taxe, se va percepe si un impozit de 1% din valoarea masei succesorale (cota de 1/2 din imobil, aparținând tatalui). Dacă trec mai mult de 2 ani de la decesul ambilor, impozitul de 1% se va calcula la valoarea întregului apartament.
2. Dezbate acum succesiunea tatălui, care include 1/2 din apartament, după care mama ii face un act din timpul vieții (contract de întreținere sau de donație cu clauza de uzufruct viager) prin care îi transmite cota dansei, astfel încât la decesul mamei bunul să revină fiului, în baza acelui contract, fără a mai fi necesară dezbaterea moștenirii.
Succesiune
stanciu luminita
Buna ziua
Tatal meu a decedat acum 10 ani si nu am facut succesiunea,iar mama acum trei luni.In urma lor a ramas un apartament cu trei camere.Sora mea renunta ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire
gigelas
Buna ziua,
Va rog sa-mi raspunda cineva la urmatoarea intrebare:
O familie compusa din:sot,sotie si doi copii.
Sotul a decedat in urma cu 1,8 ani.
A ramas ... (vezi toată discuția)
Succesiune
catalinaharbuz
Mama a murit pe 25.iulie 2011 eu sunt singurul copil,tata este inca in viata,nu sunt lamurita cu succesiunea asta de ce trebuie sa o fac?Si in cat timp trebuie ... (vezi toată discuția)