avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contributii unitate neplatite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contributii unitate neplatite

Buna,

care sunt implicatiile pentru un angajat in cazul in care angajatorul sau nu plateste la timp contributiile aferente (sanatate, CAS, somaj, etc)?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 23:12, 21 Octombrie 2009
Institutiile pe care le-ati mentionat n-au de ce sa cheme in instanta angajatorii care nu platesc contributiile obligatorii, au la indemana alte mijloace de constrangere.

Foarte corect, nici noi nu am zis altefel. Am punctat faptul ca este de datoria lor sa-si recupereze debitele.
Ordinul CNAS 617/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate


ART. 3
(1) Angajatorii au obligatia sa calculeze, sa retina si sa vireze lunar in contul deschis la unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului, in a caror raza sunt luati in evidenta ca platitori de impozite si taxe, contributia datorata pentru asigurarea sanatatii personalului din unitatea respectiva, raportat la fondul de salarii realizat.
(2) Prin fond de salarii realizat, in sensul prezentelor norme metodologice, se intelege totalitatea sumelor constituite si utilizate de persoanele fizice si juridice pentru plata drepturilor salariale sau/si drepturilor asimilate salariilor, asa cum sunt definite in Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal.
(3) Orice schimbare care are loc in nivelul veniturilor va fi evidentiata in declaratia lunara privind obligatiile la fond depusa de angajator la organul fiscal teritorial la care este luat in evidenta ca platitor de impozite si taxe.
ART. 4
Contributia angajatorilor se calculeaza asupra tuturor veniturilor din salarii si asimilate salariilor.

ART. 32
(1) Persoanele juridice si persoanele fizice, in calitate de angajator, care, potrivit legii, au obligatia de plata catre fond, declara aceste obligatii la organele fiscale teritoriale la care sunt luate in evidenta ca platitori de impozite si taxe. Listele nominale cu salariatii se depun lunar, pana la data de 25 a lunii curente pentru luna anterioara, la casele de asigurari de sanatate la care acestia au optat, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.
Art. 41
2. Pentru neachitarea la termenul de scadenta de catre angajatorii si asiguratii care au obligatia platii contributiei, acestia datoreaza dupa acest termen majorari de intarziere, potrivit prevederilor legale in materie de colectare a creantelor fiscale.
(1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 305 si 306 din lege, precum si constatarea, controlul, colectarea si solutionarea contestatiilor pentru contributiile datorate de persoanele juridice si persoanele fizice care au calitatea de angajator se realizeaza de Ministerul Economiei si Finantelor si de unitatile sale subordonate, care au si calitatea de creditor bugetar.
(2) Controlul, colectarea si solutionarea contestatiilor, precum si constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 305 si 306 din lege, pentru persoanele fizice, altele decat cele pentru care colectarea contributiei se realizeaza de catre ANAF, se efectueaza de catre CAS prin compartimentele prevazute la art. 37.

[ link extern ]
1. Iata ce spun legile:

Legea 19/2000:
Art.30 (2) In cazul neachitarii la termen, potrivit legii, a contributiilor datorate bugetului asigurarilor sociale de stat, casele teritoriale de pensii vor proceda la aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor cuvenite, conform dispozitiilor legale privind executarea creantelor bugetare.

Legea 76/2002:
Art. 111. - Încălcarea de către angajator a obligaţiilor prevăzute la art. 26 alin. (1) şi la art. 27, constând în sustragerea de la obligaţia privind plata contribuţiilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amendă.
Art. 112. - Reţinerea de către angajator de la salariaţi a contribuţiilor datorate bugetului asigurărilor pentru şomaj şi nevirarea acestora în termen de 15 zile în conturile stabilite potrivit reglementărilor în vigoare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amendă.

2. Intrebarea anterioara, pusa de mine, ramane valabila.

Mesajul meu anterior era tot pentru dvs.
Concret, masurile de executare silita n-au legatura cu instanta si tin de colaborarea cu ANAF si cu Politia.

Ce legatura are instanta cu aceste situatii? Sau trebuie sa te indrepti impotriva angajatorilor despre care ANAF iti spune ca n-au mai depus nimic de X ani iar Politia iti comunica faptul ca administratorul si / sau actionarii acestora au parasit tara sau nu se afla in evidentele lor? De ce, de dragul de a plati niste taxe de timbru ca, in final, sa obtii... nimic? Unele din institutiile pe care le-ati mentionat nu sunt scutite de plata taxelor de timbru si invoca degeaba art. 17 din Legea nr. 147/1997.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Octombrie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. Nefiind jurist nu stiu sa folosesc termenii corecti.
2. Ideea era ca institutiile statului trebuie sa se ocupe sa incaseze banii si nu salariatul, caruia i se retin contributiile, sa umble prin judecati pentru a-si castiga stagiile de cotizare la fiecare fond in parte.
3. CNPAS, CASS si ANOFM asteapta ca ANAF sa le spuna cine n-a platit, ANAF, daca o face, o face prea tarziu si salariatul ramane fara stagii de cotizare desi a platit pentru asta, nu beneficiaza de indemnizatie de somaj etc. Ce vina are salariatul? Si batut si cu banii luati!

Alte discuții în legătură

Contributii sociale retinute de la angajati si utilizate in alte scopuri alex68 alex68 Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie. Firma la care lucrez se afla in executare silita de catre ANAF de un an de zile (poate ... (vezi toată discuția)
Insarcinata, contributiile neplatite de catre firma ana_anisoara ana_anisoara Sunt insarcinata in 3 luni si angajata cu contract de munca norma intreaga -perioada nedeterminata din luna iulie 2009 dar firma nu a mai platit contributiile ... (vezi toată discuția)
Plata concediu medical adrianabresug adrianabresug va rog sa imi spuneti daca angajatorul poate sa plateasca un concediu medical suportat din FNUASS in momentul in care incaseaza banii de la casa?am fost in cm ... (vezi toată discuția)